Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Župnik je odbio pokopati mog oca, a nije nam htio reći zašto'

None Foto: Željko Hladika/24sata 2

POVRIJEĐENA OBITELJ Svećenik Valent Posavec iz Vinica kraj Varaždina odbio je doći na sprovod jer moj otac, iako je bio vjernik, nije išao u crkvu, tvrdi Bahun

Mojeg oca Josipa pokopali smo u tišini, bez svećenika, na groblju u Vinici. Došlo je cijelo selo, a i najzagriženiji vjernici bili su zgroženi postupkom župnika Valenta Posavca , govori nam Zlatko Bahun (53) iz Vinice kraj Varaždina.

Već tjednima pokušava doznati zbog čega je župnik Posavec odbio doći na posljednji ispraćaj njegova oca koji je bio vjernik, no nije odlazio u crkvu.

POGLEDAJTE VIDEO: Župnik mu odbio pokopati oca

- Moj otac je umro lani 5. prosinca s 84 godine. Sa sinom Domagojem (30) došao sam našem župniku Valentu Posavcu kako bismo se dogovorili o posljednjem ispraćaju. No župnik je zakimao glavom te rekao kako ne može ići na taj sprovod kazavši kako moj otac nije išao u crkvu. Dodao je kako sve ove godine nije trebao svećenika, pa ga ne treba ni sad. Rekao sam župniku da je dužan doći na sprovod jer je moj otac bio kršćanin i da je ukop dužnost svećenika. Zvao sam i varaždinsku nadbiskupiju te su i oni bili iznenađeni, ali se nisu željeli miješati - kaže Zlatko Bahun.

Iako je i župnike drugih župa zvao da mu pokopaju oca, nitko se, kaže, nije usudio doći na teritorij župnika Posavca mimo njegove dozvole.

Bahun kaže da mu je otac bio cijenjen u selu. Pošteno je radio cijeli život i živio od svoje mirovine.

- I otac i majka potječu iz kršćanskih obitelji. Majka Renata (84) završila je gimnaziju kod časnih sestara u Varaždinu, a otac ima sve sakramente. Svećenik je dolazio blagoslivljati našu kuću, no moj otac nije išao u crkvu. Jako me je zabolio postupak župnika Posavca te zbog oca, poštenog čovjeka, ovo nikako nisam mogao prešutjeti. I sam Očenaš svećeniku nalaže da je trebao postupiti drugačije - rekao je Bahun.

Na pitanje zbog čega je progovorio tek nakon dva tjedna odgovara kako su imali puno posla oko organiziranja sprovoda, kasnije i oko rješavanja papira, a htjeli su i odžalovati preminulog oca.

- I stari župnici s kojima sam razgovarao govore mi da nisu čuli za ovakav slučaj te su mi rekli da je dužnost svećenika obaviti ukop i krštenje bez obzira na odlazak u crkvu i davanja. A moj pokojni otac i mi, obitelj koja je iza njega ostala, za to smo ostali uskraćeni - zaključio je Zlatko Bahun.

Za očitovanje o slučaju i Hrvatska biskupska konferencija i Zagrebačka nadbiskupija uputili su nas na Varaždinsku nadbiskupiju, koja je jedina mjerodavna i ovlaštena očitovati se o postupku župnika Valenta Posavca iz Vinice.

Oni su nam, pak, kratko odgovorili kako im je teško dati bilo kakvo očitovanje o cijelom slučaju.

- Budući da niste naveli razloge župnika Valenta Posavca i njegovu izjavu o događaju u župi Vinica, upućujemo vas da razgovarate sa župnikom Posavcem i na taj način dobijete pravi uvid u cijeli slučaj - stoji u dopisu koji smo dobili od Varaždinske nadbiskupije.

Župnik Posavec nije želio objasniti svoj postupak

Župnik Posavec, koga smo kontaktirali kako bismo čuli zašto nije htio doći na posljednji ispraćaj Josipa Bahuna, nije se javljao na telefon, a kad smo ga na kraju uspjeli dobiti, prekinuo je vezu čim je čuo zbog čega ga zovemo.

- Iako sam vjernik i idem u crkvu, župniku sam njegov postupak jako zamjerio - rekao nam je stanovnik Vinice.

Drugi nam je rekao: “Ovaj naš svećenik stalno izvodi nekakve gluposti i stvarno ne znam zašto mu sve to treba”.

Komentari (588)
  • ni za crkvu nismo svi isti...mafijaš Klica je išao na misu u pancirki, ali je radi dobrog milodara bio rado viđen gost... s HDZ-om, tek sad dolaze popovi na svoje...

    4. 1. 2016,   07:58
  • Župnik je inaće jako poznat po fiks ideji da svako raskrižje u župi dobije raspelo...Za takve poduhvate,naravno treba jako puno novaca...A kako ćeš doprinjeti tom genijalnom poduhvatu ,ako ne dolaziš redovito na misu i daješ milodar..Inaće je lik poznat po jako promjenljivom ponašanju,nikad nisi siguran u kakvom ćeš ga stanju zateći..Naravno zar uopće treba naglasiti da je tamo na vlasti HDZ....

    4. 1. 2016,   07:51
  • Taj gospodin svećenik je od milodara,kupio auto koji je prodao,župljaninu ,za 15000 eura,a i o njegovim ljubavnim aferama se priča, koje to božje ovce vode narod,neka se sakrije jer za njega nema milosti, ni sotona ne voli takve.

    4. 1. 2016,   08:11