Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Hibridi kao odgovor na rastuće cijene benzina

Hibridi kao odgovor na rastuće cijene benzina
2

S obzirom da je danas Dan energetske učinkovitosti, vrijeme je da se zapitate koliko ste ekološki osviješteni i koliko brinete o okolišu u kojem živite.

VIDEO

Dan energetske učinkovitosti je prilika kada se trebamo zapitati koliko se trudimo u racionalizaciji korištenja energije. Energetska učinkovitost podrazumijeva veću upotrebu obnovljivih izvora kako bi se smanjilo korištenje fosilnih goriva, a time i emisija štetnih plinova. To se odnosi na racionalno korištenje energije odnosno na što manju potrošnju, čime smanjujemo i svoje mjesečne račune. Jedan od načina za smanjenje upotrebe fosilnih goriva je i korištenje hibridnih automobila. S obzirom na to da svaki mjesec svjedočimo novim poskupljenjima cijene goriva, mnogi traže alternativu kako za svoj novčanik tako i za očuvanje okoliša u kojem živimo. Iako se većina još uvijek ne odlučuje na kupovinu ovakve vrste vozila, odlučili smo istražiti o čemu se zapravo radi te koje su njegove prednosti i mane. 

Hibridna vozila u Hrvatskoj još uvijek nisu zaživjela kao u zapadnim zemljama. Hibridna tehnologija nije novitet nego se već dugo koristi u podmornicama te željezničkom prijevozu. Hibridna tehnologija u automobilima je postala raširena nakon 1990. godine. Prvo masovno proizvedeno hibridno vozilo je Toyota Prius u Japanu koje je pušteno u prodaju 1997. godine. Inače, ovaj model hibrida je i najprodavaniji u svijetu. Ona su zanimljiva jer koriste električnu energiju i klasični motor s unutarnjim izgaranjem.

Prednosti i mane hibridnih vozila

Kao dvije glavne prednosti navode se niska emisija štetnih plinova te ekonomska prednost, odnosno manji računi za gorivo. U ovim vremenima kada cijene goriva neprestano rastu, ekonomska prednost je ono što najviše privlači kupce. Hibridna vozila koriste električnu energiju kod pokretanja vozila, dakle kod malih brzina dok kod velikih brzina koristi unutarnje izgaranje. Njihova potrošnja goriva je i do dva puta manja nego kod klasičnih vozila te omogućavaju uštedu gotovo 50 posto goriva, odnosno potrošnja je negdje oko 4 litre na 100 kilometara. Mnogi se vjerojatnu pitaju koliki je vijek baterije. Većina hibridnih proizvođača automobila daje jamstvo od osam do deset godina, što je poprilično dugo razdoblje. Idealan je za gradsku vožnju, tj. na manjim relacijama, ali ako govorimo o većim udaljenostima onda tu još uvijek imaju prednost automobili s unutarnjim izgaranjem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najveći nedostatak hibrida je visoka cijena, prvenstveno zbog dva motora, ali i visoke cijene same baterije. Ali, ako ćemo gledati na dugoročno onda se isplati uložiti više jer troši manje goriva tako da će se investicija ipak na kraju isplatiti. 

Mnoge države daju mnoge subvencije kako bi što većem broju građana omogućilo ovu investiciju tako naprimjer u Srbiji je poticaj od tisuću eura, u Francuskoj dobijete jednokratno dvije tisuće eura dok u Sloveniji se ne plaća poreza pri registraciji za automobile koji emitiraju manje od 110 grama ugljikova dioksida po kilometru. No, u Hrvatskoj to nije slučaj, subvencija još uvijek nema što je i posljedica vrlo malog broja prodanih vozila ovakve vrste. Još moramo vidjeti što će nova Vlada napraviti po tom pitanju, ali budućnost je svakako svijetla. 

Električni automobili 

Kada se govori o hibridnim automobilima, ne mogu se ne spomenuti električni automobili. Zbog svojih određenih nedostataka još uvijek nisu popularni kao hibridni automobili. Njih pokreće elektromotor, koristeći električnu energiju pohranjenu u akumulatoru ili drugim uređajima za pohranu energije. Njegove prednosti su smanjene emisije stakleničkih plinova odnosno ne ispuštaju štetne tvari u okolinu jer ne koriste nikakve vrste goriva već samo električnu energiju. Elektromotori su učinkovitiji u pretvorbi pohranjene energije u energiju potrebnu za vožnju. Vozila na električnu energiju ne troše energiju dok miruju. Koliko god imao prednosti što se tiče energetske učinkovitosti, toliko ima i nedostataka kada govorimo o njegovoj cijeni koja je visoka zbog cijene akumulatora. Također, ovaj automobil je idealan za manje udaljenosti te još uvijek ne može postići brzinu kao klasični motori.

S obzirom na to da je trenutno trend korištenja svih vrsta proizvoda koji su ekološki prihvatljivi, ne sumnjamo da će hibridna vozila za nekoliko godina preplaviti naše ceste te tako pridonijeti održivom razvoju okoline u kojoj živimo. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang