Obavijesti

News

Komentari 8

Presuda: Svih 22 optuženih u slučaju Gruntovec je krivo

Presuda: Svih 22 optuženih u slučaju Gruntovec je krivo
3

Sudilo se 22 službenika zagrebačke i zaprešićke gruntovnice da su od lipnja do prosinca 2007. tražili i dobili mito za rješavanje zemljišnoknjižnih predmeta

VIDEO

Županijski sud u Zagrebu je u srijedu presudio u antikorupcijskom postupku Gruntovec. Odlučio je kako je svih 22 optuženih krivo. Njih pet je dobilo bezuvjetne kazne, a 17 uvjetne. Jedini koji su bezuvjetno kažnjeni zatvorom su referenti Jasenka Sili i Dino Marjanović, referenti-upisničari Tomislav Pajtler i Damir Bijelčić te referent Općinskog suda u Zaprešiću Tomislav Tomić. Moraju vratiti ukupno 37.000 kuna i 3350 eura. Sili, Marjanović (osuđen na 11 mjeseci zatvora) i Bijelčić (osuđen na godinu i tri mjeseca) dobili su zabranu obavljanja zvanja državnog službenika u trajanju od dvije godine. Zabranu u trajanju od godinu dana dobili su Tomić i Pajtler, obojica osuđeni na šest mjeseci zatvora. Uvjetno kažnjeni odvjetnici ne smiju se baviti odvjetničkim poslom godinu dana. Referent Damir Žitnik, osuđen na tri mjeseca zatvora, uvjetno na dvije godine, a njegov kolega Ivan Baković na pet mjeseci uvjetno na tri godine. Obojica su dobili zabranu obavljanja zvanja državnog službenika u trajanju od dvije godine od pravomoćnosti. 

U obrazloženju presude sudac Ivan Turudić je rekao kako je Sudsko vijeće išlo za tim da kazne za primanje mita budu bezuvjetne, a one za davanje mita uvjetne. Dodao je i kako su preslušali sate i sate tajno snimljenih audio zapisa iz kojih su čuli kako je stanje u gruntovnici bilo nesređeno.

- Dobro je ubiti komarca koji ima malariju, ali to neće iskorijeniti malariju - rekao je Turudić. Naglasio je da su obrane bile naivne te ih sud nije prihvatio. Kaže i kako o kaosu koji je vladao u gruntovnici govori i činjenica da su se zemljišnoknjižni izvadci nosili kućama. Turudić kaže i da, iako su ova kaznena djela puno manja u odnosu na današnje korupcijske afere i iako je materijalna šteta manja, to ne znači da ih se ne treba sankcionirati.

U slučaju Gruntovec se, podsjetimo, sudilo 22 ljudi za primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje, zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava. Riječ je o službenicima zagrebačke i zaprešićke gruntovnice koje je Uskok teretio da su od lipnja do prosinca 2007. tražili i dobivali mito za rješavanje zemljišnoknjižnih predmeta i njihovu uknjižbu. Za nezakonitosti su navodno dobivali mito od nekoliko stotina kuna do nekoliko tisuća eura. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"