Obavijesti

News

Komentari 16

Zvali su ga 'američki Cezar': Bio je genijalan, ali i 'pun sebe'

Zvali su ga 'američki Cezar':  Bio je genijalan, ali i 'pun sebe'
1

General Douglas MacArthur, najslavniji i najodlikovaniji časnik u povijesti SAD-a, rođen je na današnji dan 1880. Pobjednik nad Japancima u II. svjetskom ratu bio je izuzetno sposoban, ali i silno egocentričan

VIDEO

Douglas MacArthur bio je jedan od rijetkih Amerikanaca koji su dosegli čin generala s čak pet zvjezdica, naziva General of the Army. Jedan je od najzaslužnijih vojnih zapovjednika za američku pobjedu nad Japanom. Bio je poznat po velikoj hrabrosti, sjajnom umu i sentimentalnom odnosu prema svojim vojnicima. No isto tako bio je strašno tvrdoglav, djetinje samoljubiv i tašt . Imao je potrebu za stalnim pohvalama.

General Douglas MacArthur sudjelovao je u Prvom i Drugog svjetskom ratu te korejskom ratu te je bio jedna od ključnih figura savezničke pobjede u Drugom svjetskom ratu. Njegov otac general Arthur MacArthur bio je aktivan u američkom građanskom ratu te je poslije nastavio s vojnom karijerom pa je njegov sin rođen na današnji dan 1880. djetinjstvo proveo u garnizonima. Stoga i nije bilo čudno da se odlučio za vojnu karijeru. Poznatu vojnu akademiju West Point završio je 1903. kao prvi u klasi. Samo dva pitomca u povijesti akademije imali su bolje rezultate i ocjene od njega. Zanimljivo je da su i otac i sin MacArthur dobili Medalju časti, najviše američko vojno odlikovanje.

I general i feldmaršal

U Prvom svjetskom ratu Douglas se borio u Francuskoj gdje je postao zapovjednik brigade, a u međuratnom razdoblju je postao najmlađi general bojnik u američkoj povijesti. U to vrijeme obavljao je dužnost načelnika vojne akademije West Point. 

MacArthur je 1932. godine organizirao i proveo kontroverznu akciju izbacivanja ratnih veterana Prvog svjetskog rata iz baraka u Washingtonu, gdje su prosvjedovali protiv savezne vlade koja im navodno nije isplatila sva dugovanja. U akciji u kojoj je upotrijebljen i plin suzavac, poginulo je dvoje ljudi, a stotine su bile ozlijeđene
On je bio jedini američki general koji je ujedno bio i feldmaršal i to Filipinske vojske. Naime, Filipini su nekoć bili kolonija SAD-a, a od 1935. godine bili su autonomna država pod američkim nadzorom, tzv. “Commonwealth of the Philippines”. Upravo u toj autonomnog državi, američki general MacArthur bio je neka vrsta glavnog vojnog savjetnika, i kao takav dobio je čin feldmaršala Filipinske vojske.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata MacArthur je bio vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u južnopacifičkoj zoni. Bio je protivnik upotrebe atomske bombe protiv Japana.
On je imao čast da 1945. na bojnom brodu USS Missouri, usidrenom u tokijskom zaljevu prima predaju japanskih vlasti.
- Iskreno se nadam, zapravo nada se čitavo čovječanstvo, da će se nakon krvi i krvoprolića u prošlosti, svijet utemeljiti na vjeri i razumijevanju, postati svijet posvećen dostojanstvu čovjeka i ispunjenju želje za slobodom, tolerancijom i pravdom - kazao je MacArthur.

Gospodar Japana 

Nakon toga ovaj ratni heroj postavljen je na izuzetno moćnu poziciju vrhovnog zapovjednika u okupiranom Japanu. On je tako zapravo postao vladar čitavog Japana a japanski car postao mu je tek marioneta u rukama.

Kao okupacijski guverner u Japanu je proveo pet godina i bio jedan je od tvoraca poratnog japanskog ustava. Svojom autokratskom vladavinom postavio je temelje za kasniji čudesan razvoj te zemlje. On se čak osobno se založio da se u Japanu sačuva monarhija i funkcija cara kao simbola nacionalnog jedinstva. Nije htio odmah pogubiti cara Hirohita iako su to mnogi tražili. Na njegov prijedlog nije se caru ni sudilo jer se pokazalo da su agresivnu vanjsku politiku vodili osamostaljeni vojni i politički vrhovi, čak i protiv careve volje. To je zapravo Amerikancima odgovaralo radi mira u okupiranom Japanu.

Također MacArthur je naredio da se svi moraju školovati a ne samo muškarci. Prije rata ženska djeca su rijetko išla u školu. Tada su i žene dobile pravo glasa.
 
Po izbijanju korejskog rata 1950. godine Ujedinjeni narodi su ga postavili za zapovjednika UN snaga u Koreji. Nakon prvih pobjeda ponesen taštinom obećao je Amerikancima "pobjedu do Božića". No nakon sjevernokorejske protuofenzive ušao je u žestoki sukob s tadašnjim američkim predsjednikom Trumanom oko nastavka rata u Koreji. Truman ga je 1951. smijenio sa svih dužnosti.

KOREAN WAR

Odbio šestu generalsku zvjezdicu

Po povratku u domovinu, prvi put nakon 11 godina, doživljava trijumfalni doček. Priređena mu je spektakularna parada na petoj aveniji u New Yorku. Održao o slavni govor u Senatu. Amerika ga slavi kao jednog od najvećih heroja. Odlučio se stoga kandidirati na predsjedničkim izborima 1952. godine no to mu je propalo  nakon što je javnost saznala da je htio upotrijebiti atomsku bombu protiv Kine u korejskom ratu. 
Senat ga predložio i za šestu generalsku zvjezdicu, što bi bila prva dodjela čina "generala svih armija" nakon Johna Pershinga no MacArthur. No on je u dva navrata odbija. Povlači se iz javnosti i ostatak života provodi mirno u New Yorku. Predsjedniku Kennedyju savjetovao je da se povuče iz Vijetnama. Napisao je autobiografiju "Sjećanja".

Uvijek je isticao sebe

Douglas MacArthur je bio izuzetno sposoban, ali i egocentričan general. Američka historiografija ga slavi kao svojeg najvećeg vojskovođu u povijesti, a bio je proglašavan i "američkim Cezarom".

Bez rezerve je isticao sebe i vlastite zasluge, dok je svoje podređene držao u anonimnosti. I njegova pojava je bila impozantna - isticao se svojom generalskom kapom, koja je bila kombinacija kape filipinskog maršala i američkog generala, te Ray-Ban naočalama.
Umro je 1964. godine u 85. godini života

Posjetio Jugoslaviju

MacArthur je 1931. godine bio u petodnevnoj posjeti Kraljevini Jugoslaviji

- Moja posjeta Jugoslaviji treba biti simbol prijateljstva između Jugoslavije i SAD-a. U Beogradu sam i od vlade i od naroda tako srdačno dočekan kako nisam mogao očekivati -  izjavio je MacArthur drugog dana boravka u prijestolnici tadašnje Kraljevine Jugoslavije. 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti