Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Dok svi osiguravaju kuće, Milena osigurava – sebe!

Dok svi osiguravaju kuće, Milena osigurava – sebe!
1

Iako je tek na početku radnog vijeka, Milena je itekako svjesna da su mirovine vrlo male, pa se sama želi pobrinuti da si u mirovini osigura pristojan život

VIDEO

Nakon niza potresa koje su pogodile sjever Italije, mnogima je palo na pamet napokon početi s dugo odgađanim osiguranjem nekretnine. Ali, Mileni Nestić, sudionici ovogodišnje akcije Kunu po kunu u glavi je nešto drugo. Budući da ne posjeduje vlastitu nekretninu, ona razmišlja o osiguravanju najvrjednijeg što ima – sebe! Iako je tek na početku radnog vijeka, Milena je itekako svjesna da su mirovine vrlo male, pa se sama želi pobrinuti da si i za umirovljeničke dane osigura pristojan život. 

Za savjete je potražila našeg financijskog savjetnika Zorana Baliju iz tvrtke Progreso i Iliju Damjanovića, direktora prodaje Uniqa osiguranja. Već ranije rekla je da je spremna dugoročno izdvajati oko 300 kuna mjesečno za mirovinu i zaštitu radne sposobnosti.

Osnovni pojmovi životnog osiguranja

Ona je, razmišljajući na duge staze, shvatila da će se njezina radna sposobnost mijenjati nabolje, ali i nagore - ali financijske obveze bit će konstantne. Prije nego se odluči odvajati novac, tražila je objašnjenje razlike, odnosno prednosti i mana klasičnog životnog osiguranja i onog investicijskog. Za početak, Balija joj je pojasnio osnovne pojmove u životnim osiguranjima.

"Premija je novčani iznos koji treba uplatiti po ugovoru koji sklopite s osiguravajućom kućom. Iznos možete uplaćivati godišnje, polugodišnje, kvartalno ili mjesečno. Koliko ćete uplaćivati ovisi o osiguraniku, odnosno o iznosu koji želite dobiti po isteku police, koja može biti u rasponu od pet do 40 godina. Ako Vam je cilj više novca, logično je da će iznos premije biti veći. Drugi važan termin je osigurana svota - novac koji ćete dobiti nakon isteka police. Ipak, to nije sve na što možete računati. Osim osigurane svote, osiguravajuća kuća će na koncu isplatiti i pripisanu dobit koja ovisi o poslovanju društva. S obzirom da visina dobiti ovisi o poslovanju društva, treba pažljivo odabrati stabilnu i jaku osiguravajuću kuću." 

Kako se odlučiti - klasično ili investicijsko osiguranje?

Zoran Balija objasnio joj je da je životno osiguranje dobar izbor kao štednja za mirovinu i zaštitu radne sposobnosti. “Postoji velika razlika između osiguranja kojem je važniji element samo osiguranje od investicijsko životnog osiguranja, gdje je naglasak na dobiti". 

"Klasično životno osiguranje je program gdje klijent odlučuje koliko će plaćati i koji vremenski period a svi ostali brojevi, kao osigurana svota za slučaj smrti, smrti uslijed nezgode, doživljenja su unaprijed zadani i znaju se. Budući da Milena pri tome ne može utjecati niti odlučivati o bilo čemu osim o svoti uplate i vremenu kroz koje će uplaćivati, zato nema ni odgovornosti za isplatu na kraju – ona je zadana i garantira je osiguravajuće društvo”, objašnjava Zoran Balija. 

S druge strane, kod investicijskog osiguranja klijent direktno može utjecati na sve parametre, ali i sam preuzima odgovornost za pokrića/visine osigurane svote i “brojeve” koji će mu na koncu završiti na računu.

Sigurnost, štednja i dobit

Ilija Damjanović preporučio je Mileni Uniqa klasičnu policu životnog osiguranja. Životno osiguranje pruža zaštitu od financijskih gubitaka koji mogu nastati kao posljedica neizvjesnih događaja, a omogućuje i dugoročnu štednju koja se može iskoristiti za održanje životnog standarda tijekom treće životne dobi. Ugovarajući policu životnog osiguranja, klijenti imaju mogućnost sustavne štednje i istovremenog ulaganja u vlastitu sigurnost i sigurnost svoje obitelji. Također se radi o ulaganju nakon kojeg isplata sigurno slijedi budući da se jedan od ugovorenih osiguranih slučajeva mora ostvariti. Za razliku od samog života koji je često dinamičan i nepredvidljiv, ulaganje u osiguranje života jedno je od sigurnijih oblika štednje, a donosi i zadovoljavajuću dobit. 

Također, Ilija Damjanović  preporučuje i tarifu TB2011, po kojoj je Milena osigurana za slučaj smrti, doživljenja i oboljenja od 20 teških bolesti. Ovim osiguranjem pruža se potpuna zaštita osiguraniku budući je, osim za slučaj uobičajenih rizika smrti i doživljenja, pokriven i u slučaju 20 teških bolesti: rak (zloćudni tumor), srčani infarkt, Bypass-operacija koronarnih arterija, moždani udar, operacija aorte, zamjena srčanih zalistaka (valvula), transplantacija organa, kronično zatajenje bubrega, multipla skleroza, paraliza, gubitak udova, Alzheimerova bolest, dobroćudni tumor mozga, koma, Parkinsonova bolest, teška ozljeda glave, teške opekline, gubitak glasa i funkcije govora, gluhoća i sljepoća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode