Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zrinko Tutić traži 20.000 eura od Kolinde za 'Moju domovinu'

None Foto: Željko Lukunić/PIXSELL 3

Problem je nastao nakon što je na predstavljanju programa HDZ-ove kandidatkinje za predsjednicu u Westinu 11. studenog puštena pjesma "Moja domovina"

Na sastanku Zrinka Tutića i ljudi iz stožera predizborne kampanje Kolinde Grabar Kitarović, skladatelj je zatražio pozamašnu naknadu za korištenje njegove pjesme.

Problem je nastao nakon što je na predstavljanju programa HDZ-ove kandidatkinje za predsjednicu u Westinu 11. studenog puštena pjesma "Moja domovina", doznaje Večernji list.

Pjesmu kao autori potpisuju Tutić i Rajko Dujmić. Kada je Tutić doznao da bi pjesma trebala biti zaštitni znak cijele kampanje, zatražio je 20.000 eura na ime autorskih prava. U HDZ-u smatraju da on na to nema pravo jer su već platili 700 kuna naknade ZAMP-u za emitiranje u Westinu.

U HDZ-u tvrde da je Tutića na ovo nagovorio Ivo Josipović, te da Tutić sklada pjesmu za njegovu kampanju. Tutić se na tvrdnje ne obazire. Iz HDZ-a optužuju da mu nije smetalo kad je pjesmu u reklami 2010. koristila jedna tvrtka iako se javnost zgražala nad "komercijalizacijom".

HDZ je pjesmu ranije koristio 30. lipnja 2007. na 11. saboru stranke na kojem je tadašnji predsjednik HDZ-a Ivo Sanader izjavio da "oni koji daju i primaju mito, neće više mirno spavati". Kako je tada stajalo s autorskim naknadama, nije poznato. 

Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Kolinda: To je domoljubna pjesma koja ne pripada nijednoj stranci

Na pitanje o pjesmi "Moja domovina" zbog koje se Zrinko Tutić spori s njezinim Izbornim stožerom, Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je to pitanje za njezin stožer, ali da bi ona voljela da se ta pjesma i dalje koristi u kampanji jer je ona simbol jedinstava 90-ih godina. 

- To je apolitična domoljubna pjesma koja ne pripada nijednoj stranci, ali održava duh jedinstva 90-ih godina. Ja bih doista željela obnoviti hrvatsko zajedništvo da se više ne dijelimo i budemo zajedno - rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Komentari (356)
  • Nije mi jasno kada će su zakonom regulirati počinjena kaznena djela i zabraniti bilo kakve aktivnosti na državnom nivou ?? da bi radio kao skladištar ili tokar moraš izvaditi potvrdu o nekažnjavanju, a u saboru je izgleda meka za takve "protjerane radnike " . Sramota i jad ove države !!

    28. 11. 2014,   17:31
  • HDZ prisvaja zastave. ...domoljubne pjesme. ..obranu Hrvatske. ...sve je to zaslugom HDZ a. ...

    28. 11. 2014,   17:59
  • ZNA SE čija je domovina u pravom smislu te riječi....ZNA SE tko ju je privatizirao

    28. 11. 2014,   17:54