Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Deset stvari koje nagrizaju vaš kućni budžet

None Foto: Thinkstock

Donosimo vam pregled stvari koje svakodnevno "nagrizaju" naš budžet i godišnje nam odnose poprilične svote novca, a da toga nismo ni svjesni.

Ako vam se čini da vam novac nestaje s bankovnog računa, a ne znate gdje je, jeste li se zapitali koliko zapravo "bacite" novca u nepotrebne stvari, loše investicije ili loše navike? Primjerice poroci. Iako mislimo kako nam olakšavaju život - zamislite koliko bi vam život olakšao ušteđen novac! Još jedan, opće poznati primjer je - kupovina. U trenutku kada kupujemo, lako izdvojimo manje svote novce i sve se čini pod kontrolom. No kada to zbrojimo, na mjesečnoj ili godišnjoj razini, onda se iznenadimo. Kojih je to 10 stvari koje uništavaju naš budžet? 

1. Cigarete

Krećemo od ove loše navike koja ne samo da šteti vašem tijelu nego i šteti vašem novčaniku. Ako uzmemo da kutija cigareta košta 20 kuna i ako je kupujete svaki drugi dan, to je mjesečno 300 kuna, a godišnje 3 600 kuna. Znate li koliko košta prosječni lcd ili plazma televizor? Otprilike toliko.

2. Kava

Popiti kavu s prijateljima i kolegama je nezaobilazan dio naše kulture. Koliko god nemamo novca, uvijek će se naći nekoliko kuna za otići u kafić. Ako je prosjek šalice kave 9 kuna i ako idete svaki dan, mjesečno ćete morati izdvojiti 270 kuna, a godišnje 3 240 kuna. Toliko npr. košta prosječan hladnjak.

3. Brandirani proizvodi

Kada nešto kupujete, bilo da se radi o odjeći ili svakodnevnim namirnicama, ako želite kupiti neki proizvod sa svima poznatim logom, zasigurno ćete morati izdvojiti nešto više novca nego ako se radi o nekom prosječnom brandu. 

4. Klađenje

Ako uzmemo u obzir da se prema istraživanjima čak 400 tisuća Hrvata kladi svaki dan,a jedna četvrtina od ukupnog broja je ovisna o klađenju, može se reći kako je klađenje stavka koja odnosi poveće iznose iz kućnog budžeta. Ako svaki Hrvat u prosjeku potroši svaki dan 20 kuna na klađenje, mjesečno je to 600 kuna, a na godišnjoj razini 7200 kuna. Umjesto ovoga - možete taj novac investirati u vrhunsku perilicu rublja.

5. Lutrija

Ako govorimo o klađenju, ne možemo da ne spomenemo. Privlače nas veliki iznosi koji se izvlače i ne razmišljajući kupimo listić s nekoliko kombinacija. Nerijetko je to oko 10 kuna, što više kombinacija, možda i više sreće. Ali, sreća ipak neće bit na našim računima kada vidimo da mjesečno izdvajamo oko 200, 300 kuna za takve  izazove. 

6. Restorani

Iako je ovo zabavan način da izađemo iz kuće, ovo je jedna od najskupljih navika. Sigurno je jeftinije doma kuhati hranu, ali neke obitelji ili parovi imaju naviku odlaska u restorane. Pozitivno je dok ta navika ne postane prečesta i ne potrošite većinu budžeta na slatkim strastima. 

7. Promašena investicija

Koliko vam se puta dogodilo da ste se upisali u teretanu ili na neku drugu aktivnost, platili i niste bili redoviti? Bespovratno ste bacili novac, a niste ništa dobili. Različite aktivnosti bilo teretana, strani jezik, ples i slično sigurno ćete platiti prosječno oko 200 kuna mjesečno. Zašto te novce ne bi uložili u nešto drugo? Prije nego što nešto upišete, raspitajte se i probajte kako ne bi uzalud bacili novac. 

8. Računi za mobitel

Mnogima je ovo jedna od najvećih stavki u kućnom budžetu. Ako obitelj ima nekoliko članova i ako svi imaju mobitel, zasigurno mjesečno oko 1000 kuna ode s računa samo za skupe razgovore. Razmislite je li vam i najmlađi ukućani trebaju imati mobitel i pazite na svoju potrošnju, ali i svoje djece. Neke razgovore obavite preko jednog od mnogih programa za glasovnu komunikaciju (npr. Skype, Gtalk i sl.) 

9. Kazne

Ako ste prekoračili brzinu, niste vezali pojas ili ste dobili kaznu od kontrolora u autobusu, naplatili su vam veliku kaznu koja je nepotrebno opteretila vaš budžet. Novac jednostavno nestane, a da ni ne osjetite. Svatko tko se opeče jedanput, drugi put će biti oprezniji. 

10. Impulzivna kupnja

Sigurno vam se dogodilo da ste ušli u trgovinu i impulzivno kupili mnogo više stvari nego što ste trebali. Jedini način da se oduprete ovome je da sa sobom uvijek nosite popis onoga što želite kupiti. Možete i posustati, ali neka sve ostane u okvirima onoga što si možete priuštiti. 

Ako se odreknete navedenih loših navika, nemojte ovaj novac preusmjeravati opet u nešto loše već radite na tome da povećate vaš kućni budžet ili novac stavite na štednju. Činjenica jest da se nekih stvari vrlo teško odreći, ali pokušajte s onim za što imate želje i volje da se oduprete. 

Komentiraj, znaš da želiš!