Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Žrtve užasa: Cirkus je otišao, a životinje su ostavili neka uginu

None Foto: Privatni album

Talijanski cirkus Monte Carlo nastupao je u Crnoj Gori. Poslije predstave su otišli, a iza sebe su ostavili gotovo pola životinja. Samo dvije deve su žive. Zbog dehidracije ostale su bez grbe

Ovo je prestrašno. Standardna priča, nitko nije nadležan i stalno nas prosljeđuju od jedne do druge institucije. Dok se oni loptaju, životinje ugibaju, ispričali su nam volonteri Društva za zaštitu životinja sPas iz Podgorice.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

Kako navode, prije deset mjeseci talijanski cirkus Monte Carlo došao je u Dahnu nadomak Podgorice. Sa sobom su imali tridesetak životinja, od deva, kamerunskih koza i nojeva do ljama. Nakon predstave su otišli, a životinje ostavili u kamionu.

S vremenom je zbog iznimno loših uvjeta života većina životinja uginula. Samo su dvije deve preživjele, ali su zbog dehidriranosti izgubile grbe. Volonteri neprofitne organizacije sPas molili su pomoć i pisali svim nadležnim službama.

- Htjeli smo da se deve smjeste na bolje mjesto, ali ništa. Veterinarska inspekcija nam je priopćila kako to nije njihova nadležnost - razočarano pričaju.

Đurđevac bi udomio deve, ali im je nužan oporavak

Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca, istaknuo je da postoji niz problema koje treba riješiti prije transporta deva u Hrvatsku.

- Potrebne su dozvole i veterinarska suglasnost da su deve sposobne za transport - kaže.

Smatra da se deve prije svega moraju vratiti u dobru kondiciju, a tek onda prevesti do Đurđevca. Ako su izgubile grbu, pojasnio je, na rubu su preživljavanja i nužan im je oporavak, koji može potrajati. Za to vrijeme siguran je da će se pronaći rješenje da deve udome u đurđevačkoj Sahari.     

Komentari (34)
  • trebalo bi ugasiti sve cirkuse sa životinjama, jer i kada ih ne ostave, one žive u lošim uvjetima...sirote životinje, kako to, da nije bilo nikoga da ih nahrani i napoji, kakvi su to ljudi u Crnoj Gori?

    9. 5. 2017,   09:57
  • Što su Crnogorci radili dok su im životinje ugibale pred očima !?

    9. 5. 2017,   09:51
  • Zašto su uopće dozvoljene predstsve koje uključuju izmaltretirane životinje

    9. 5. 2017,   10:12