Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Moderne perilice manje troše i bolje peru

None Foto: 24sata 4

Perilice rublja sve su skuplje, no dugoročno štede novac jer koriste manje struje, vode i deterdženta iako imaju bolje performanse no ikad

Pranje rublja nikad nije bilo ovako zabavno - zaboravite na depresivan, dugotrajan proces bez željenog učinka i pripremite se za brze i povoljne tretmane nakon kojih je odjeća poput nove. Pametne perilice u svakom su pogledu ispred predaka, ali besmisleno je imati uređaj izvan granica svojih potreba. Iako se dimenzije smanjuju, unutrašnjost modernih perilica raste pa neke imaju kapacitet od čak 9 kg.
Samcima ne treba više od 5 kg, roditeljima s djetetom dovoljno je 5,5 kg, dok veće obitelji trebaju perilicu u koju stane najmanje 6 kg rublja. Pri kupnji uzmite u obzir i brzinu kojom se okreće bubanj '“veš-mašine”, što je broj okretaja u minuti veći (najjače perilice dostižu do 2000!), to je pranje djelotvornije.
Pametnom kupnjom možete smanjiti mjesečne račune jer nove perilice rublja u dva sata potroše jedan kWh struje i 50 litara vode - trostruko manje nego prije 20 godina. Moderne perilice visokog stupnja energetske učinkovitosti štede energiju, što ih čini i ekološki i financijski prihvatljivima. Nakon uvođenja EU klasifikacije koja dijeli uređaje na A (optimalan), B (odličan), C (vrlo dobar), D (dobar), E (prosječan), F (slab) i G (loš) razred učinkovitosti, proizvođači sve više ulažu u razvijanje “zelenih” perilica rublja. Perilica klase A troši osam posto manje energije od one s oznakom B, dok ušteda među razredima B i C iznosi čak 17 posto. Nemojte ni pomišljati na kupnju perilice niže klase jer će požaliti i vaša odjeća i novčanik.

PAMETNE PERILICE ČUVAJU ODJEĆU
Zaslon osjetljiv na dodir nije opcija koju očekujete od perilice rublja, ali top-modeli nude mnogo više od očekivanog. Opremljeni su senzorima za vrhunsko pranje uz minimalne troškove te programima koji čuvaju odjeću i umanjuju potrebu za glačanjem.

Komentiraj, znaš da želiš!