Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Ova pravila bicikliranja morate znati kako biste izbjegli kaznu

Ova pravila bicikliranja morate znati kako biste izbjegli kaznu
1

Osim što je odličan rekreaciju, bicikl omogućuje i neometano kretanje kroz gradsku gužvu. Doznajte korisne savjete za sigurnu vožnju omiljenim prijevoznim sredstvom

VIDEO

Ako želite maksimalno iskoristiti sunčano vrijeme i još uvijek ugodne temperature, zašto ne biste odabrali vožnju biciklom? Prednosti vožnje biciklom odavno su poznate te osim što je dobra aktivnost za rekreaciju, njome i štedite vrijeme. Kako? Ako uzmemo u obzir da su u velikim gradovima prometne gužva postale svakodnevna pojava, vožnjom bicikla ćete u većini slučajeva stići do željenog odredišta neovisno o gradskim gužvama. 

Da biste pritom bili sigurni u prometu, nužno je pridržavati se ograničenja, zabrana i obveza izraženih postavljenim prometnim znakovima, inače ćete u suprotnom biti kažnjeni novčanom kaznom. Što kažu stručnjaci i prometni propisi? 

Propisi, pravila, ograničenja

Kako biste svoju i tuđu sigurnost postavili kao prioritet tijekom vožnje biciklom, a pritom uspješno poštovali Zakon o sigurnosti prometa na cestama bez udara po vlastitom džepu, Pametna kuna donosi vam upute koje bi svaki biciklist trebao poznavati i pridržavati ih se stupanjem u promet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
  • Ruta kretanja – Osim što je dobra ideja isplanirati svoju rutu, kako biste se kretali što sigurnije i bezbrižnije važno je i poštivati druge sudionike prometa. Ako vozite bicikl, krećite se biciklističkom stazom ili biciklističkim trakom, a ako oni ne postoje, priđite što bliže desnom rubu kolnika. Ukoliko se na istom putu nađete s dva ili više vozača bicikala, krećite se jedan iza drugoga kako ne biste stvarali gužvu na svome dijelu prometnice te tako ugrozili sigurnost od evenualnog sudara ili pada. Kada prelazite cestu na mjestu semafora i preko ''zebre'' bez označene biciklističke staze, siđite s bicikla te ga ručno gurajte.  
  • Stabilnost upravljača – Biciklom upravljajte na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila te ne ometajte druge sudionike u prometu. Nemojte istodobno micati obje ruke s upravljača, jer koliko god bili sigurni u svoje vratolomske sposobnosti, i najmanji kamenčić na cesti može bitno promijeniti smjer vašega kotača. Također, kao što su nas sve roditelji učili u djetinjstvu - nemojte se tijekom vožnje pridržavati za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji vas mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu. Osim što propisi to ne dopuštaju, na taj način ugrožavamo i druge sudionike prometa. 
  • Biciklistička odjeća – Kad god se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti nosite reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Zbog posebne vrste njihova materijala, vozači motornih vozila će vas brže i lakše uočiti te također pripaziti na vašu sigurnost. Važno je znati i kako vozači bicikla mlađi od 16 godina na glavi moraju nositi i zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na cesti.
  • Ispravnost kočnica - Prema članku 81. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, bicikli moraju imati ugrađenu i izvedenu za svaki kotač najmanje po jednu kočnicu. Postavljene su tako da su međusobno neovisne jedna o drugoj u slučaju da zakažu, dok kočnica na prednjem kotaču mora biti ručna. Naš savjet je jednostavan: prije svake vožnje provjerite funkcioniraju li vam kočnice ispravno. U suprotnom, radije odvezite bicikl na popravak te se poslužite drugim prijevoznim sredstvom koji ne ugrožava vašu i tuđu sigurnost.  
  • Biciklistička rasvjeta – Ovo je tema koja uvijek za sobom povlači niz pitanja. Treba li imati svjetla, koliko svjetala treba imati, kako ona moraju biti smještena? Prvo ćemo riješiti najvažnije - zakon nalaže kako svjetla morate imati! Stoga svakako investirajte u set kvalitetnih prednjih i stražnjih svjetala kako biste bili što sigurniji. Kako pravilnik kaže, radi se o jednom ili dva simetrično postavljena svjetla za osvjetljavanje ceste na biciklima. Važno je zapamtiti kako prednje svjetlo mora pružati bijelu svjetlost. Na zadnju stranu vozila pak treba postaviti jedno ili dva simetrična pozicijska svjetla crvene boje. Osim rasvjete, nužno je da imate i netrokutaste katadioptere (tzv. mačje oči) crvene boje na stražnjoj strani bicikla te po jedan katadiopter žute ili narančaste boje na svakoj strani pedale s prednje i stražnje strane kako biste bili lakše uočljivi ostalim vozačima.
  • Skretanje – Jedno od važnijih pravila jest pravilo o skretanju kojeg se biciklisti, a posebno oni rekreativni i povremeni često ne pridržavaju. Stoga, ukoliko želite prijeći cestu ili skrenuti na križanju bez semafora, svakako ispružite jednu ruku ulijevo ili udesno, ovisno na koju stranu želite skrenuti. Na taj način vozač koji se eventualno nalazi iza vas, može pratiti vaše željeno kretanje i pravovremeno usporiti. Međutim, prije skretanja uvijek se treba pogledom uvjeriti ne nailazi li koje vozilo. U slučaju obilaska ili prolaska pored zaustavljenog vozila treba se pogledom uvjeriti da sa strane na nailazi drugo vozilo, rukom dati znak i ostaviti dovoljno mjesta da vozač zaustavljenog vozila ne bi slučajno otvorio vrata i tako izazvao nesreću.
  • Ostavljanje bicikla - Ukoliko privremeno napuštate bicikl, potrebno je osigurati ga odgovarajućim zaključavanjem i pritom ne zaboraviti da se kod većine brdskih bicikala sjedalo i kotači lako mogu skinuti i otuđiti. Kako bi se mogao pronaći ukradeni bicikl, potrebno je napisati naziv bicikla, model i njegovu boju, a posebno tvornički broj kostura bicikla. Na ovoj stranici možete više vidjeti o evidenciji podataka o biciklu kako biste u slučaju krađe bicikla mogli policiji podnijeti kompletnu prijavu. Želite saznati više o zaštiti svojeg bicikla? Pročitajte naše jednostavne savjete za zaštitu od krađe bicikla.

Iako vozači motornih vozila moraju položiti vozački ispit, biciklisti su oslobođeni tog dijela zakona. Ipak, kao i svi ostali sudionici u prometu, i oni se moraju pridržavati određenih pravila i zakona o sigurnosti prometa kako bi izbjegli novčane kazne i prometne nezgode. 

Ukoliko se odlučite za bicikl kao prijevozno sredstvo, uvažavanjem ovih savjeta osigurat ćete sebi i drugima sigurnu vožnju. Posebnu pozornost obratite na ispravnost vašeg bicikla ukoliko se za njega odlučite tijekom skorašnjih kišnih dana jer vam tada, osim prikladne odjeće, na prvom mjestu trebaju biti sigurne kočnice te ispravni kotači. I ne zaboravite uživati u ovoj jednostavnoj, a opet zanimljivoj aktivnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet