Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 13

30 žena koje su svojim likom i djelom posve promijenile svijet

30 žena koje su svojim likom i djelom posve promijenile svijet
30

Nevjerojatne znanstvenice, spisateljice, političarke, glumice, sportašice, umjetnice, feministkinje te humanitarke dale su svoj obol svijetu u kojem živimo danas

VIDEO

Ne može se živjeti s njima, a još je teže bez njih, riječi su kojima su mnogi muškarci opisali žene. Ipak, neke žena obilježile su povijest na dubok, revolucionaran i moćan način te promijenile svijet svojom karizmom, požrtvovnim radom, ambicioznošću i upornošću.

1. Eva

Eva je prema Bibliji prva žena koja je kročila svijetom, a njezina pojava imala je velik utjecaj na kulturno-povijesnu ulogu žene. U početku je stvorena s Adamom, iz njegovog rebra i s njim ravnopravno živjela. Iako je navela Adama da kuša jabuku sa zabranjenog stabla zbog čega su protjerani iz Edena, zemaljskog raja, ona je ipak prva žena. 

2. Ivana Orleanska

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Živjela je u 15. stoljeću, a od djetinjstva je imala vizije u kojima su joj arhanđeo Mihovil, sveta Katarina i sveta Margareta povjerili zadatak oslobođenja Francuza od Engleza. Svojom hrabrošću i nevjerojatnim duhom osvojila je srca vojnika, postala vojskovođom i otjerala Engleze u bitci kod Orleansa. Tijekom opsade Pariza je ranjena, nakon čega su je zarobile burgundske trupe i predali Englezima. Spalili su je na lomači pod osudom za herezu, a nakon smrti je proglašena mučenicom, a zatim i sveticom.

3. Jane Austen

Ova engleska spisateljica iz 18. stoljeća pisala je ljubavne romane, a jedna je od rijetkih pisaca koji su slavu doživjeli za života. Bila je hvaljena zbog svog realističnog pristupa tadašnjem plemstvu, a do danas je jedna od najčitanijih britanskih autora svih vremena. Njeni najpoznatiji romani su "Razum i osjećaji", "Ponos i predrasude" i "Emma".

4. Victoria Woodhull

Voditeljica američkog sufražetskog pokreta prva je žena koja je pokrenula tjedne novine, a bila je i prva žena kandidat za američkog predsjednika. Na vrhuncu svoje aktivnosti 1870-ih uhićena je zbog protesta na kojima je zahtijevala posve jednaka prava žena i muškaraca u tadašnjem društvu.

5. Marie Sklodowska Curie

Ova Poljakinja je najslavnija znanstvenica među ženama i za mnoge vječna inspiracija u radu. Prva je žena na svijetu koja je osvojila Nobelovu nagradu 1903., za svoj rad na otkriću dva nova kemijska elementa, polonija i radija. Na taj je način dokazala da žene mogu biti jednako uspješne na svim područjima rada, kao i muškarci. Osim iz fizike, dobila je Nobelovu nagradu i iz kemije. Svoju ideju da je znanost djelatnost koja treba koristiti cijelom čovječanstvu dokazala je tako da nije patentirala proces izolacije radija, već je omogućila da ga istražuju i drugi. U drugom svjetskom ratu unovčila je Nobelovu nagradu svog preminulog supruga kako bi pomogla u liječenju ranjenika. Njena kćer, Irene Joliot-Curie, osvojila je Nobelovu nagradu godinu dana nakon smrti svoje slavne majke.

6. Tzu Hsi

Ova kineska carica jedna je od najznačajnijih i najozloglašenijih žena u modernoj povijesti. Bila je poznata po svojoj ljepoti, šarmu, ali i želji za moći i nemilosrdnoj vladavini. Iako je porijeklom iz srednjeg sloja, carica je postala jer je jedina od priležnica cara Hsien Fenga rodila sina. Godinama je vladala preko sina, a nakon ugušenja Bokserskog ustanka u svojoj domovini, posvetila se modernizaciji Kine društvenim reformama, pa je zabranila smrtne kazne na prijekim sudovima diljem zemlje.

7. Margaret Bourke White

Ova je izuzetna žena rođena 1904., a iako je studirala na brojnim sveučilištima, njena velika ljubav je bila fotografija, po kojoj je i postala poznata. Ona je razvila vlastite stilove, tehnike i formate fotografija, a prva je žena zaposlena kao foto-novinar. Također je bila i prva fotoreporterka s bojnih polja Drugog svjetskog rata.

8. Anna Frank

Ova je Nizozemka bila jedna od najpoznatijih židovskih žrtava holokausta, a postala je slavna po svom dnevniku u kojem je svjedočila o osobnoj drami koju je proživjela njezina obitelj u tajnom skrovištu. Nakon što su ih 1944. našli pripadnici Gestapa, Anina obitelj je poslana u koncentracijski logor, gdje su svi, osim oca, preminuli. Anin je dnevnik nađen godinama nakon toga i do danas je svjetski bestseller.

9. Simone de Beauvoir

Bila je francuska intelektualka, velik filozof, feministkinja i borac za ljudska prava. Među ostalim, poznata je po svojoj detaljnoj analizi modernog feminističkog pokreta u djelu "Drugi spol". Bila je životna partnerica velikog filozofa Jean Paul Sartrea, no nikad se nisu vjenčali i dijelili kućanstvo jer je brak smatrala zamornim i nemogućim za sebe.

10. Agatha Christie 

U prvom svjetskom ratu bila je bolničarka Crvenog križa, a nakon njega posvetila se svom hobiju, pisanju. Prema Guinessovoj knjizi rekorda najbolji je prodavani romanopisac svih vremena, a njezine su knjige prodane u otprilike milijardu primjeraka. Tijekom života napisala je 66 detektivskih romana, 14 kolekcija kratkih priča, ali i ljubavne romane pod pseudonimom Mary Westmacott. Predstava "Mišolovka" koja je napravljena prema istoimenom romanu Christie, najdugovječnija je predstava ikad igrana.

11. Mary Phelps Jacob

Da nije bilo nje, ne bi bilo ni grudnjaka. Prije toga njezinog izuma žene su nosile neudobne korzete. Mary je na ideju novog grudnjaka došla nakon kupnje svilene haljine za društvenu zabavu 1910., za koju je odrezala suvišne dijelove sa svog korzeta i ostavila samo tkaninu koja podupire i pokriva poprsje. Postala je pokretačicom čitavog novog modnog razdoblja, koje je naposljetku rezultiralo i većom slobodom u ženskom odijevanju.

12. Rosa Parks

U svijetu je poznata kao "prva dama borbe za ljudska prava". U vrijeme kada je to bilo nezamislivo, ne tako davne 1955. u autobusu je odbila prepustiti svoje sjedalo bijelcu, čime je izrazila nepokoravanje tadašnjim zakonima i dominaciji bijelaca u SAD-u. Mnogi slični protesti postali su simbol borbe Afroamerikanaca za jednakost, a za svoj je rad dobila mnoge vrijedne nagrade humanističkih društva diljem svijeta.

13. Coco Chanel

Utjecajna francuska dizajnerica i utemeljiteljica modnog branda Chanel smatra se najutjecajnijom modnom figurom 20. stoljeća. Zagovarala je nošenje jednostavne, udobne i praktične odjeće, a njene su modernističke ideje naišle na veliko odobravanje javnosti. Najpoznatija je po kreaciji male crne haljine i parfema Chanel No.5, koji je i danas najprodavaniji ženski parfem.

14. Isadora Duncan

Ova dama bila je velika plesačica, ali i kreatorica modernog oblika plesa. Odbacila je tradicionalnu baletnu formu i stroga pravila držanja, koja je smatrala ružnim i neprirodnim. Uskoro je postala toliko popularna da je svojim plesom inspirirala mnoge umjetnike, od kipara, pjesnika, fotografa, slikara i glazbenika. Tijekom cijele karijere na prvom joj je mjestu bio umjetnički dojam plesa, dok je njegovu komercijalizaciju prezirala.

15. Amy Johnson

Bila je pionir britanske avijacije, a postavila je brojne rekorde u duljini leta tijekom 1930-ih. Letjela je i u Drugom svjetskom ratu, a svjetski je poznata postala kao prva žena koja je letjela sama od Engleske do 18.000 km udaljene Australije. Porazila je i rekord svoga muža, također pilota, u brzini leta od Londona do Cape Towna. Tragično je premnula nakon što je njen avion ostao bez goriva 1941.

16. Geraldine Mock

Također jedna od svjetski priznatih avijatičarki, prva je postavila rekord u letu oko svijeta te je u 30 dana preletjela 36.786.385 km. Postavila je i oko pet neslužbenih rekorda. Najsretnija je bila što je, unatoč tome što je žena, ostvarila sva tri svoja životna sna: obišla je svijet avionom, jahala je devu kroz Saharu i slona u džungli.

17. Junko Tabei

Ova Japanka prva je žena koja se popela na najviši vrh Zemlje Mount Everest 16. svibnja 1975. Nakon što je formalnu edukaciju stekla na ženskom Sveučilištu Showa, upisala se u ženski penjački klub. Također se popela i na Fuji i Matterrhorn u švicarskim Alpama. U pohodu na Mount Everest zatrpala ju je lavina na 6300 metara visine, a u nesvijesti ju je iz snijega iskopao njen šerpa vodič. Jedina je žena koja se popela na "Sedam vrhova", koji predstavljaju najviše planine na svim kontinentima.

18. Indira Gandhi

Indijska premijerka Indira Ghandi bila je druga žena na čelu jedne vlade u svijetu. Bila je jedna od vodećih lidera u pokretu Nesvrstanih, a od rane mladosti je bila aktivna u brojnim organizacijama za prava žena. Zbog optužbi za protudržavnu aktivnost provela je 13 mjeseci u zatvoru, ali se odmah nakon toga vratila na političku scenu. Godine 1984. Indira je ubijena u atentatu, ali se i danas smatra ikonskim vođom Indije.

19. Majka Tereza

Ova časna sestra rođena je Albanka koja je zahvaljujući cjeloživotnom humanitarnom radu 1979. zavrijedila Nobelovu nagradu za mir. Osnovala je katoličku redovničku zajednicu Misionarske ljubavi, koja je pomagala siromašnima u brojnim misijama. Najviše se ističu njezine misije u spašavanju djece 1982. kod opsade Bejruta, u Etiopiji i Armeniji. Umrla je 1996.g, a više puta je posjetila i Hrvatsku.

20. Eva Peron

Bila je ljubimica argentinskog naroda i jedna od najpopularnijih političkih vođa ikad. U kampanjama je zagovarala prava siromašnijih i slabijih, ali se uvijek zdušno borila i za jednaka prava žena i muškaraca. Preminula je 1952. u 32. godini života.

21. Margaret Thatcher

Prva premijerka u povijesti Velike Britanije, Margaret Thatcher, svojim je djelovanjem obilježila čitavo desetljeće. Željezna Lady bila je prepoznatljiva po svojim strogim uvjerenjima od kojih nije odstupala, kao i vjerovanja u slobodno tržište kapitala. Danas je simbol najvećeg političkog uspjeha i priznanja koje je jedna žena zaslužila.

22. Marilyn Monroe

Norma Jean Baker odrasla je u siromaštvu, no za svog kratkog života brzo je postala ikonska filmska legenda i najveći seks simbol svih vremena. Poznata je bila po svojim filmskim hitovima, ali i ljubavnim avanturama s moćnim ljudima. Iako je od njezine misteriozne smrti prošlo 50. godina, i danas je idol mnogim glumicama u svom uspjehu.

23. Madonna

Ona je najuspješnija glazbenica svih vremena s više od 250 milijuna prodanih ploča. Osim što je redovito boravila na vrhovima pop ljestvica, Madonna je probijala granice onog što je prihvatljivo, poigravajući se sa svojim seksualnim imidžom, ali i katoličkom Crkvom.

24. Princeza Diana

Imidž princeze Diane bio je kombinacija njezine dvorske titule, ali i predanog humanitarnog rada zbog kojeg je i prozvana "Kraljicom srca". Iako je njezin brak s princom Charlesom bio obilježen brojnim aferama, u javnosti je uvijek ostala zapamćena po dobru. Tragično je preminula 1997., u automobilskoj nesreći koja do danas nije posve razjašnjena.

25. J. K. Rowling

Autorica fenomena o čarobnjaku Harry Potteru iznenadila je cijeli svijet neviđenim uspjehom uz pomoć kojeg je izašla iz anonimnosti i postala jednom od najbogatijih žena na svijetu. Prvu knjigu je napisala kao samohrana majka koja je preživljavala iz mjeseca u mjesec, bez stalnih prihoda i velikom voljom za uspjeh. Smatra se simbolom uspješne poslovne žene koja je uspjela bez ičije pomoći, isključivo svojim radom.

26. Billy Jean King

Jedna od najvećih sportašica svih vremena je uvjerljivo tenisačica Bille Jean King. Osvojila je 67 profesionalnih turnira, uključujući i 20 naslova na Wimbledonu. Ipak, od svih njezinih mečeva i danas se najviše pamti onaj iz 1973. s Bobbyem Riggsom. Isprva je odbijala pozive na meč u "Borbi spolova" jer se pribojavala da bi, ako izgubi od tog 50-godišnjaka, u mnogo čemu unazadila stanje ženskih prava. Tada 29-godišnjakinja King je pobjedila Riggsa u tri seta, a najveća je pobjeda bila što je uspjela dokazati psihičku stabilnost u vrlo stresnoj situaciji. 

27. Elizabeth Taylor

Američka glumica s najljepšim očima na svijetu, riječi su s kojima se često opisuje Liz Taylor. Glumiti je počela već s 12 godina, a snimila je niz holivudskih uspješnica. Osim po svojoj ljepoti i bogatoj karijeri, poznata je i bo burnom ljubavnom životu obilježenom rastavama i ponovnim udajama. Podupirala je brojne dobrotvorne organizacije, osobito one koje se bave istraživanjima HIV-a. Preminula je 2011. godine.

28. Oprah Winfrey

Utjecajna TV voditeljica prva je žena koja je sama vodila talk-show, a osobit je uspjeh to što je i prva Afroamerikanka koja je postala uspješna na televiziji. Proglašena je jednom od najbogatijih i najutjecajnijih žena 20. stoljeća, a sama je priznala da joj je teško djetinjstvo dalo snage da u kasnijem životu nauči ne odustati u teškim situacijama. Veliki je filantrop i kroz svoj televizijski rad više je puta pomagala siromašnima i bolesnima, a osnovala je i školu za djevojčice u Africi.

29. Meryl Streep

Najnagrađivanija glumica današnjice je definitivno Meryl Streep. Ukupno 26 puta je nominirana za Golden Globe, a 17 puta za nagradu Oscar. Smatra ju se jednom od najtalentiranijih glumica ikad, odlično imitira strane i domaće naglaske, pjeva, pleše i improvizira, kako u kazališnim, tako i filmskim ulogama. Jedna je od rijetkih glumica koja je i u svojim 60-ima zatrpana ponudama za posao, a pobjedila je i stereotip da u svijetu filma uspijevaju samo jako zgodne žene koje nisu previše inteligentne.

30. Janica Kostelić

Jedina je žena koja je osvojila četiri zlatne medalje na Olimpijadi u disciplinama alpskog skijanja, a druga je skijašica na svijetu koja je pobijedila u svih pet disciplina u jednoj sezoni. Također drži i rekord najvećeg broja bodova u jednoj sezoni, a ukupno je pobijedila u 30 utrka Svjetskog kupa te je peterostruka svjetska prvakinja. Njezina je karijera bila obilježena brojnim ozljedama, a to je naposljetku bio i razlog njezina povlačenja iz svijeta skijanja u kojem će ostati zapamćena kao najveća skijašica svih vremena.

Uživajte i u ostalim iznenađenjima koja smo pripremili za vas u specijalu Samo za žene! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.