Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 4

Kako od jedne kune stvoriti dvije?

Kako od jedne kune stvoriti dvije?
1

Koliko mjesečno možete uštedjeti ako se odreknete određenih troškova te gdje možete pametno uložiti novac. U nastavku pročitajte savjete naše čitateljice.

VIDEO

Teška su vremena i svi nekako jedva sklapamo kraj s krajem. Velika većina nas gleda kako zatvoriti onaj crveni minus i nakon svih pokušaja objašnjavanja i razmišljanja, na kraju se predajemo i prebrzo odustajemo. U narodu bi rekli: “razgacili se”. Živimo puno bolje nego nam prihodi dopuštaju. Bezbroj puta sam doživjela u inozemstvu, najbolje primjer bi navela Australiju jer sam ipak tamo najduži period provela da ostanem iznenađena s činjenicom da oni uopće ne troše, a mi u Hrvatskoj trošimo tisuće kuna mjesečno.

Misija 1 - uštedjeti 300 kuna mjesečno.

Kako? Instalirat ću Skype, sebi i svojima doma, curi/dečku i najboljoj frendici. S onima kojima najčesće komuniciram, počet cu neograničeno razgovarati za 0 kn (troškovi mikrofona u Chipoteci iznose 19 kuna, zvučnike imam, za instalaciju Skypea potrebno je 10 minuta, internet imam, čim si došao do ovoga članka). Ušteda : 100 kuna mjesečno. 

Popiti jutarnju kavu kod kuće

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šalica kave s mlijekom u Zagrebu košta u prosjeku 9 kuna. Dokazano je da su Hrvati treći najveći kavopije u svijetu, iza Brazilaca i Turaka. Kolika kriza god bila, u najmanjem selu i najvećem gradu Hrvatske svi kafići su puni (ni ograničenje pušenja nije ih ispraznilo). Ako svakoga dana popijete samo kavu negdje u kafiću, mjesečno ćete za kavu izdvojiti 270 kuna. Idemo srezati to na pola i ne piti je u kafiću svaki dan, nego svaki drugi dan. Zamislite plan, idite u kafiće samo ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom U tome slučaju u džep smo pospremili 135 kuna.

Ušteda: 135 kuna mjesečno

Jedan vikend u mjesecu nazvati rodbinu i dogovoriti druženje

Vremena koja su došla ne daju nam prostora niti za druženje s najboljim prijateljima i društvom. Svi su se zavukli u svoj kutak i nikome nije do druženja. No, spisak uvijek sadrži i one koje moraš voljeti jer su tvoji, a ti njihov. Kumovi, rodbina, bake i djedovi, stričevi i rođaci su ona populacija za koje bi trebali osjećati unutarnju potrebu da im se prvi javimo ukoliko smo mlađi te da predložimo druženje. Ukoliko osjećaj nije urođen, uvijek postoji google kalendar i ostali raznorazni podsjetnici i postoji subota u mjesecu kada ću sjesti za telefon i za svakoga odvojiti minutu-dvije da pitam kako su. Realno nikome danas nije lako, no kada podijelimo muku, svima će biti lakše. Posjetiti ih kod kuće, još je jedan plus više. Koliko god bila teška vremena, u stomaku mora biti toplo. Osiguraš li se jedan vikend za ručak kojega nećeš morati platiti, u džep si spremio minimalno 70 kuna koje bi ostavio u Konzumu, a doma bi jedva imao nešto za skuhati dva skromna ručka za jednu osobu.

Ušteda: 70 kuna mjesečno

Ponijeti maminu sarmu

Kako izgleda vaš ručak na poslu? Jela iz dostave, jela su oko 20 do 30 kuna porcija? Ujutro u pekari ostavite za pecivo 3-7 kuna? Zvuci vam sve ovo poznato? Tako iz novčanika iscuri sva gotovina, sitna i krupna, a da ni ne znate gdje ste ju potrošili. Kako bi stegli remen u ovome djelu kućnoga proračuna, dovoljno je jedan od 4 tjedna u mjesecu od doma ponijeti sendvič ili ručak. Jasno je da i to netko mora kupiti, ali morate priznati da naručujemo hranu i kupujemo skupo pecivo u pekari, bez obzira što u hladnjaku već ima hrane. Teško da vam mogu vjerovati da i kod vas nije tako jer je nova pekara na svakom koraku, a s ponudom i novim lokalima gotovo da nisu izašli na cestu.

Ušteda: 95 kuna mjesečno

Ispoštujemo li 3 od 4 ove točke, imat ćemo 300 kuna sa strane. I što sada s njima?

Misija 2

Otvaranje investicijskog novčanog fonda (npr. ZABA plus). Uplata 300 kn/mj. – kamata 2,47 % na novčanom fondu ZABA plus. Za 12 mjeseci = 3600 kn plus kamata od 2,47 % = 3688,99 kuna

Misija 3

Stambena štednja u iznosu 30 eura mjesečno. Ukupno 360 eura godišnje = otprilike 2700 kuna.

To znači da će vam onih 3688 kuna u investicijskom fondu biti i više nego dovoljno za godišnju isplatu. Za otvaranje stambene štednje dovoljna je samo dobra volja i malo odricanja. Osim banke koja će vas podupirati kamatom, država ce vas podržati državnim poticajnim sredstvima (DPS) (još uvijek se to nije mijenjalo, mada se nagađalo da će se DPS ukinuti).  Ukoliko si za mjesečnu ratu uzmete 50 EUR/mjesečno tada ostvarujete maksimalni DPS u iznosu 768,73 kn/godišnje. Na ovih 30 EUR, koliko smo mi spremni pridržimo li se plana iz Misije 1, država ce nas nagraditi s 410,16 kn/godišnje DPS-a koja će nam biti dodijeljenja po isteku stambene štednje.

E sada se Vi sigurno pitate, pa dobro uštedio sam 300 kn, a ne i za jedno i drugo? Tu vam potpuno besplatno otkrivam trik. Na onih 3600 kn u investicijskom fondu, kojih napominjem možete podići dan nakon što to najavite banci, (cijeli iznos, jedan dio) ili samo nastavljate ulagati, svakako ide godišnja kamata. Odlučite da to nećete dirati te da ćete na početku 2013. godine tim novcem uplatiti cijelu godinu stambene štednje u jednom obroku za 2013. godinu. Time ste mirni do 31.12.2013. Kamata na uplaćeni iznos kod stambene štednje u iznosu 6,87% (PBZ Zlatna, 5 godina, 30 EUR/mj.) će vam ići vremenski tijekom cijele tekuće godine, a državna poticajna sredstva će biti na vašem računu do 30.6. tekuće godine.

Na početnih 300 kuna mjesečno koje ste uštedjeli

1. ratu ste godišnje ostvarili kroz investicijski fond (88,99 kn)

2. ratu ćete na isti taj novac dobiti drugom kamatom u stambenoj štednji (ostvarit ćete 185,97 kn kamata od stambene štednje)

3. ratu ćete dobiti kroz DPS (410,16 kn)

Ukupno ste godisnje od kamata i DPS-a dobili: 685,12 kuna. Time ste uštedjeli 40% iznosa kredita koji u tome trenutku možete podići, uz najbolje uvjete na 20 godina,ili jednostavno možete podići ono što ste uštedjeli. 

Opravdano tvrdim da vam sigurno ovaj novac nitko neće dati na lijepe oči. Pritom ste se odrekli: dugih razgovora na mobitel s najbližima, svakodnevnog sjedenja u kafiću, jednomjesečne kupovine u šoping centru i sedam odlazaka po pecivo u pekaru. Vi procijenite isplati li se uzimati dvije kamate na jedan iznos? Model je provjeren, primjenjujem ga petu godinu za redom. Na petoj godini studija isplatit ću petu godinu stambene štednje. Sretno!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang