Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HERA odobrila skuplje grijanje, cijene uskoro skaču za 36,7 %

None Foto: Thinkstock

Iako trenutno gradovi odlučuju hoće li prihvatiti mišljenje HERA-e, uskoro na snagu stupa novi Zakon prema kojem će za određivanje cijena biti odgovorna samo HERA

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) dalo je pozitivno mišljenje na zahtjev HEP Toplinarstva da toplinska energija poskupi za 36,7 posto i to u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru. Mišljenje su dali početkom tjedna, a informaciju ju je u Rovinju potvrdio Dalibor Pudić, član Upravnog vijeća HERA-e.

Mišljenje je poslano na adrese lokalne samouprave u navedenim gradovima, a njihova predstavnička tijela odlučuju o poskupljenju grijanja. HERA-inu preporuku mogu, ali i ne moraju slijediti.  Kako prenosi Večernji list, zbog svega navedenog poskupljenja neće biti tijekom idućih mjesec dana. Naime, prema trenutačno važećim zakonima mišljenje agencije smatra se tek savjetodavnim, dok konačnu odluku donose čelnici lokalne samouprave. Kako je izvjesno da ni jedan gradonačelnik ili gradska skupština neće odobriti to poskupljenje, ono će privremeno biti odbijeno

Novi zakon - nove obveze

Privremeno, zato što je prošlog tjedna u Saboru na prvom čitanju bio novi Zakon o energiji, temeljem kojeg će određivanje cijene energenata biti u potpunosti prebačeno na Heru. Za pretpostaviti je da će taj zakon u iduća dva tjedna biti usvojen i stupiti na snagu. Kad se to dogodi, HEP Toplinarstvo će Heri opet poslati zahtjev za poskupljenje grijanja, a agencija će, kao i prvi put, donijeti pozitivno rješenje. No, za razliku od ovog, novo rješenje bit će obvezujuće i lokalna samouprava neće imati nikakvog načina da ga spriječi.

Komentari (2)
  • Tragedija je što kod nas ne postoje brojke do 10, kad se priča o poskupljenjima !

    1. 11. 2012,   13:05
  • Žao mi je ljudi, ali evo, moji prijatelji u Gorskom kotaru moraju za zimu osigurat i do 30m drva, pa ih još i obradit (izrezat i iscijepat jer su obrađena duplo skuplja). To je i do 6000kn na sezonu. Znam nitko im nije kriv što tamo žive, ali uostalom nitko nije kriv niti ovima u gradovima, a imaju sve pod nosom od trgovina, bolnica, ljekarni i slično. A te ljude tamo, tko pita, sve im ukidaju, auto im treba za svaki klinac, pa još taj ogrijev i tako godinama. I ne diže se nikakva strka.

    1. 11. 2012,   18:39