Obavijesti

News

Komentari 6

'Zovko je dobio otkaz jer je prijetio i nasrnuo na urednicu'

'Zovko je dobio otkaz jer je prijetio i nasrnuo na urednicu'
1

Medijska smo kuća i znamo razlikovati raspravu od grubog nasrtaja i prijetnji. Hrvoje Zovko prešao je sve granice dopuštenog ponašanja", ocijenio je Bačić

VIDEO

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić naveo u ponedjeljak, osvrćući se na izjavu premijera Andreja Plenkovića o slučaju novinara HRT-a i predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoja Zovka, kako je sa Zovkom raskinut ugovor o radu zbog prijetnji i grubog nasrtaja na urednicu Informativnog medijskog servisa, o čemu su posvjedočile četiri zaposlenice HRT-a, koje su se zatekle na mjestu incidenta.

"Nažalost u javnosti se pokušava manipulirati tezom da se radilo o običnoj novinarsko-uredničkoj raspravi. To je klasična zamjena teze i pokušaj zamagljivanja stvarnog događaja. Medijska smo kuća i znamo razlikovati raspravu od grubog nasrtaja i prijetnji. Hrvoje Zovko prešao je sve granice dopuštenog ponašanja", ocijenio je Bačić dodavši kako HRT neće tolerirati nasilje.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak, komentirajući subotnji novinarski prosvjed protiv cenzure i sudskog progona novinara, kako je problem, po njegovim informacijama, počeo tako da je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko skoro fizički nasrnuo na urednicu programa na Hrvatskoj televiziji, te da nije čuo nikog od prosvjednika da se oglasio o tome i pokazao solidarnost. Za Zovka je rekao da je i sam posezao za tužbama prema novinara.

Hrvoje Zovko ocijenio je kako se Plenković služi niskim udarcima da bi ga diskreditirao na osobnoj razini, a na prozivku da je skoro fizički nasrnuo na urednicu HTV-a rekao da se ne sjeća da je tom razgovoru prisustvovao premijer, a nije ništa napravio da bi čuo i drugu stranu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izvršni odbor HND-a: Plenković negira pritiske na kritičko novinarstvo i želi osobno diskreditirati Zovka

Premijerove tvrdnje najodlučnije je odbacio i Izvršni odbor HND-a ustvrdivši kako Plenković negira pritiske na kritičko novinarstvo u Hrvatskoj niskim pokušajem osobne diskreditacije predsjednika HND-a Hrvoja Zovka.

"Svoditi brojne probleme urušavanja i zatiranja novinarstva, na koje je upozorio subotnji prosvjed HND-a, samo na slučaj Hrvoja Zovka, i to tako da se izvrću činjenice vezane uz okolnosti njegove ostavke na uredničku dužnost na HRT-u, nedostojne su funkcije premijera", ističe  se u očitovanju Izvršnog odbora HND-a.

Premijer zaboravlja, tvrde, da nije utvrđen nikakav Zovkov pokušaj fizičkog nasrtaja na urednicu, niti je, kako tvrdi, "problem počeo" time.

"Podsjećamo premijera da je Hrvoje Zovko samo jedan od 36 novinara i medija protiv kojih HRT trenutno vodi sudske sporove jer su progovarali o stanju na javnoj televizijskoj kući, a čije pisano obrazloženje ostavke na uredničku dužnost, u kojem je upozorio na cenzuru te tehničku i kadrovsku devastaciju informativnog programa HRT-a, uprava kuće uporno želi svesti na razinu osobnog obračuna. Premijerove tvrdnje u istom smjeru, utemeljene na jednostranim i netočnim informacijama i izrečene prije donošenja sudskog pravorijeka, nisu samo neodgovorne, nego su i zlonamjerne", tvrdi IO HND-a.

Kažu kako je izjednačavanje tužbi koje je Zovko podizao zbog huškačkih ispada, kojima je višekratno bio izložen u opskurnim desničarskim medijima, s utemeljenim upozorenjima HND-a na stotine tužbi kojima se zastrašuje i zatire ozbiljno, kritičko novinarstvo, govori o razini premijerova razumijevanja uloge novinarstva kao čuvara društvenih sloboda i demokracije.

"Krajnje je zabrinjavajuće kada premijer članice EU-a omalovažava opravdani novinarski prosvjed i njegove razloge, a pogotovo kad to čini progovarajući glasom uprave HRT-a, koja sudski progoni novinare i novinarsku profesionalnu udrugu, i glasom komentatora na opskurnim desničarskim portalima", stoji u očitovanju Izvršnog odbora što su ga potpisali potpredsjednici HND-a Slavica Lukić i Denis Romac.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag