Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zoki dobio opomenu jer je bio zastupnik i direktor simultano

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA: S obzirom da je to potrajalo svega 15 dana, Povjerenstvo smatra kako su se stekli uvjeti za najblažu kaznu

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izreklo je opomenu bivšem premijeru Zoranu Milanoviću jer je istodobno bio zastupnik i direktor tvrtke AuroAlba Advisory, dok je u druga dva slučaja zbog kojih je taj dužnosnik bio prijavljen Povjerenstvo odlučilo da neće pokrenuti postupak.

Milanović je zaradio opomenu zbog formalnog propusta, odnosno kršenja administrativne zabrane jer je istodobno bio zastupnik i direktor tvrtke. No, s obzirom da je to potrajalo svega 15 dana, Povjerenstvo smatra kako su se stekli uvjeti za najblažu kaznu.

Povjerenstvo je na sjednici odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv Milanovića koji je prijavljen jer mu je u listopadu prošle godine plaćen put u Albaniju gdje je navodno tražio privatni posao. Povjerenstvo je utvrdilo da Milanović nije išao na put u svojstvu saborskog zastupnika nego predsjednika SDP-a koje nije tijelo javne vlasti.

Protiv Milanovića se neće pokretati postupak u slučaju u kojem je prijavljen zbog četiri moguća sukoba interesa, uključujući kredit po povlaštenim uvjetima i sumnjivu prodaju Croatia osiguranja.

Vezano za slučaj bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića koji je prijavljen zbog duga bivše tvrtke Solpharm njegove supruge prema HZZO-u, Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv njega jer je utvrdilo da taj dužnosnik nije stavljao trgovačko društvo u privilegirani položaj kako bi se stopirali postupci naplate duga.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak ni protiv ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek koja je bila prijavljena jer je navodno dala novac Autografu koji zbog toga o njoj nije pisao negativno, ali je utvrđeno da Ministarstvo s tim portalom nije potpisivalo nove ugovore.

Ministrica je bila prijavljena i zbog mogućeg sukoba interesa jer je nadređena svom suprugu koji je djelatnik tog ministarstva. Povjerenstvo je utvrdilo da je ministrica nije izravno nadređena suprugu koji je u ministarstvu zaposlen prije njezina dolaska.

Povjerenstvo je odlučilo da postupak neće pokrenuti ni protiv Peđe Grbina koji je prijavljen da se našao u nedozvoljenom položaju jer je u isto vrijeme bio prokurist jedne tvrtke i saborski zastupnik SDP-a. U tom slučaju povjerenstvo je utvrdilo da ta tvrtka nikad nije otvorila poslovni račun niti je poslovala pa dužnosnik nije bio u prilici obavljati poslove njezina upravljanja.

Povjerenstvo je s 4000 kuna kaznilo gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Dusparu zbog primanja dodatne naknade, dok je zamjenik općinskog načelnika Punat Goran Bonifačić kažnjen s šest tisuća kuna jer nije prijavio stjecanje nove nekretnine te zbog istodobnog obavljanja posla upravljanja obrtom.

Komentari (26)
  • Živio zoki u odnosu na kradoljube ti si očito svetac kad se hvataju za ovakve sitnice

    23. 3. 2017,   17:50
  • morete mu puvat u mikrofon 15ti put...

    23. 3. 2017,   18:21
  • Uzalud vam trud HDZ-ovci ! Nikako da mu nađete nešto da ga pošaljete u zatvor pa oada nema toga "daj šta daš " ! Sada bi bilo dobro da pročešljate svoje redove-imalo bi šta da se vidi !

    23. 3. 2017,   15:41