Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Kada uložiti više novca i kupiti nešto kvalitetnije, a kada ne?

Kada uložiti više novca i kupiti nešto kvalitetnije, a kada ne?
1

Često se nalazimo u nedoumici oko pravilnog trošenja novca. Saznajte smjernice koje vam mogu pomoći u odluci kada možete potrošiti više novca, a kada ne

VIDEO

Može se reći da je fraza "Manje je više" postala nova mantra današnjeg društva. S gospodarstvima u krizi i s oko 350 tisuća nezaposlenih ljudi, rijetki su oni koji ne pokušavaju što više uštedjeti. Može se uštedjeti na mnogi načina, ali naravno treba znati i kako to pravilno učiniti. 

Ako ste jedan od onih koji neprestano razmišljaju na koje načine uštedjeti ili uspoređujete posljedice štednje ili potrošnje – to može biti zaista iscrpljujuće. Vjerojatno se ponekad pitamo je li to sve gnjavaža, a ako nije - kako možemo znati kada potrošiti, a kada uštedjeti? Postoji nekoliko smjernica koje vam mogu biti od koristi, na koje možete pomisliti kada ste u trgovini i želite nešto kupiti. 

Kada trošiti novac? 

  • Potrošite novac, ali pritom i uštedite. Na što točno mislimo? Često nam se čini povoljnim kupiti neku stvar za sitan novac bilo da se radi o namirnicama, odjeći ili kućanskim potrepštinama. Na prvu nas privuče niska i atraktivna cijena pritom ne misleći, odnosno  impulzivno kupimo ono što nam se svidi. Ako ipak želimo neku kvalitetniju stvar, naprimjer komad odjeće koji će nam trajati nekoliko sezona ili neki kućanski aparat koji je bolji od onog povoljnijeg, onda ćemo morati izdvojiti više novca. Neka vam ne bude žao jer na taj način ipak štedite za budućnost. Zašto kupiti nekoliko stvari kad možete samo jednu koja će vas služiti kako treba i to na duže vrijeme?
  • Trošite ako će vam uloženi novac uštedjeti vaše dragocjeno vrijeme ili zdravlje. Sigurno ste konstantno u nedostatku vremena i samo vi znate koliko vaše vrijeme vrijedi. Ako će vaš novac na bilo koji način utjecati na vaše slobodno vrijeme ili zdravlje - onda ga svakako potrošite jer ipak zdravlje i vrijeme nam nitko ne može nadoknaditi. To se može odnositi i na pomoć u kućanskim poslovima, ako već nemate sami vremena. 

Kada ne trošiti novac?

  • Novac nemojte trošiti na stvari od kojih nećete imati koristi u budućnosti na bilo koji način. To se može odnositi na mnoge vaše sitne luksuze zbog kojih budžet svakodnevno trpi. Ovo uvijek zvuči banalno, ali sjetite se samo koliko trošite, naprimjer na cigarete od kojih svakako nemate koristi. Također, mnogi svakog dana pribjegavaju kupnji sitnih zalogaja u pekarnicama i sličnim trgovinama. Zapitajte se samo o mjesečnome trošku, ali i koliko je to zdravo za vaše tijelo. 
  • Svima se dogodila situacija kada ste u shopping centru i ugledate nazive 2+1 GRATIS, popust, akcija i slično. Zavedu vas natpisi i ne možete odoljeti kupnji. Popusti su u biti pozitivni, ali treba znati kako ih najbolje iskoristiti. Vrlo je važno da ne padnete pod trikove trgovina koji će vas na mnoge načine pokušati pridobiti. 

Naše kolumnistice Ana Vrbošić i Danijela Princi Grgat rekle su kako: "je bitno da ne padnete u cijelosti pod marketinški utjecaj (priznat ćemo, koliko se god trudili suprotno, marketing utječe na nas i više nego smo to svjesni) i trošite više nego što je potrebno i/ili više od svojih materijalnih mogućnosti. Drugi put kada u dućanu vidite natpis KUPI ODMAH!, dva puta razmislite da li vam taj proizvod uistinu potreban, bez obzira što je taj put snižen 10% ili će već sutra nestati s police (možda baš vi  na svojoj polici imate priličnu količinu tog proizvoda)".

Uvijek dobro promislite na koje načine ćete trošiti svoj novac jer će vam možda u budućnosti upravo zatrebati za nešto važno, što možda sada trošite na sitne luksuze. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....