Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Postoji li sigurno mjesto za vašu ušteđevinu i budućnost

None Foto: Tetragram projekt

Nakon uvođenja poreza na štednju, uskoro možemo očekivati i porez na nekretnine. Vrijeme je da svoj novac pohranite negdje drugdje, i osigurate svoju budućnost na vrijeme

Štedni ulozi građana za državu su efektivno prestali biti tajna! U trenutku kada podižete svoj štedni ulog iz banke, vaša banka dužna je izvijestiti državu o kamati što ste je zaradili kako bi na nju mogli platiti porez. Banka će od vaše kamate na štednju oduzeti porez i prirez u visini od najmanje 12 posto, koji će odmah uplatiti pod vašim imenom i prezimenom državi. Na taj način država jednostavnom računicom može znati kolika je vaša ušteđevina!

Još jedan porez koji nas u Hrvatskoj očekuje jest porez na nekretnine. Taj je porez uobičajen u svim zemljama razvijenog Zapada. Kod nas još nije uveden samo zbog pritiska velikog broja vlasnika stanova. No, u trenutku kada zaprijeti bankrot državnih financija, uvođenje tog poreza bit će nemoguće izbjeći. 

Ušteđevina u opasnosti

Mnogi tvrde kako je štednja u banci jedna od najsigurnijih načina pohrane osobne imovine. To nije točno. Građani naše zemlje vrlo dobro znaju kako je štedni ulog onoliko siguran koliko je sigurna banka u koju smo svoj ulog položili. Ukoliko banka propadne, kao što je primjerice nedavno propala Banka splitsko-dalmatinska, propao je i ulog.

Država doduše jamči štedišama za bankarski ulog do 100 tisuća kuna, ali sve iznad toga je u opasnosti. U slučaju propasti banke država vam neće isplatiti zajamčeni iznos odmah, nego nakon nekoliko tjedana, mjeseci, a možda i duže.

Foto: Tetragram projekt

Na ovaj ulog nema poreza!

U skladu sa europskim smjernicama, postoji jedna investicijska klasa za koju ni jednoj državi članici Europske Unije nije dopušteno uvođenje oporezivanja. To investicijsko sredstvo je - investicijsko zlato, u formi zlatnih poluga i zlatnih kovanica. Zlatne poluge smatraju se monetarnim zlatom samo ako imaju najvišu moguću tehnološku čistoću - 24 karata ili 99,9 posto.

Vodeći financijski stručnjaci ističu kako bi svaki pojedinac najmanje desetak posto svoje ukupne imovine trebao imati pohranjenu u monetarnome zlatu. Na taj način osiguravamo se od rizika iznenadnih događaja koji nas doslovno preko noći mogu osiromašiti. Posjedovanje zlata predstavlja jamstvo da ćemo uvijek, u svakom trenutku, imati mogućnost izvući se iz bilo kojeg financijskog škripca.

Pravilo "10 posto u zlato" vrijedi u vremenima ekonomskog blagostanja i napretka. A kada su vremena neizvjesna i teška - kao što su to danas - taj bi postotak trebao biti i veći. Ulagači u zlato u samo dva tjedna nakon referenduma Britanaca o izlasku iz Europske unije profitirali su od skoka cijene za više od 10 posto!

Diskretna, sigurna i pouzdana kupnja zlata

Tvrtka Tetragram iz Zagreba svojim klijentima nudi mogućnost kupnje monetarnoga zlata proizvedenog u vodećim europskim kovnicama plemenitih kovina. Riječ je o proizvodima vrhunske kvalitete, koji su prepoznatljivi diljem svijeta. U ponudi su zlatne poluge njemačke korporacije "Heraeus" s certifikatom "Good Delivery".

Na kupnju monetarnoga zlata ne plaća porez na dodanu vrijednost, ali niti bilo koji drugi porez! Dakle, zlatne poluge koje kupujete predstavljaju najdiskretniji način pohrane vaše ušteđevine.

Više o ponudi tvrtke Tetragram možete pronaći na internetskim stranicama www.plemenit.hr  i www.tetragram.hr.