Obavijesti

News

Komentari 0

'Župani inercijom i preskupim najamninama tjeraju liječnike'

'Župani inercijom i preskupim najamninama tjeraju liječnike'
1

U sljedećih će pet godina u mirovinu otići još 500 obiteljskih liječnika, a mladi liječnici u ordinacije ne dolaze jer ih se demotivira malim plaćama, poručuju iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine i Liječničke komore

VIDEO

- U Hrvatskoj nedostaje, primjerice, 106 ginekologa u primarnoj zaštiti pa zbog velikih gužvi u ordinacijama samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima više od 70.000 žena koje nemaju odabranog ginekologa. Situacija je još lošija s pedijatrima, kojih je sve manje i manje. U Metkoviću su donedavno radila tri pedijatra, sad samo jedan - upozorava predsjednica KoHOMa i zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore Vikica Krolo.

Zajedno sa članicom izvršnog odbora KoHOMa i predsjednicom povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatske liječničke komore Ines Balint te članicom izvršnog odbora KoHOMa Natašom Ban Toskić, otkrila je kako većina županija onemogućava liječnicima iz domova zdravlja da postanu privatne ordinacije u kojima bi za pacijente sve zdravstvene usluge i dalje bile besplatne. 

Početkom ove godine na snagu je stupio Zakon o zdravstvenoj zaštiti prema kojem domovi zdravlja mogu zadržati do 25 posto liječnika, a ostalima su dužni dopustiti odlazak u privatnike u ugovornom odnosu s HZZO-om. Ta je mogućnost liječnicima zbog mogućih većih zarada draža, no ne ide baš sve kako je zakon zamislio. 

Županije su do 30. lipnja morale donijeti odluku o budućoj organizaciji zdravstvene zaštite na svom području, no učinile su to samo rijetke. Grad Zagreb, primjerice, odluku još nije stavio niti na dnevni red, poručuju liječnice, ili se pak odlazak u privatnike otežava preskupim najamninama gradskih prostora. Karlovačka odluka, primjerice, predlaže najamninu od 70 kuna po četvornom metru, što je dvostruko više od najviše najamnine prosječnog poslovnog prostora u gradu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S tolikim nametima liječnicima ne bi ostalo ni približno dovoljno novaca za održavanje "pogona", odnosno za vlastite, i plaće osoblja te sve ostale troškove - ističu liječnice Balint i Ban Toskić. 

Krivcem za urušavanje liječničke struke smatraju Ministarstvo zdravstva i Vladu općenito. - Minoriziranjem problema i odugovlačenjem resorni ministar Milan Kujundžić i premijer Andrej Plenković dozvolili su još i veće urušavanje sustava primarne zdravstvene zaštite. Gubimo liječnike - kazala je Krolo. KoHOM i Hrvatska liječnička komora će, najavljuje, već sutra Ministarstvu zdravstva uputiti zahtjev za provođenjem nadzora u županijama, ali i domovima zdravlja koji liječnicima onemogućavaju prelazak u privatnu praksu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.