Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vlada odobrila Stipi Petrini i Milanu Bandiću nove kredite

None Foto: Pixsell/24sata

Tehnička vlada Zorana Milanovića je u četvrtak na sjednici dala općini Primošten i Gradu Zagrebu suglasnost za zaduženje u ukupnom iznosu od 200 milijuna kuna

Tehnička vlada Zorana Milanovića je u četvrtak na sjednici dala općini Primošten, na čijem čelu je Stipe Petrina, i Gradu Zagrebu suglasnost za zaduženje u ukupnom iznosu od 200 milijuna kuna. 

Primošten je dobio kredit od 10 milijuna kuna, kod OTP banke, s valutnom klauzulom vezanom za srednji tečaj HNB-a, rokom otplate od 10 godina, uz promjenjivu kamatnu stopu u visini tromjesečnog EURIBOR-a plus marža od 2,241 posto. Grad Zagreb zadužuje se kod Erste banke za 190 milijuna kuna s rokom otplate kredita od pet godina, što uključuje poček od godinu dana i otplatu u osam jednakih polugodišnjih rata, uz kamatnu stopu u visini šestomjesečnog EURIBOR-a uvećanog za kamatnu maržu od 2,7 posto i uz jednokratnu naknadu za obradu kredita u visini od 190 tisuća kuna. 

Primošten će novac iskoristiti za izgradnju dva kraka - Trg don Ive Šarića i Ulica bana Josipa Jelačića, za izgradnju spomenika Gospe od Loreta i gradnju doma za stare i nemoćne. Odluku o zaduženju Primošten je donio 20. studenog, a Grad Zagreb 10. rujna.  

Podsjetimo, Milan Bandić u Saboru ima dva zastupnika, a Petrina jedan. U ovoj utrci za potpise oko sastavljanja nove vlade svaki je glas bitan. 

Ipak, treba napomenuti kako Grad Zagreb već godinama uzima ovakve kredite za infrastrukturu i oni su svake godine otprilike istog iznosa, između 200 i 250 milijuna kuna. Svaka hrvatska Vlada do sada je dala svoju suglasnost da se Grad zaduži.

Lovrinović: Zašto baš sada i zašto baš za ta dva grada?

Ivan Lovrinović iz Mosta nije htio komentirati tu odluku tehničke Vlade već je samo upitao: 'Zašto baš u ovo vrijeme i zašto baš u ova dva grada?'.

Lovrinović je rekao da hrvatska javnost ne treba biti zabrinuta jer se pregovori s vodećim koalicijama privode kraju i da bi mogli biti finalizirani idućeg tjedna. 

- Dva su scenarija, jedan je prihvaćanje triparitetne vlade ili da se nastave pregovori s onim tko bude zadovoljavao kriterije -  kazao je Lovrinović. Napomenuo je da ostaju na tome da premijer mora biti neutralan jer to očekuje i "dvije trećine hrvatskih građana koji ne žele da premijeri budu Milanović ili Karamarko". 

- Vidjet ćemo hoće li to biti netko drugi iz SDP-a ili HDZ-a, netko nestranački ili netko iz Mosta - rekao je Lovrinović.

Lovrinović je rekao i da je Most izložen medijskom progonu,a  smatra da će hajka u sljedećim danima biti još veća. 

- Mi vidimo da postoje interesne skupine koje ne žele mijenjati ništa, ali ostajemo čvrsti u naumu da stvari okrenemo u drugom, novom smjeru - zaključio je.

Komentari (344)
  • Ajmo novi izbori i svi za MOST

    10. 12. 2015,   20:28
  • zašto?!?! jer stvarno pitate zašto?!?! Pa Zoka nam se boji da će ostat bez 40 000kn mjesečno + njegova supruga 25 000kn pa dijeli hrvatski novac i to milijuneeee, a za njega kupuje glasove! DOSTA JE! AJMO MOST! AJMO PETROV!

    11. 12. 2015,   04:07
  • Valjda je ostalo nešto za božićnice zaposlenima i umirovljenicima...

    10. 12. 2015,   21:04