Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 7

Imaju li kontrolori pravo na uvid u osobne dokumente?

Imaju li kontrolori pravo na uvid u osobne dokumente?
1

Ako ste se našli u situaciji da vas je kontrolor u tramvaju ili autobusu zatekao bez karte, zacijelo ste se zapitali koja su vaša prava i trebate li mu dati osobne podatke

VIDEO

Poskupljenje tramvajskih pokaza i karata u Zagrebu početkom ove godine, izazvalo je mnogo negodovanja od strane građana. Negodovanje građana je u ovom slučaju sasvim opravdano jer se zadnjim porastom cijena prijevoza ne pokazuje razumijevanje prema padajućem standardu većine građana. Stoga, i građani pribjegavaju metodi "švercanja" ili u kupovanja karata u zadnji tren tijekom vožnje kako bi doskočili visokim cijenama gradskog prijevoza. No, i u ovom slučaju ZET je najavio kako će povećati broj kontrolora, što se i učinjeno, te tako sada javnim gradskim prijevozom cirkulira oko 40 posto više kontrolora. Ništa nije bolja situacija ni u drugim gradovima čiji se matični prijevoznici također "bore" s naplatom karata.  

Koja su vaša prava ako vas zaustavi kontrola?

Ako ste jedan od onih koji su se zatekli u busu ili tramvaju bez karte i ako vas su "uhvatili" kontrolori, zacijelo ste se zapitali sljedeće pitanje: Imaju pravo na uvid u vaše osobne dokumente? 

Budući da u javnosti prevladava mišljenje kako samo policijski službenici imaju pravo na pregled vaših dokumenata, upitali  smo MUP:  mogu li kontrolori dobiti na uvid vaše dokumente u slučaju ako vas uhvate bez karte? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Zakonu piše kako svaki putnik za vrijeme vožnje mora imati ispravnu voznu kartu, koju je na zahtjev ovlaštene osobe prijevoznika (kontrolora) dužan predočiti radi kontrole. Ako ne predoči voznu kartu radi kontrole, čini prekršaj i može se izreći novčana kazna od 150,00 do 500,00 kuna. S tim da putniku koji je zatečen u vozilu ZET-a bez putne karte ili posjeduje neispravnu putnu kartu, na mjestu događaja ili u roku od osam dana prijevoznik će naplatiti dodatnu kartu u iznosu od 150,00 kuna, a nakon osam dana ili po opomeni 200,00 kuna.   

Trebam li dati svoj osobne podatke?

Po slovu Zakona, odgovor na to pitanje glasi: 

"S tim u vezi, postoji opravdan razlog da kontrolor od osobe koja ne posjeduje voznu kartu zatraži osobne podatke, kako bi se prema njoj poduzele propisane mjere. Ako kontrolor nije u mogućnosti utvrditi osobne podatke putnika bez vozne karte, kontrolor ima opravdani razlog zatražiti od policijskog službenika da provjeri identitet osobe koja ne posjeduje voznu kartu". 

Tako da ako ste bili u dilemi smije li vam kontrolor uzeti osobne podatke s dokumenata - odluka je na vama, odnosno putniku. No, također morate biti svjesni kako kontrolori mogu kontaktirati policiju kako bi dobili tražene podatke. Stoga, naravno, najbolji lijek je ipak da kupite kartu ili pokaz i tako se nesmetano vozite, ali i izbjegavate potencijalne neugodnosti koje ovakve situacije mogu izazvati. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang