Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Donosimo 5 pravila za sigurnu kupovinu putem interneta!

Donosimo 5 pravila za sigurnu  kupovinu putem interneta!
1

Kupujete li ikada putem interneta? Ukoliko da, trebate znati kako takav odabir trgovine zahtijeva određenu pozornost, posebice oko odabira oblika plaćanja

VIDEO

Kupovina putem interneta je u posljednje vrijeme, posebice kod mladeži, postala veoma rasprostranjena. Sa samo nekoliko klikova možete pronaći određeni proizvod koji tražite te potvrditi svoju narudžbu nakon čega je vaša roba spremna za dostavu. Dakle, ukoliko znate što tražite i koliko ste novaca spremni za to izdvojiti, kupnju možete obaviti za samo desetak minuta

Osim što je ovakva vrsta kupovine vrlo praktična, asortiman ponude je, ovisno o stranici, vrlo širok. Trenutačno najveća online trgovina na svijetu, odnosno ona koja ostvaruje najveći promet jest Amazon gdje osim mnoštva knjiga možete pronaći i elektroniku poput televizora, prijenosnih računala, mobitela i kamera, zatim odjeću, obuću, novčanike, satove, nakit, sportske rekvizite, alat za vrt i poslove oko kuće i slično. Cijene putem online kupovine često su niže nego u prodavaonicama. Drugim riječima, osim što na taj način možete uštedjeti vrijeme potrebno na traženje određenog proizvoda, možete uštedjeti i novac. Primjerice, popularan američki eBay svakodnevno u svojoj  ''Daily Deals'' ponudi sadrži oko 50 predmeta koji su na popustima od 70 do 90 posto

Međutim, s obzirom na to da je upravo virtualni svijet plodno tlo za prevaru neopreznih kupaca, važno je biti posebice oprezan ukoliko se odlučite na ovakvu vrstu kupovine. Donosimo nekoliko savjeta o tome na što je potrebno obratiti pozornost prilikom online kupovine.

1. Dobro se informirajte o prodavaču od kojega želite kupovati

Uz sve veći broj online trgovina, nije teško naići na dobavljače kojima je samo važno da dođu do brojeva vaših kreditnih kartica i vašeg novca. S obzirom na to da većinu predmeta putem online trgovine prodaju privatne osobe, prije nego što donesete konačnu odluku o kupovini dobro proučite internetsku stranicu dobavljača koji prodaje proizvod koji želite kupiti. Provjerite jesu li na stranici navedeni adresa i telefonski broj dobavljača te uvjeti isporuke i mogućnost zamjene robe. Također savjetujemo da prije odluke o kupovini pročitate što su drugi kupci komentirali o osobi od koje želite kupiti proizvod te što su općenito komentirali o predmetnom proizvodu. 

Naime, na većini online trgovina svaki prodavač i kupac dobivaju ocjenu od druge strane koju svi zainteresirani mogu vidjeti. Na temelju takve ocjene možete sasvim jednostavno procijeniti je li osoba koja prodaje nešto što želite kupiti pouzdana ili ne. Ukoliko se primjerice negativni komentari odnose na spornu ispravnost proizvoda, radije potražite drugog prodavača. Ako vam nešto u vezi željenog proizvoda nije jasno, slobodno se porukom možete obratite prodavaču kako bi eventualno otklonio vaše nedoumice ili postojeće sumnje.

2. Navedite samo najnužnije osobne podatke

Nakon što odaberete određeni artikl za kupnju, nužno je registrirati se na internetskoj trgovini putem koje ćete proizvod kupiti. Takva procedura od vas zahtijeva popunjavanje obrasca s osobnim podacima kako bi vam se proizvod dostavio na točnu kućnu adresu. Međutim, zbog brojnih prijevara i pokušaja krađa, savjetujemo da prilikom ostavljanja osobnih podataka, navedete samo one najnužnije. To znači da nikako ne ostavljate podatke o svojoj kreditnoj ili bankovnoj kartici neprovjerenim online trgovinama. 

Ako često kupujete putem interneta, savjetujemo da onda izradite jednu karticu samo za takvu vrstu kupovine kako biste lakše kontrolirali svoje troškove. Naravno, i u tom slučaju je važno ograničiti iznos na određenu visinu, kako biste u slučaju eventualne krađe kartice ili podataka završili s minimalnom štetom. 

3. Obratite pozornost na način plaćanja

Kad god je to moguće, izbjegavajte plaćanje unaprijed. Problem s unaprijed plaćenom robom nastane onda kada ona ne bude isporučena ili u slučaju njezina oštećenja, a tada je malo vjerojatno da ćete dobiti svoj novac natrag. Radije stoga tražite da plaćanje ide putem pošte ili banke i to nakon primitka robe. Veliki broj online trgovina raspolaže PayPal načinom plaćanja, odnosno globalnim servisom preko kojega se vrše transakcije. On neće odati broj vaše kartice niti troznamenkasti broj koji se nalazi na poleđini svake kreditne i devizne kartice, ali će dati ostale bitne informacije poput vašeg imena, prezimena, adrese, države i informacija o transakciji, kako bi vam prodavač mogao poslati predmet i znati tko mu je uplatio novac. 

Kod odabira kartice savjetujemo deviznu zbog toga što putem nje ne možete ići u minus svog računa pa vam stoga u slučaju krađe nitko može ukrasti karticu i napraviti dug. Putem nje možete raspolagati novcem u nekoliko valuta, tako da bez problema možete kupovati i u inozemnim online trgovinama. Savjetujemo također da isprintate obrazac svake izvršene narudžbe kako biste imali dokaz da ste robu naručili.

4. Provjerite ispravnost isporučenog proizvoda

Prije same kupnje, detaljno provjerite opis koji se nalazi uz proizvod koji želite kupiti, poput datuma izdavanja, veličine, dimenzija te sličnih karakteristika. Čim dobijete naručenu robu, odmah provjerite u kakvom je stanju te je li ispravna. To se posebice odnosi na proizvode koje ste kupili iz rubrike već korištenih artikala. U slučaju nedostataka, važno je znati kako zakonska garancija na tehničku robu vrijedi godinu dana, osim ako nije nešto drugo ugovoreno. 

Posebno je riskantno putem online trgovine kupovati odjeću ukoliko niste sigurni u točne dimenzije koje vam odgovaraju. Ovisno o online trgovini, u slučaju primitka oštećenog ili krivog proizvoda, savjetujemo da kontaktirate službu i prodavača kako biste mogli vratili predmet te dobiti ispravan.

5. Raspitajte se o troškovima dostave i carine

Svakako je važno obratiti pozornost na poštarinu i činjenicu šalje li prodavač predmet koji želite kupiti u vaše mjesto prebivališta. Osim iznosa koji ćete morati izdvojiti za željeni proizvod, prilikom online kupovine trebate biti svjesni  da vas prilikom kupnje mogu kazniti, odnosno cariniti i naplatiti vam porez. U slučaju da kupujete robu manje vrijednosti, dobro razmislite isplati li vam se nešto kupiti te izračunajte koliko bi vas to u konačnici koštalo. 

Pripazite na to da trošak dostave ne prijeđe vrijednost kupljene robe ili da ne čini veći dio ukupnog troška. Prema propisima hrvatske Carinske uprave ''sve pošiljke robe, vrijednosti veće od 160 kuna, koje dolaze iz inozemstva od pravnih osoba, kao i sve pošiljke koje su predmetom kupoprodaje, podliježu obvezatnom obračunu carine i PDV-a''. Ukoliko se odlučite za kupovinu knjiga, važno je znati kako one ne podliježu carinskom nadzoru, odnosno na njih ne morate platiti porez.

S obzirom na sve spretnije prijevare prilikom kupovine na internetu savjetujemo da se u slučaju odabira ovakve vrste kupovine odlučite za ovlaštene internetske stranice za trgovinu, a posebnu pozornost posvetite davanju osobnih podataka te podataka o sredstvima plaćanja. Prije same kupovine, još jednom promislite o tome što želite kupiti, a naročitu pažnju usmjerite na ukupan iznos kupnje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode