Obavijesti

Ostalo

Komentari 0

Lijekovi u vožnji nekad opasniji od alkohola...

Lijekovi u vožnji nekad opasniji od alkohola...
1

Prije nego što sjednete za upravljač automobila i krenete voziti pod utjecajem lijekova, provjerite njihov utjecaj na psihofizičke sposobnosti

VIDEO

Vozači koji voze pijani ili, u gorem slučaju, u takvom stanju skrive ili sudjeluju u prometnoj nesreći nailaze na posve opravdanu društvenu i zakonsku osudu. Alkohol je dežurni krivac, pa makar bila riječ i o čašici ispijenog vina. Istodobno motornim vozilima upravljaju vozači(ce) pod utjecajem raznih lijekova, nerijetko i droga čiji je negativni utjecaj na sposobnost upravljanja vozilom pod određenim okolnostima veći nego alkohola.
- Takvih lijekova i pripravaka na tržištu ima između 150 i 200 - kaže prof. dr. sc. Igor Francetić, pročelnik Zavoda za kliničku farmakologiju KBC-a Zagreb. - Riječ je o lijekovima čiji sastav utječe na središnji živčani sustav, a time i na psihomotoričke sposobnosti. Najopasniji su lijekovi za smirenje, zatim metadon ili, primjerice, opijati koji se koriste za jake bolove. Iako se lijekovi za smirenje, poput Apaurina, često koriste, to ne znači da vozač ne smije sjesti za upravljač. Potrebno je u uputstvu o korištenju lijeka proučiti poluvrijeme raspada, jer u pravilu nakon pet poluvremena raspada lijek više ne utječe bitno na psihofizičke sposobnosti.
Unatoč tome alkohol je i dalje, ovisno o količini, opasniji od rizičnih lijekova. Razlog tomu je što su oboljeli pacijenti ipak odgovorniji i pridržavaju se uputa lječnika ili ljekarnika, dok konzumenti alkohola zbog nekritičkoga odnosa često pretjeravaju s ispijenim količinama, čime daleko više ugrožavaju sigurnost prometa - zaključuje prof. dr. sc. Igor Francetić.      
Naše istraživanje, s obzirom na veliki broj lijekova, nije sveobuhvatno, no dovoljno je indikativno. Upozorava na to kako i naizgled bezazleni lijekovi poput Plivadona mogu utjecati na sposobnost upravljanja vozilom. Pritom smo se služili podacima dostupnim u Registru lijekova u Hrvatskoj i Farmoterapijskom priručniku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.