Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 5

24 jednostavna savjeta kako možete štedjeti vrijeme i novac

24 jednostavna savjeta kako možete štedjeti vrijeme i novac
1

Instant-kavom umjesto espressom uštedi se 300 kn , popisom barem još 200, odmicanjem hladnjaka i stalnom temperaturom na bojleru barem 300 kn na mjesec

VIDEO

Prije odlaska u kupnju namirnica obvezno sastavite popis te ga se pokušajte strogo držati. Na taj način može se uštedjeti od 200 do 500 kn na mjesec.  

Najbolje ćete uštedjeti rezanjem svih nepotrebnih troškova, ali i smanjivanjem postojećih. Za početak analizirajte na što trenutačno trošite jer ćete tad vidjeti čega se možete odreći. Nakon popisa na internetu ili u novinama informirajte se o najnižim cijenama u trgovinama te provjerite koji su proizvodi na sniženju. Također, radije kupujte robne marke jer su kvalitetom slični poznatim i skupljim proizvodima. 

A vrijeme i novac uštedjet ćete ako vikendom skuhate što više jela, a ujedno ćete izbjeći odlazak u restorane i naručivanje. Tako ćete uštedjeti i na potrošnji energije.

Brza gotova hrana udar je na budžet

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako se kupnja gotovih jela čini praktičnija, izbjegavajte je kad god možete jer “guta” novac. Primjerice, naručite li pizzu, to će vas stajati oko 35 kn. Radije kupite kg graha za 15 kn i kobasica za 20 kn, a jelo možete jesti i dva dana.

Najviše se štedi sadnjom povrća

Uštedjet ćete i ako planirate jelovnik prema sezonskim namirnicama. Voće i povrće na akciji koje može dulje stajati ili se može zamrznuti kupujte u većim količinama. Ako možete, najviše ćete uštedjeti posadite li povrće u vlastitu vrtu.

Disciplinirana kupnja namirnica

Na hladnjaku držite papir na koji ćete pisati što vam je ponestalo. Tako ćete kupiti samo ono što vam treba, a po ponestale namirnice odlazite jedanput na tjedan, i to obvezno s popisom.

Pripazite na trikove trgovaca

Proizvodi koji se najčešće kupuju nalaze se daleko od ulaza te na kraju trgovina kako biste kupili što više toga usput. Najskuplji proizvodi smješteni su u razini očiju, a najjeftiniji na dnu polica. 

Svaki dan sakrijte pet kuna i uštedite više od 1800 kn na godinu, npr. za godišnji odmor

Čokoladice i žvake "cijede" novčanik

Primjerice, kupovanje žvaka svaki dan stajat će vas i do 35 kn na tjedan, odnosno 140 kn na mjesec, a slično će vas stajati i čokoladice. Ako ih se ne možete odreći, onda ih barem kupujte upola manje.

Prestanak pušenja je prvak u štednji

Odreknete li se kave ili pića na poslu i na dan uštedite 15 kn, u mjesec dana bit ćete bogatiji za 300 kn. Ako ste pušač, pokušajte barem smanjiti. Kutija na dan može vas stajati i do 5000 kn na godinu.

Isplativije je kupovati u većim količinama

Veća pakiranja te kupovanje u rinfuzi isplativije je od manjih pakiranja. Akcije 2+1 gratis mogu uštedjeti novac, no obvezno usporedite takve akcije s obzirom na cijenu pojedinačnog proizvoda.

Za čišćenje manje deterdženta i prirodno

Trošenjem pola od preporučene količine deterdženata za rublje i posuđe, uštedi se i do 50 posto. A dobro se čisti i prirodnim sredstvima, npr. octom i eteričnim uljima, a pritom se i štedi.

Uz veće novčanice troši se manje novca

Nosite veće novčanice, osobito za izlaske. Ljudi više troše ako plaćaju manjim. A i poželite li nešto kupiti, razmislit ćete želite li potrošiti toliko. 

Nemojte nasjedati na trgovačke trikove

Odjeću kupujte samo ako vam je potrebna, a kupujete li na rasprodajama, usporedite cijene te vidite štedite li zaista ili nasjedate na trgovačke trikove.

Bezbolne promjene

S obzirom na sve skuplje režije, novim navikama u kućanstvu može se uštedjeti i do 5000 kuna samo na računima za struju, vodu i plin. 

Iako su skuplji, dugoročno je isplativije uložiti u kupnju energetskih uređaja klase A jer troše znatno manje električne energije, osobito perilice i hladnjaci. A kontroliranju troškova struje itekako će pridonijeti dvotarifno brojilo. Struja je obično jeftinija navečer i tijekom noći - zimi od 21 do 7 sati, ljeti od 22 do 8 sati, pa pokušajte u to vrijeme prati rublje, glačati ili sušiti odjeću. 

Na plinu ćete uštedjeti grijete li samo prostorije u kojima boravite, a dodatno ćete uštedjeti uložite li u dobru toplinsku izolaciju. Također, pokušajte račune za režije plaćati na vrijeme jer ćete tako izbjeći kamate zbog kašnjenja. 

Držite se preporučene temperature hladnjaka

Preporučena temperatura u hladnjaku trebala bi biti između 3 i 5°C, a u zamrzivaču između -32 i -15°C. Ako su niže od preporučenih, troši se i do 25 posto više električne energije. 

Prašnjavi hladnjak troši više energije

Račun će biti manji ako čistite zavojnice sa stražnje strane hladnjaka. Prašina im otežava rad pa nepotrebno “gutaju” struju. Odmaknite hladnjak barem sedam cm od zida. 

Rabite sušilicu samo ako baš morate

Ako možete, odjeću radije sušite na zraku. Sušite li odjeću ipak u sušilici, potrudite se da uvijek bude puna. I ne zaboravite je redovito održavati, tj. paziti da su filtri čisti.

Štedite na vodi, a da se pritom ne zakidate

Umjesto kupanja radije se odlučite za tuširanje jer ćete potrošiti i do 50 posto manje vode. Zatvarajte je dok vam ne treba, primjerice, dok perete zube ili suđe u kuhinji. Temperaturu u bojleru ne treba zagrijavati iznad 60°C. 

Odjeća se dobro pere i na manjoj temepraturi

Pranjem rublja na 40°C umjesto na 60°C perilica će trošiti i do 35 posto manje struje, a odjeća će biti jednako čista. Izbjegnite često pranje punjenjem bubnja perilice do kraja.

Isključite tehničke uređaje

Televizor, radio, video, sušilo, laptop, punjače i ostale tehničke uređaje ne ostavljajte na “stand byu” jer i tad troše struju. Kad ih ne rabite, isključite ih iz struje, najlakše produžnim s prekidačem. 

Najviše energije troši glačalo

Glačalo troši više od perilice, sušilice i štednjaka, pa glačajte kad je struja jeftinija. Ako vam ne treba, ugasite ga i uvijek glačajte čim se počne zagrijavati. Ona s teflonskom podlogom troše manje struje.

Pretplate i paketi su velik trošak

Kablovska, brzi i mobilni internet, raznorazne pretplate ili programski paketi mame kupce čineći se superpovoljnima, no razmislite jesu li vam zaista potrebni i koliko ih rabite da ih ne plaćate uzalud.

Voda se radije grije u kuhalu za vodu

Ako vam za piće poput kave, čaja ili nekog obroka treba topla voda, radije je zagrijte u kuhalu za vodu ako ga imate jer ćete na taj način potrošiti manje struje nego da uključujete štednjak. 

Programirano paljenje i gašenje

Ugradite li termostat koji možete programirati, na godinu možete uštedjeti i do 30 posto energije. Njima možete namjestiti da se radijatori ili klime ugase kad odete iz kuće ili upale prije nego što ćete doći.

Gasite svjetlo u prostorijama u kojima se ne boravi, upotrebljavajtE žarulje manje snage, a za radnim stolom uključite stolnu lampu

Isplativije je kupiti ekobaterije

Kupnjom baterija koje se mogu iznova puniti umjesto jednokratnih ne samo da ćete manje zagađivati okoliš nego ćete poprilično i uštedjeti. Kvalitetne baterije mogu se puniti i do tisuću puta. 

Štedi se i na plastičnim vrećicama

Korištenjem platnenih vrećica za kupnju namirnica ili barem višekratnim korištenjem iste plastične vrećice možete uštedjeti i do sedam kuna na tjedan ako ih prestanete kupovati svaki dan. 

Zatvorite otvore i uštedite do 250 kuna

Gubitak topline kroz male pukotine i otvore na prozorima i vratima spriječit će spužvaste vrpce, koje nisu skupe, a tako se može uštedjeti i do 250 kuna na godinu. 

Na plinu se na mjesec može uštedjeti do 300 kuna

Ako se grijete na centralno, najjeftinije je da grijanje radi na minimalno 21°C 24 sata. Ako se toplina zadrži cijelo vrijeme, bojler manje radi i troši manje plina. Isto vrijedi i za bojler na struju. A mjesečna rata može biti manja za 200-300 kn.

Štedne žarulje troše i do pet puta manje struje od običnih, a i rok trajanja im je od 8 do 10 puta dulji 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje