Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

E-mail će uspješno 'razoružati' pasivnog agresivca u uredu

None Foto: Fotolia

Borbene taktike: Radite li s podmuklim manipulatorima, važno je ostati pribran i imati pisani trag, suočiti se s njim, a ako ništa ne pomaže obratite se šefu

Podmuklost, sklonost sabotaži, ogovaranju, sarkazmu i manipulaciji simptomi su kolega oboljelih od kronične pasivne agresije. Najvažnije pravilo u radu s takvim tipovima ljudi jest uvijek ostati hladnokrvan i smiren, pa čak i kad “provale” neukusnu šalu ili sarkastičan komentar na vaš račun. Najbolji odgovor je “ne razumijem te što si htio reći, molim te, pojasni”. Tako ćete ga zbuniti i obeshrabriti od sličnih pokušaja “duhovitosti”. Ako vas poželi uvući u ogovaranje, nasmiješite se i recite kako biste se radije suzdržali od bilo kakvih nezgodnih nagađanja o kolegama i šefovima. 

Budući da s takvim suradnicima uvijek morate biti dvostruko oprezni, raspodjelu posla, rokove ili zadatke važnog projekta dogovarajte putem e-maila ili programima za dopisivanje. Pobrinete li se za pisani trag, sve ćete imati crno na bijelo i izbjeći njihove pokušaje manipulacije te izvrtanja vaših riječi pred šefovima. 

Ako već morate usmeno pregovarati, učinite to pred svjedocima. Pasivno-agresivnom kolegi tako će biti teže okriviti vas za eventualne pogreške u radu.

Suočite se i recite mu što vam smeta

Ako doznate da vam pasivno-agresivni kolega govori iza leđa o tome kako loše obavljate svoje zadatke, najbolje mu je pristupiti hladne glave. Kad ste nasamo s njim, recite mu: “Čuo sam da kolegama govoriš kako loše radim svoj posao. Jako mi je žao što mi to nisi mogao reći u lice”. 

Ako ništa ne pomaže, obratite se šefu

Većina pasivnih agresivaca nije ni svjesna svojeg ponašanja, pa ih redovito na njega treba upozoravati. Uzrok takvog ponašanja najčešće je u obitelji gdje je licemjerje standard, odnosno jedno se govori, a drugo misli. Također, možda nikad nisu naučili kako otvoreno izražavati osjećaje i stavove. Ako izravno suočavanje s njima ne upali, uvijek se možete odmaknuti od takvih kolega ili zatražiti šefovu pomoć. 

Nema im spasa 

Pasivno-agresivnoga kolegu ne možete promijeniti, u prednosti ste ako ga i samo prepoznate.

Komentiraj, znaš da želiš!