Obavijesti

News

Komentari 15

Znanstvenici tvrde: Životinjski svijet je u opasnosti i izumire

Znanstvenici tvrde: Životinjski svijet je u opasnosti i izumire

Samo jedna vrsta je kriva za izumiranje životinja - ljudi. Geolozi upozoravaju da je ljudski utjecaj na Zemlju toliko je snažan da se javlja potreba za proglašavanjem nove geološke ere

VIDEO

Dinosauri su izumrli prije 65 milijuna godina, a životinjski svijet je pred novim izumiranjem, tvrdi Independent. Populacija sisavaca, ptica, riba, reptila i drugih vrsta je na dobrom putu da se smanji za dvije trećine do 2020. godine (u odnosu na prije 50 godina). Trenutna brzina smanjenja populacije nekih vrsta je sto puta brža nego što se smatra normalnim, prenosi Independent.

Dok su dinosauri izumrli jer je vjerojatno veliki meteor pao na planet, samo jedna vrsta je kriva za izumiranje životinja - ona ljudska, piše Independent. To je razlog što geolozi upozoravaju da je ljudski utjecaj na Zemlju toliko je snažan da se javlja potreba za proglašavanjem nove geološke ere – Antropocena. 

Doktor Mike Barrett iz britanskog znanstvenog instituta je rekao:  "Po prvi put od izumiranja dinosaura, prijeti nam masovno izumiranje životinjskog svijeta".

- Ignoriramo druge vrste, a ne shvaćamo koliko njihov život ima utjecaja na svijet koji nas okružuje - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ljudski nemar i iskorištavanje prirodnih resursa, diranje u staništa životinja, sve to utječe na vrste koje su ključne za klimatsku stabilnost - dodao je.

Krivolovci su ubili velik broj afričkih slonova i njihova populacija je pala od 111.000 do 415.000 primjeraka u samo jedno desetljeće. Divovski mravojed i grivasti vuk su pod prijetnjom jer su travnjaci na kojima žive u Brazilu masovno pretvarani u sojina polja i pašnjake za stoku.

Kemijsko zagađenje utječe na morski život od kitova do polarnih medvjeda. Broj himalajskih supova je znatno pao zbog lijekova koja se daje govedima, a kod ptica izaziva zatajenje bubrega nakon što pojedu meso mrtvih goveda.

- Znamo kako ovo zaustaviti. Potrebna je kolaboracija vlada, tvrtki i građana. Svi trebaju dobro razmisliti kako proizvode, što konzumiraju i cijeniti okoliš - rekao je dr. Barrett.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!