Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najveći roštilji na svijetu! Ovo su apsolutni rekorderi u svijetu grilla

None Foto: Thinkstock

Proljeće je savršeno doba za pripremu roštilja i hrane na otvorenom. Iako većina ljudi roštilj priprema za svoje najbliže, uvijek postoje i oni s malo većim ambicijama. Donosimo najveće i najluđe rekorde vezane uz grillanje

Najveći po dimenzijama

Najveći roštilj na svijetu po dimenzijama javnosti je predstavljen 20. lipnja 2004. godine, u sklopu emisije BIG! na kanalu Discovery Channel. Amerikanci su izgradili roštilj koji je sezao 4.66 metara u visinu, 2.43 metra u duljinu i čak 6.14 metara u širinu. Guinnesova knjiga rekorda priznaje ovaj roštilj kao najveći dosad u svijetu, a za prvo roštiljanje na njemu ispekli su cijelo prase, kobasicu od tri metra i čak četiri purice.

Najveći po broju sudionika

Meksikanci su narod koji obožava zabavu, što su pokazali i najvećom roštilj fiestom na svijetu. 18. kolovoza 2013. godine, u parku Fundidora u Monterreyu, okupilo se čak 45,252 ljudi na najvećem roštilju po broju osoba u povijesti, koji kao takav priznaje čak i Guinnessova knjiga rekorda.

Foto: Thinkstock

Najveći po kilaži mesa

Latinoamerikanci zbilja obožavaju svoj roštilj. Osim Meksikanaca, koje smo već ranije spomenuli, postavljanjem rekorda to su htjeli pokazati i Urugvajci i Paragvajci. Početkom 2008. u Montevideu u Urugvaju na roštilju se našlo čak 12,000 kilograma govedine, ali su ih već pola godine kasnije pretekli Paragvajci. Više od 30,000 ljudi okupilo se blizu Asunciona i ispeklo čak 28,000 kilograma govedine, što je rekord kojeg i danas priznaje Svjetska akademija za rekorde.

Najveći pokretni roštilj

Teksaški roštilj je jedan od najpoznatijih na svijetu, stoga ne čudi kako idući rekord dolazi upravo otamo. 2015. godine jedan par iz teksaškog grada Brenhama na prodaju je stavio roštilj dugačak 23 metra. Kao da masivna veličina nije dovoljna, roštilj je bio na kotačima i mogao se jednostavno prikvačiti za kamion. Roštilj su prodavali za 350,000 dolara, a kamion za još 50,000 dolara.

Nismo sigurni koji je od ovih rekorda impresivniji, ali jedna stvar je sigurna - ovoliko roštilja sigurno nije bilo lako očistiti. Iskreno se nadamo da su i ovi rekorderi imali pomagača u borbi s prljavštinom, sredstvo za čišćenje svih tih zagorenih i masnih mrlja, kao što je Permetal. U svakom slučaju, s obzirom na ljubav Hrvata prema roštilju, ne bi nas iznenadilo da sljedeći rekord na ovoj listi dođe upravo s naših prostora. Ako ne u veličini roštilja, onda u brzini čišćenja. Zahvaljujući hrvatskom proizvodu Permetalu, roštilj možete očistiti u rekordnom roku i bez pretjeranog ribanja te svoje vrijeme posvetiti onome u čemu najviše uživate - ukusnim delicijama s roštilja.

Komentari (21)
  • crazy mind -a dali znaju ti argentinci burek i pitu napravit?

    14. 5. 2017,   01:20
  • sama riječ ,peremetal sve govori ..;D

    13. 5. 2017,   21:14
  • imam prijatelje u Argentini i kada je covjek dosao u hrvatsku (dalmatinskih je korijena) umro je od smjeha kada je vidio nase rostiljcice/gradelice. pricao je da (imucni) argentinci uz kucu imaju rostilje koji se narucuju po mjeri na metre (2-3-4m). slijedeca stvar koja ga je zblenula su nase mesnice. gledao covjek i gledao pa rekao da nasi mesari (vecina) u Argentini nebi mogli raditi ni kao segrti jer da nemaju pojma kako se meso reze

    13. 5. 2017,   14:54