Obavijesti

News

Komentari 318

Zokijev as u rukavu: Mnogi na poziciji šefa SDP-a vide Borzan

Zokijev as u rukavu: Mnogi na poziciji šefa SDP-a vide Borzan
1

Kao europarlamentarka, Biljana Borzan u prvome mandatu uspješno se borila za prava potrošača. Dobro kotira u stranci, za razliku od sadašnjeg predsjednika, koji nema potporu cijelog članstva

VIDEO

Prema kuloarskim pričama, Zoran Milanović je imao rezervni plan ako izgubi predsjedničke izbore. Priča se o različitim opcijama, a svaka od njih predviđa ostanak u politici.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Prva Zoranova izjava 00:57

Navodno je još u izbornoj noći planirao objaviti nastavak političke borbe i krenuti u preuzimanje SDP-a kako bi ga vodio u parlamentarne izbore. S druge strane, u kuloarima se kao mogući scenarij spominjalo da bi samo tražio da bude kandidat za premijera u slučaju da SDP dođe u poziciju formirati vladu, a treći da bi Milanović mogao biti kandidat SDP-a za gradonačelnika Zagreba. Dobro upućeni takve priče demantiraju. 

- Priče da bi Milanović nakon izbornog poraza išao u preuzimanje SDP-a nemaju logike niti dolaze od njega. Takve priče su plod paranoje koji dolaze iz krugova bliskih aktualnom predsjedniku SDP-a Davoru Bernadiću - kaže naš sugovornik. Nakon predsjedničkih izbora fokus se okreće na parlamentarne izbore, koji dolaze pred kraj godine.

'Ostajem u Hrvatskoj, ovdje ću se boriti za prava žena i djece'
'Ostajem u Hrvatskoj, ovdje ću se boriti za prava žena i djece'

U SDP-u i ostatku oporbe vjeruju kako im pobjeda Milanovića može biti dobar vjetar u leđa za nadolazeće izbore. No dobar dio SDP-ovaca, ali i budućih potencijalnih partnera, u slučaju da dobiju priliku formirati vladu, na poziciji premijera nikako ne vide Bernardića. Stava su da on za tu poziciju nema kapaciteta.

Bero za gradonačelnika? 

Dio SDP-ovaca na poziciji premijerke i šefice stranke volio bi vidjeti europarlamentarku iz njihovih redova - Biljanu Borzan. Njezino ime kao najbolji izbor za predsjednicu stranke počelo se spominjati tijekom krize unutar stranke, što je pokazalo i istraživanje provedeno u kolovozu 2018. godine, kad se tražio Bernardićev odlazak. U SDP-u dio ljudi smatra kako bi Davor Bernardić trebao biti zadovoljan s kandidaturom za zagrebačkoga gradonačelnika. Kuloari nagađaju i kako bi prvi ozbiljan projekt Zorana Milanovića mogao biti rušenje Bandića. Upravo tijekom sučeljavanja Milanović je spočitavao Kolindi Grabar Kitarović da se kreće u društvu sklonom korupciji. O načinu na koji gradonačelnik vodi grad, u posljednjem sučeljavanju prije izbora je poručio:

- Bandić opasno vodi Zagreb i vrijeme je da ga netko pobijedi i pošalje u političku prošlost. On je Uskokov maneken i novopečeni prijatelj gospođe Kitarović. Znaju se od 2014., a upoznali su se u vukovarskoj koloni. Ima i SDP-ovaca koji smatraju da je pobjeda Zorana Milanovića u Zagrebu pokazatelj da građani nisu zadovoljni gradskom upravom i da žele promjene.

Kolinda i Zoki na Pantovčaku dogovarali tranziciju dužnosti
Kolinda i Zoki na Pantovčaku  dogovarali tranziciju dužnosti

Izabrani predsjednik se jučer na Pantovčaku sastao s predsjednicom na odlasku, a razgovarali su o tranziciji predsjedničke dužnosti. Sama Grabar Kitarović nakon objave rezultata u izbornoj noći rekla je kako pruža ruku Milanoviću te da očekuje civiliziran prijenos vlasti. Najavila je i da je spremna uputiti ga u sve što je radila.

Kolinda primila Zokija 

A osim susreta s još aktualnom predsjednicom, Milanović je sa svojim timom dogovarao buduće sastanke. Kako se moglo čuti, za sada mu na dnevnom redu još nisu razgovori sa suradnicima koje želi vidjeti u svojem uredu. U javnosti se posljednjih dana često priča o tome kakva će biti kohabitacija Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. Upravo je premijer najavio tvrdu kohabitaciju, No politički analitičar Ivica Relković smatra da Milanović ne misli igrati takvu utakmicu. Napomenuo je kako je Milanović zaustavljanjem zvižduka na spomen Kolinde Grabar Kitarović, tijekom pobjedničkoga govora u izbornoj noći, pokazao da više nije svađalica kakvoga ga znamo iz Banskih dvora.

Plenki i Zoki će ratovati. Samo da mogu zajednički preživjeti
Plenki i Zoki će ratovati. Samo da mogu zajednički preživjeti

- Milanović bi mogao džentlmenski i elegantno izbjeći tu igru. Njegova poruka je jasna da političke borbe nisu ratovi. Ako bi Plenković inzistirao na tome kako bi spašavao situaciju u vlastitoj stranci, mogao bi se naći na terenu na kojemu nema drugog igrača - kaže Relković.

SDP bez Milanovića 

Smatra da se premijer prenaglio sa svojom izjavom o tvrdoj kohabitaciji. Najava da će se Zoran Milanović na Pantovčaku primarno okružiti uglednim nestranačkim ljudima za Relkovića je signal kako je izabrani predsjednik odlučio da neće biti poluga za bilo čije stranačke interese.

Biskupi čestitali Milanoviću: 'Lijepo da ste čestitali Kolindi'
Biskupi čestitali Milanoviću: 'Lijepo da ste čestitali Kolindi'

- Davor Bernardić može koristiti nešto od rezultata predsjedničkih izbora, ali siguran sam da Milanović kao predsjednik države neće biti njihovo jedro koje ih vuče - zaključio je politički analitičar Relković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 318
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava