Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Bez ogovaranja: E-tračanje može prerasti u pravi mobbing

Bez ogovaranja: E-tračanje može prerasti u pravi mobbing
1

Zaposlenici koji najviše vremena provode tračajući najlošiji su radnici pa lijenost ili manjak talenta kompenziraju blaćenjem kolega, uobičajeno je mišljenje šefova

VIDEO

Prosječan korisnik službenog maila svaki dan pošalje 112 elektroničkih poruka, a svaka je sedma trač, pokazalo je istraživanje američkog sveučilišta Georgia Tech.

Prof. Eric Gilbert, voditelj istraživanja, tračem smatra svaku poruku u kojoj se spominje netko tko nije među primateljima. Tračeva ima na svim razinama tvrtke, ali najviše na najnižoj. 

- Iako nisu svi tračevi negativni, zbog njih ljudi dođu na loš glas, no zapravo su vrlo važan oblik komunikacije. Recimo, ako u mailu piše da će netko zakasniti na sastanak, nakon nekoliko sličnih poruka može se zaključiti kako taj čovjek često kasni. Iz tračeva doznajemo nešto o nekomu - kaže prof. Gilbert. Istraživanje je pokazalo i kako je 2,7 puta više negativnih nego pozitivnih tračeva, a znatan ih je dio potpuno neutralan. 

- Najnovije sociološke i antropološke studije ističu kako su četiri glavne svrhe trača: informiranje, zabava, zbližavanje i utjecaj, a to je naše istraživanje i potvrdilo - kaže Tanushree Mitra, Gilbertov suradnik. 

No uz ogovaranje mailom, zaposlenici to rado čine i usmeno ili na privatnim chatovima tijekom radnog vremena. Prema podacima jedne njemačke softverske tvrtke, zaposlenici provedu 65 sati na godinu ogovarajući kolege i nadređene.

Oslobađa od stresa i potiče kreativnost 

Tračanje može djelovati i kao team building. Razvija osjećaj pripadnosti timu te jača samopouzdanje. Pridonosi slobodnijoj komunikaciji te boljem razumijevanju. Njime se i uspješno razgrađuje stres. Stručnjaci smatraju da potiče i kreativnost te povećava produktivnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana