Obavijesti

News

Komentari 3

'Zvala sam kako bi se dug naplatio, a OLT nastavio raditi'

'Zvala sam kako bi se dug naplatio, a OLT nastavio raditi'
3

Europarlamentarka Biljana Borzan svjedočila je u postupku protiv Nade Čavlović Smiljanec optužene da je stopiranjem naplate poreznog duga Željku Bilošu RH oštetila za 9,5 milijuna kuna

VIDEO

Nisam tražila od Nade Čavlović Smiljanec da se odgodi ovrha nad tvrtkom OLT, rekla je  Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, svjedočeći na suđenju bivšoj ravnateljici Porezne uprave Nadi Čavlović Smiljanec,  bivšoj šefici osječke Porezne uprave Ružice Kovačević te poduzetniku Željku Bilošu.   

- Tijekom ljeta 2012., dok sam bila saborska zastupnica, nazvao me prijatelj Mate Radeljić, koji je tada bio direktor Osječke televizije, i rekao da postoji problem s poreznim dugom OLT-a. Rekao je kako je tvrtka voljna platiti dug no kako postoji neki nesporazum s visinom duga, jer je tvrtka tvrdila jedno, a Porezna uprava drugo. Zamolio me da se uključim, pomognem i dogovorim sastanak ljudi iz OLT-a s Nadom Čavlović Smiljanec, tadašnjom šeficom Porezne uprave - rekla je Borzan.  Rekla je kako je  OLT zapošljavao 200 radnika i bio tvrtka s dugom tradicijom te je s radošću prihvatila traženje Radeljića da pomogne. 

- Nazvala sam Nadu i objasnila joj o čemu se radi. Rekla mi je kako će primiti predstavnike OLT-a i vidjeti o čemu se radi. Nisam je tražila da se odgodi ovrha OLT-a. S Čavlović Smiljanec sam vrlo dobro surađivala u Saboru ( obje su bivše saborske zastupnice SDP-a) no nisam joj bila autoritet da bi tako nešto od nje mogla tražiti - rekla je Borzan. Dodala je kako nakon toga nije zvala Čavlović Smiljanec niti je ona zvala nju. Nakon nekog vremena ponovno ju je nazvao Radeljić i rekao da se Nada nije sastala s predstavnicima OLT-a, već ih je primio netko od njezinih pomoćnika.  Dodao je i kako postoji namjera OLT-a da dug plati podizanjem kredita u banci.

- Stekla sam dojam da nisu bili zadovoljni sastankom u Zagrebu i da zbog toga mole da dođe na sastanak čovjek iz OLT-a koji je prije radio u Poreznoj pa je znao problematiku - rekla je Borzan. Potom je nazvala Ružicu Kovačević, bivšu šeficu osječke Porezne uprave, da primi gospodina. Ona se odazvala i rekla da će primiti svakoga i pomoći ako treba i dati svoje stručno mišljenje. Ni tada ja nisam povratno imala informaciju je li bio sastanak i što se dogodilo niti me ona zvala. 

- Kad me Radeljić ponovo nazvao i spomenuo OLT rekla sam mu "šta me opet cimaš?" Nisam vidjela što bi ja trebala još raditi. Smatrala sam da sam svoje napravila, da ne mogu skakati ljudima po glavama - svjedočila je Borzan. Radeljić joj je tada spomenuo plaćanje duga kroz kompenzaciju nekretninom. Potom je ponovno razgovarala s Ružicom Kovačević, a dotakle su se i OLT-a. 

- Ružica mi je počela objašnjavati što se događalo na sastanku s gospodinom iz OLT-a. Govorila je da je sastanak bio neugodan, da je on bio bezobrazan i da je ona počela vikati i da se ne misli više baviti problemom OLT-a, a i meni je savjetovala isto, jer kaže da su dobili upute kako se treba ponašati - rekla je Borzan na Županijskom sudu u Zagrebu. Dodala je kako Ružicu Kovačević poznaje kao stručnu i poštenu osobu te da je ozbiljno shvatila njezine riječi da se više ne bavi problemom OLT-a. Kaže kako nikad više nije nazvala ni nju, ni Čavlović Smiljanec, ni Matu Radeljića koji se, tvrdi, očito uvrijedio jer je reagirala kako je opisala. 

- Zvala sam u plemenitoj vjeri, htjela sam pomoći. Radila sam sve za boljitak države. Htjela sam da svi dužnici plate svoj dug i da se država naplati i sačuvaju radna mjesta-  ustvrdila je Borzan, napomenuvši kako je pretpostavila da je dug naplaćen i da je plaćeno sve sukladno uputama. 

- Prva informacija o ovom slučaju bila je nakon što je obavljen inspekcijski nadzor i nakon što je priča objavljena u medijima.. Tad me kolegica Nada nazvala i rekla "jesi li me ti zvala za OLT?" Odgovorila sam "jesam, ali ih ti nisi primila već tvoji pomoćnici".  Bila je ljuta i uzrujana

Podsjećamo, Uskok tvrdi kako je Željko Biloš tražio da se njegovoj tvrtki OLT odobri otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od gotovo 8,4 milijuna kuna te stopira ovrha poreznog duga većeg od 27 milijuna kuna, iako za to nije imao zakonske uvjete. U srpnju 2012. poreznici su odbili njegov zahtjev za otpisom kamata, no Ružica Kovačević je, navodno, podređenim službenicima naložila da prihvate Biloševe zahtjeve. 

Uskok nadalje tvrdi da je Nada Čavlović Smiljanec autoritetom ravnateljice Porezne uprave, nakon donošenja rješenja o ovrsi od Ružice Kovačević tražila da se rješenje ne provede, iako je po zahtjevu bez odgode moralo biti proslijeđeno Fini. Time je Biloševoj tvrtki, tvrdi Uskok, omogućeno nesmetano poslovanje po računu sve do pokretanja predstečajne nagodbe, u svibnju 2013. te je onemogućena ovrha iznosa većeg od devet milijuna kuna koji je uplaćen na račune društva, čime je za gotovo 9,5 milijuna kuna oštećen državni proračun. 

Borzan je rekla kako s Radeljićem nije razgovarala kakve veze on ima s OLT-om. Sadašnji savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o tome bi na sudu trebao svjedočiti 23. travnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi