Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Znaš sve o genima? Napiši rad i upoznaj ugledne znanstvenike

Najbolji će, uz novčane nagrade, osvojiti druženje s najpoznatijim znanstvenicima. Cilj dodjeljivanja ove nagrade je ohrabriti mlade ljude da se uključe u polje znanosti što ranije.

Srednjoškolci koji napišu najbolje radove iz područja genetike, medicinske znanosti te forenzičke znanosti, kao i njihovi mentori, bit će nagrađeni, rekao je predsjednik Međunarodnog društva za primijenjenu biologiju (ISABS) Dragan Primorac.

ISABS-ova nagrada za srednjoškolce istraživače zajednički je projekt Internacionalnog ISABS-a, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje. Nagrada se dodjeljuje povodom 10. ISABS-ove konferencije, koja je ove godine u Dubrovniku, rok za prijavu radova je 15. svibnja, a radovi se predaju online, na stranicama isabs.hr. Ovogodišnja konferencija kao glavne teme ima forenzičku, antropološku i medicinsku genetiku.

- Pozivamo sve srednjoškolce da se uključe u projekt. Osim što će pisanjem rada proširiti svoje znanje, najbolji će dobiti besplatan ulazak na ISABS-ovu konferenciju u Dubrovniku - rekao je Pavo Barišić, ministar obrazovanja.

Osim sudjelovanja na konferenciji, mladi znanstvenici dobit će po 1000 kuna, a njihovi će mentori također biti nagrađeni besplatnim sudjelovanjem na konferenciji. Radovi učenika bit će prezentirani na konferenciji u obliku plakata.

- Osim što će se na konferenciji susresti s briljantnim znanstvenicima iz ovog polja, mladim će znanstvenicima priznanja uručiti pet nobelovaca, što je nagrada sama po sebi - dodao je Barišić.

Cilj dodjeljivanja ove nagrade je ohrabriti mlade ljude da se uključe u polje znanosti što ranije. Na jučerašnjoj konferenciji za medije ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Jadranka Žarković- Pečenković, istaknula je kako im je cilj i promicati znanje kao temelj hrvatske budućnosti.

- Temeljni cilj ove nagrade je jednak cilju agencije, a to je njegovanje izvrsnosti mladih. Puno ulažemo u otkrivanje, motiviranje i njegovanje mladih potencijala i vjerujem da je ovo odlična prilika za sve koji čekaju priliku da negdje predstave svoje radove - rekla je Žarković-Pečenković.

Konferencija će biti od 19. do 24. srpnja, a organizirana je u suradnji s američkom klinikom Mayo, kao i američkim institutom za forenzičku znanost. Na konferenciji se očekuje 500 sudionika iz 40 zemalja, a broj mjesta je ograničen, stoga organizatori potiču sve zainteresirane da se što prije prijave.

- Ovo je odličan poticaj za reformu školstva, kao i položaja zaposlenih - zaključio je Barišić.

Komentari (1)
  • znam da geni mogu biti zaebana stvar

    10. 4. 2017,   23:20