Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gadgeti olakšavaju krađu novca, ali i učenje jezika

None Foto: 24sata

Tehnologija može pojednostaviti život i “biti sluga” ako se koristi u skladu s vlastitim potrebama ali i "pojesti" vrijeme na snalaženje brojnim funkcijama

Ljudi će “raditi manje jer će ih tehnologija osloboditi suvišne papirologije”, jedna je od obećavanih blagodati računala. No danas malo tko radi 35 sati na tjedan, već 50 do 60 sati - čak i uz vojsku računala. Papirologije ima nešto manje, ali ne treba se zavaravati da prepuni sandučići mailova i fotokopirke smanjuju potrošenog papira. Iako trgovci tvrde da moderne tehnološke “igračke”, poput laptopa, računala, mobitela (pametnih i običnih) olakšavaju život i pojednostavnjuju ga - to i nije baš potpuno točno. Kao primjerice u slučajevima dok nosite “mrtvo” računalo na popravak jer su ga napali virusi ili panično tražite kiosk s telefonskim karticama jer se mobilnom ljubimcu isprazila baterija. Naravno, to su sitnije nezgode, one malo ozbiljnije prirode su objašnjavanje rodbini da je obnažena slika na Facebooku maslo podlih zaljubljenika u Photoshop ili strahovanje od internetskih prijevara koje čovjeka mogu dovesti na prosjački štap.
Generacija odrasla uz video se nije morala (toliko) suočavati s kompleksima zbog neznanja o najnovijim softverskim dostignućima i žurno zvati računalne stručnjake. No današnja računalna tehnika, čim DVD, GPS ili računalo “štucne”, prepuštena je na milost i nemilost servisera. Ipak, bilo kakav oblik “tehnofobije” nije rješenje.
>>Spremate li se na planinarenje, pustolovna ili daleka putovanja, mobitel i GPS mogu spasiti od lutanja. Uređaj za navigaciju pomaže ako se izgubite, a mobitelom je lako pozvati pomoć u slučaju ozljeda.
>>Internet nudi brojne mogućnosti obrazovanja: od učenja stranih jezika kod kuće do on-line knjiga u kojima se nalazi pregršt informacija o svim granama znanosti. Brz protok informacija dobrobit je weba.
>>U slučaju važnih projekata nije se dovoljno osloniti na mobitele i računala jer se podaci lako mogu zagubiti, internetska veza usporiti - pa čak i alarm mobitela ne mora probuditi na vrijeme. Zato je dobro pronaći alternativne načine pohrane podataka.

Komentiraj, znaš da želiš!