Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 3

50 posto kućanstava jedva spaja kraj s krajem!

50 posto kućanstava jedva spaja kraj s krajem!
1

Prema rezultatima istraživanja GfK, 12% ispitanih se nada da će im u 2013. godini financijska situacija biti bolja, dok 42% kućanstava ocjenjuje da će im biti još lošije

VIDEO

Centar za istraživanje tržišta GfK objavio je podatke prema kojima su kućanstva u Hrvatskoj u nezavidnom položaju te se i dalje ne nadaju boljem životu. 

Naime, istraživanje ''Potrošačka klima u Hrvatskoj'' na uzorku od tisuću građana Hrvatske starijih od 15 godina, a koje se provelo metodom osobne ankete u kućanstvu u siječnju, ožujku, lipnju te rujnu prošle godine, pokazalo je kako tek oko 6 posto kućanstava ima nešto bolju financijsku situaciju nego 2011. godine, dok 42 posto kućanstava smatra da su ostali na istome. Najviše je onih, oko 51 posto, koji tvrde kako je njihovo financijsko stanje lošije nego 2011. godine.

Slavonci najviše navode lošije financije

Lošije financije u 2012. u odnosu na 2011. godinu, više od prosjeka za zemlju u cjelini, navode građani u Slavoniji (55 posto) te oni s prosječnim mjesečnim primanjima kućanstva do 3500 kuna (65 posto). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Suprotno tome, najmanje je takvih u Istri s Primorjem (39 posto) i u Dalmaciji (43 posto) te kod kućanstava s primanjima preko 11 tisuća kuna (33 posto). 

Očekuje se porast cijena i nezaposlenosti

U ocjeni tadašnjeg trenutnog financijskog stanja, prevladava ocjena da  polovina kućanstva jedva spaja kraj s krajem (50 posto kućanstava) i to prvenstveno u Slavoniji (61 posto), a najmanje u Zagrebu (35 posto). Međutim, upravo u Zagrebu je najviše onih koji moraju smanjivati postojeću štednju (oko 17 posto) ili se moraju dodatno zaduživati (11 posto).

Ispitanici su također upitani smatraju li da će, u usporedbi s tadašnjim stanjem, u idućih godinu dana cijene rasti, na što su gotovo svi odgovorili pozitivno (94 posto). Većina građana (78 posto) očekuje i rast nezaposlenosti u tom istom razdoblju.

Crne prognoze za budućnost

Što se tiče prognoza za budućnost, prema rezultatima istraživanja oko 12 posto kućanstava se nada da će im financijska situacija u 2013. godini biti barem malo bolja, dok čak 42 posto kućanstava ocjenjuje da će im biti još lošije. 

Lošije buduće financijsko stanje u 2013. su najviše istaknuli u sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji (oko 50 posto), kao i ispitanici s prihodom kućanstva do 3500 kuna mjesečno (između 50 i 57 posto), a najmanje u Istri s Primorjem (33 posto) te Dalmaciji (36 posto) kao i tamo gdje mjesečni prihodi kućanstva prelaze 11 tisuća kuna (33 posto). 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje