Obavijesti

News

Komentari 3

Kamata od 1,5 posto uz mogućnost dodatnog sniženja

Powered by HBOR

Kamata od 1,5 posto uz mogućnost dodatnog sniženja

Ponekad je dodatna financijska potpora upravo ono što vam nedostaje za ostvarenje poslovnih ciljeva. Znate li koje vam se sve mogućnosti financiranja nude? Jednostavnije je nego što ste mislili

Financiranje je važan dio svakog poslovnog plana i presudan faktor za daljnji poslovni razvitak. Ako vodite biznis, svakako razmotrite neke od mogućnosti financiranja kao što su kratkoročni i dugoročni krediti, pozajmice, poticaji, potpore ili ulagači - treće strane. Odaberite način financiranja koji je najprikladniji za vašu vrstu poslovanja.

Ulagači - treće strane ili 'poslovni anđeli'

Jedna je od mogućnosti financiranja traženje kapitalnog ulaganja od pojedinaca ili skupina-trećih strana koju su specijalizirane za ulaganje u razne poslovne ideje i subjekte. Među njima su se našli i tzv. poslovni anđeli. Oni financiraju poduzetnike na početku razvoja poslovanja tako što ulaze u vlasništvo poduzeća s određenim udjelom i pružaju pomoć u daljnjem razvoju projekta. Glavne su prednosti tih neformalnih individualnih investitora njihova stručnost, vještine i poslovni kontakti. Najpoznatiji je primjer poslovnog anđela Jeff Bezos, najbogatiji čovjek svijeta i osnivač Amazona. Bezos je do sada, koliko je poznato, investirao u 20-ak tvrtki, a 2017. investirao je čak 190 milijuna dolara osobnog novca u tvrtku EverFi.

Osim toga, postoje i fondovi rizičnog kapitala koji ulažu u perspektivna poduzeća s visokim potencijalom rasta na srednji i dugi rok. Tzv. Venture Capital (VC) ulaganje uključuje i aktivno sudjelovanje fonda u menadžmentu poduzeća, moguće promjene strategije poslovanja, menadžmenta, rekonstruiranje financiranja i slično. VC se u pravilu odnosi na financiranje poduzeća u ranoj fazi razvoja i fazi ekspanzije, dok Private Equity (PE) obuhvaća VC ulaganje i dodatno kasnija preuzimanja.

Trenutno je u Hrvatskoj aktivan ESIF fond rizičnog kapitala kojim upravlja Fil Rouge Capital i koji je usmjeren na ranije faze ulaganja u svrhu potpore razvoju inovativnih poduzetnika u start-up fazi i osim financiranja sadrži i akcelerator komponentu koja će omogućiti poduzetnicima potrebnu edukaciju i time dodatno smanjiti rizike od neuspjeha projekata.

Osim start-up poduzetnicima, od iduće godine će i mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća (do 3000 zaposlenih) koja nisu start-upovi imati mogućnost korištenja sredstava fonda CROGIP koji su pokrenuli HBOR i Europski investicijski fond. U tijeku je odabir društva koje će upravljati fondom, a očekuje se da će ulaganja od najmanje 70 milijuna eura potaknuti dodatne investicije privatnog sektora i konkurentnost.

Kako do kredita?

Jedna je od mogućnosti financiranja poduzetničkog pothvata je dizanje kredita. Mogućnosti kreditiranja su brojne, a važno je odabrati kreditni program koji vam najbolje odgovara, ovisno o tome je li riječ o investiciji, potrebi za obrtnim sredstvima, rekonstruiranju ili kreditiranju projekata koji se sufinanciraju iz EU fondova. Zatim provjerite provodi li se odabrani kreditni program putem poslovnih banaka ili i putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Po najnovijim izmjenama kreditnih programa poljoprivrednici, prerađivači i programeri investicije mogu kreditirati uz kamatnu stopu koja iznosi 1,5 posto uz mogućnost dodatnog sniženja za 0,2 postotna boda za zapošljavanje mladih i do 0,572 postotna boda za inovativne poduzetnike, što znači da kamatna stopa može biti svega 0,782 posto.

Nakon što ste se odlučili za kredit koji vam odgovara, potrebnu dokumentaciju predajte tamo gdje dogovarate kredit – u poslovnoj banci ili u HBOR-u. Za investicije vrijednosti do 700 tisuća kuna potrebno je priložiti poslovni plan, a za one iznad 700 tisuća kuna investicijsku studiju. Sama isplata kredita obavlja se na temelju Zahtjeva za korištenje kredita, a informativni izračun otplatnih rata možete provjeriti pomoću besplatnog kreditnog kalkulatora.

Također, kamatna stopa za sredstva koja se odobravaju po programu Priprema izvoza, a namijenjena su financiranju svih troškova koje izvoznici imaju u proizvodni roba za izvoz i sam izvoz, snižena je s postojećih 2 i 3 posto na 1,75 posto.

Za poduzetnike od sada kamatne stope niže od 2 posto
Za poduzetnike od sada kamatne stope niže od 2 posto

Posebne pogodnosti imaju i izvoznici kojima je HBOR osim sniženja kamatnih stopa najavio i uvođenje novog programa osiguranja izvoza koji će biti namijenjen bankama kako bi se izvoznicima olakšao pristup financijskim sredstvima. Radi se o osiguranju portfelja kredita za obrtna sredstva za izvoznike koje će poslovne banke moći nuditi svojim klijentima od jeseni ove godine. Hrvatski su izvoznici prošle godine podržani iznosom od 5,63 milijarde kuna, a HBOR je osigurao izvozni promet u 54 zemlje svijeta.

Poticaji i potpore

Poduzetnicima su dostupni mnogi programi sufinanciranja ulaganja putem bespovratnih potpora iz EU fondova i ostalih izvora (ministarstva, državne agencije, županije, gradovi, općine), zatim programi jamstava za povrat kredita (HAMAG BICRO) te programi kreditiranja po subvencioniranim kamatnim stopama (HBOR, HAMAG BICRO, poslovne banke).

U Hrvatskoj postoji niz državnih institucija koje na redovitoj ili periodičnoj osnovi pružaju financijsku podršku za malo i srednje poduzetništvo. Na primjer, HBOR, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG), Hrvatska gospodarska komora (HGK), Fond za razvoj i zapošljavanje RH, Fond za regionalni razvitak, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo turizma, uredi lokalnih i područnih organa samouprave, tehnološki i poduzetnički centri, poduzetničke zone i inkubatori. Na vama je da se informirate i iskoristite dodatne pogodnosti za svoje poslovanje kako biste što efikasnije ostvarili zadane poslovne ciljeve.

Powered by HBOR

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
VIDEO

Znate li u koje tri zemlje Hrvatska najviše izvozi?
JESTE LI IZNENAĐENI?

Znate li u koje tri zemlje Hrvatska najviše izvozi?

Iako mnogi poduzetnici misle da je izvoz bauk, statistika pokazuje da sve više njih postaje svjesno kako je širenje na inozemna tržišta ključno za njihov uspjeh. U infografici pogledajte koje su najveće prednosti izvoza

Planirate izlazak na strano tržište? Ovo morate znati
KLJUČ USPJEHA

Planirate izlazak na strano tržište? Ovo morate znati

Na inozemnom tržištu ima dovoljno mjesta za svakog poduzetnika koji je odlučio da mu domaće tržište više ne predstavlja izazov. No, na tom putu postoji nekoliko izazova s kojima se treba suočiti
Krenuli smo iz obiteljske kuće, danas izvozimo po cijeloj Europi
PRIČA IZ BJELOVARA

Krenuli smo iz obiteljske kuće, danas izvozimo po cijeloj Europi

Koliko ste puta čuli da je teško uspjeti u malim sredinama? No je li uistinu tako? Da se ipak radi o zabludi, pokazuje iznimno uspješna bjelovarska firma VIDIK. Evo kako su od obiteljskog doma došli do stranog tržišta