Obavijesti

News

Komentari 29

Aerodromi pojačali sigurnost, svi letovi za Bruxelles otkazani

Aerodromi pojačali sigurnost, svi letovi za Bruxelles otkazani
1

Posljednji let CA koji je u utorak ujutro iz Zagreba poletio za Bruxelles preusmjeren je za Amsterdam. Svi drugi letovi za Bruxelles su otkazani. Europske zračne luke pojačavaju sigurnost

VIDEO

Nitko od djelatnika Croatia Airlinesa nije ozlijeđen u jutrošnjim eksplozijama u Zračnoj luci Bruxelles, a letovi između Zagreba i Bruxellesa su preusmjereni ili otkazani, priopćio je u utorak Croatia Airlines.

Šalter za registraciju putnika (check in šalter) Croatia Airlinesa u briselskoj zračnoj luci nije bio otvoren kad su se jutros dogodile eksplozije i nitko od putnika za let Bruxelles – Zagreb nije pristupio check inu na tom šalteru. Za taj se let do tada prijavilo 18 putnika, ali ne na šalteru check -ina nego preko interneta, ili su već bili prijavljeni kao transferni putnici, kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako nitko od djelatnika Croatia Airlinesa u ZL Bruxelles nije ozlijeđen.

Zbog eksplozija u Zračnoj luci Bruxelles jutarnji međunarodni let Croatia Airlinesa na liniji Zagreb – Bruxelles preusmjeren je u Amsterdam, a zbog zatvaranja zračne luke Bruxelles otkazan je let Croatia Airlinesa iz glavnog grada Belgije u Zagreb s planiranim polijetanjem u 10 sati i 30 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Otkazani su i današnji letovi Croatia Airlinesa Zagreb – Bruxelles s planiranim polaskom u 15 sati i 5 minuta, te povratni let s planiranim polijetanjem u 18 sati i 25 minuta.

Croatia Airlines svim putnicima, koji su do danas kupili karte za letove 22., 23. i 24. ožujka u Bruxelles, iz Bruxellesa ili preko Bruxellesa, odobrava jednu promjenu bez naplate za let na istoj liniji u roku od tri mjeseca. Ako putnik odluči odustati od putovanja, bit će mu odobren povrat novca za aviokartu, kaže se u priopćenju.

POGLEDAJTE VIDEO: Eurozastupnik Ivan Jakovčić o kriznom stanju u Belgiji

Pokretanje videa...

00:59

 I hrvatska policija podigla stupanj sigurnosti

Zbog posljednjih terorističkih napada u Bruxellesu hrvatska policija podigla je stupanj sigurnosti, a kontrole su posebno pojačane u zračnim lukama i na graničnim prijelazima, doznaje se u Ravnateljstvu policije.

Stupanj sigurnosti na najviši je stupanj podignut još nakon terorističkih napada u Parizu u studenome prošle godine, a kontrole su dodatno pojačane i nakon atentata u Bruxellesu.

Zapadne zemlje jačaju sigurnost nakon briselskih napada

Više europskih zemalja pojačalo je u utorak mjere sigurnosti i kontrole na granicama nakon terorističkih napada u Bruxellesu, pozvavši također na jačanje europske borbe protiv terorizma, javljaju svjetske agencije.  

Francuska, Njemačka i Nizozemska te također i Velika Britanija objavile su poduzimanje dodatnih mjera sigurnosti samo nekoliko sati nakon odvojenih atentata, izvedenih u briselskoj zračnoj luci i u metrou, u kojima je, po posljednjim podacima, poginulo 26 ljudi.

Londonska policija pojačala je prisutnost "na neuralgičnim točkama" britanske prijestolnice, uključujući javni prijevoz, kako bi zaštitila sigurnost građana, objavio je u utorak čelnik antiterorističkog odjela britanske policije Mark Rowley. "Policijska prisutnost iz opreza je pojačana diljem Velike Britanije na svim neuralgičnim točkama, uključujući prijevoz, kako bi se zaštitilo stanovništvo", naveo je u priopćenju Rowley, objašnjavajući jačanje sigurnosnih mjera nakon eksplozija u Bruxellesu.    

U Londonu su mobilizirane dodatne policijske snage koje će organizirati ophodnje na najosjetljivijim mjestima u prijestolnici, uključujući i transportnu mrežu, kazao je on dodajući da jačanje sigurnosti nema veze s nekim posebnim informacijama koje bi se odnosile na Britaniju.  

Ranije je londonski aerodrom Gatwick objavio da je pojačao mjere sigurnosti.

Britanski premijer David Cameron sazvao je tijekom jutra hitan sastanak potaknut terorističkim napadima u Bruxellesu.

 U Velikoj Britaniji je razina sigurnosti od kolovoza 2014. podignuta na razinu s oznakom "ozbiljan", što je četvrta razina sigurnosti na ljestvici od 5.

Glavni grad Belgije bio je u utorak ujutro poprištem terorističkih napada u zračnoj luci Zaventem i u podzemnoj željeznici u kojima je poginulo najmanje 26 osoba, nakon čega je belgijska prijestolnica ostala paralizirana. 

Njemačka policija objavila je u utorak da je pojačala mjere na granici s Belgijom nakon jutrošnjih terorističkih napada u Bruxellesu. Ne navodeći detalje glasnogovornik policije kazao je da je riječ o dijelu sigurnosnih mjera koje policija poduzima na njemačkim granicama, u zračnim lukama i na željezničkim postajama.  

U zračnim lukama u Duesseldorfu i Koelnu vlada povećana gužva jer se zrakoplovi iz Bruxellesa preusmjeravaju u ove dvije zračne luke koje su od većih zračnih luka, uz Amsterdam, najbliže Bruxellesu.

Željeznički promet iz Njemačke prema Belgiji je prekinut. 

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve objavio je u utorak, nakon hitnog sastanka vlade koji je sazvao predsjednik Francois Hollande,  kako je dodatno rasporedio snage od 1600 policajaca da bi ojačao sigurnost na granicama i u javnom prijevozu.

Francuska je nakon 13. studenoga i terorističkih napada na Pariz pod najvišim mjerama sigurnosti strahujući od mogućeg ponovnog napada na svome tlu.

Nakon prošlotjednog uhićenja osumnjičenog napadača na Pariz Salaha Abdeslama policija je na najvišoj razini sigurnosti strahujući od mogućih napada u obje prijestolnice, Parizu i 315 km udaljenom Bruxellesu.

Nizozemska je također priopćila da je poduzela dodatne mjere sigurnosti, posebice u zračnim lukama Schiphol, Rotterdam i Eindhoven, te u kontroli granice s Belgijom. 

Policije u Danskoj, Švedskoj i Finskoj također su u utorak ojačale sigurnosne mjere u zračnim lukama i na javnim mjestima nakon smrtonosnih eksplozija u Bruxellesu.

Danska policija priopćila je da je pojačala ophodnje na aerodromu Copenhagen i na svim ključnim točkama u gradu, kao i na stanicama podzemne željeznice. 

U Norveškoj će policajci u Oslu još neko vrijeme nositi oružje, objavila je policija, koja je uvela osobno naoružanje između studenoga 2014. i veljače ove godine zbog rizika od islamističkih napada. Također će se uvesti dodatne policijske ophodnje.

Policija u Švedskoj objavila je da je ojačala prisutnost na aerodromima i drugim javnim mjestima.

U Bruxellesu je sve stalo

Srce Europske unije zamrlo je, stao je cjelokupan javni prijevoz, tramvajski, željeznički, autobusni, podzemne željeznice, zatvoreni su tuneli, a u prekidu su i pokretne mreže.

Prekinut je i promet vlaka Eurostar koji Bruxelles povezuje s Velikom Britanijom, javljaju agencije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag