Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Jezikom žirafa najlakše se riješavaju sukobi na poslu

Jezikom žirafa najlakše se riješavaju sukobi na poslu
1

Iskren razgovor bez međusobnog okrivljavanja najbrže rješava probleme, a simbolično se naziva “jezikom žirafa” jer ta životinja ima najveće srce

VIDEO

Nesuglasice na sastanku, kolege koji se ponašaju kao suparnici, kao i preveliki perfekcionizam šefova, sve to stvara napetosti i sukobe na radnome mjestu. Potraje li to dulje vrijeme, prerast će u otvorenu netrpljivost, zbog koje više nećete moći biti u istoj prostoriji s kolegom s kojim ste “zaoštrili” odnose. Nemojte čekati da se nesporazum na poslu riješi sam od sebe ili da vaš kolega prvi prizna da je pogriješio. U većini slučajeva napetosti se odlaganjem samo pogoršavaju.
Ako je vaš kolega učinio nešto što vas je naljutilo ili povrijedilo, ili ako ne razumijete njegove postupke, ljubazno ga zamolite da vam objasni zašto je ili kako to učinio. Nikad ne pretpostavljajte, umjesto toga otvoreno pitajte! Poslovni savjetnici tvrde da se konflikti i nesuglasice na poslu mogu riješiti u pet jednostavnih koraka. Temelj za rješavanje dugotrajnih, ukorijenjenih problema su kvalitetan razgovor bez neutemeljenih pretpostavki i međusobnog okrivljavanja te fokusiranje na pravi problem. Takav je razgovor simbolično nazvan “jezikom žirafa”, jer žirafa od svih kopnenih životinja ima najveće srce. “Jezikom žirafa” sukobi se rješavaju u nekoliko osnovnih koraka. Prvi i najteži je poziv na razgovor. Predložite kolegi da sjednete i mirno porazgovarate o problemu, bez međusobnog optuživanja i prebacivanja krivnje.

Razmimoilaženje u mišljenjima može biti zanimljivo iskustvo iz kojeg možete puno toga naučiti. Poslovni sukobi često dokazuju da vam je stalo do vaših ideja i da imate čvrste stavove za koje ste spremni boriti se.

Nemojte se fokusirati na to da iz svađe izađete kao pobjednik, nego potražite temeljni razlog sukoba. Ne riješite li uzroke, netrpeljivost će se nakon nekog vremena ponovno pojaviti u drugim situacijama.

Neki su problemi toliko ukorijenjeni da ih dvije strane ne mogu riješiti bez pomoći posrednika. Tu ulogu može preuzeti šef ili netko od starijih kolega, važno je da to bude netko kome obje strane vjeruju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang