Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Kako opremiti đaka za školu i izbjeći visoke troškove?

Kako opremiti đaka za školu i izbjeći visoke troškove?
1

Svakome roditelju početak škole donosi troškove koji su nerijetko u visini plaće. Donosimo savjete kako zaobići neželjene troškove i priču mame s dvoje školaraca.

VIDEO

Svim roditeljima je već poznato da kada dođe rujan i početak škole da ih čekaju najveći troškovi. Osim knjiga i školskih potrepština, potrebno je dijete i obući za zimu. Poseban problem je kada imate više školaraca, a ograničen budžet. No, dobrim savjetima se možete izvući iz velikih troškova, što zahtijeva i malo truda. Roditelji se već mjesecima unaprijed pripremaju za početak škole, posebno kada je riječ o financijama. Pokušajte uštedjeti određenu svotu novca, ovisno o budžetu kojim raspolažete da ne bi doživjeli financijski šok. Napravite popis svega što vam treba da izbjegnete dodatne troškove i pokušajte se držati toga popisa. Dokazano je da ako odete u trgovinu s popisom da ćete kupiti manje dodatnih artikala nego bez popisa.

Razmjena knjiga

Naša čitateljica Gita Tafra Mihanović, majka dvoje školaraca, nam je dala praktične savjete za uštedu: "Što se tiče knjiga, to je najveći trošak, stoga prakticiram razmjenu s drugom djecom. Ako tako ne mogu naći željene knjige, onda odem do antikvarijata. Tamo nude mogućnost da im prodam polovne knjige , koje mi djeca više ne koriste i koje su dobro očuvane i onda za taj novac kupim one što mi trebaju, također polovne". 

Osim ovih načina, jeftine polovne knjige možete naći u i antikvarijatima te na internetskim stranicama za razmjenu knjiga:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

www.njuskalo.hr

www.udzbenici.com

www.mijenjamknjige.com

www.burza.skole.hr

Zadnjih godina je sve više popularna razmjena na trgovima ili drugim mjestima u svim gradovima diljem Hrvatske. Raspitajte se gdje se to održava i na kojim mjestima. Možete prodati svoje stare knjige i za te novce kupiti ono što vam treba. Tako da praktički možete biti na nuli. Nerijetko ćete potrošiti i veliki dio novca na dodatni pribor kao što su pernice, bilježnice, olovke, kemijske i sl. Evo savjeta što možete učiniti u tom slučaju. "Pribor izbjegavam kupovati u manjim knjižarama zbog visokih cijena. Najčešće kupujem u velikim shopping centrima kao što su Metro, Interspar, Konzum i sl. Tamo nađem sve potrebno po znatno nižim cijenama. Što se tiče npr. korica za knjige, cijena jednog kompleta je oko 70 kuna, ali radije kupim dvije ili tri role samoljepljivih korica po cijeni od 9 kuna, što je znatna ušteda." 

Ostali troškovi

Kada je odjeća i obuća u pitanju, tu ćete potrošiti vjerojatno jednaku svotu kao i za knjige i pribor. Pogotovo, ako trebate kupiti nove tenisice, jaknu i sl. iskoristite popuste i razne akcije koje nude trgovine, posebno sada tijekom ljeta. Raspitajte se kada su i iskoristite ih. Naša čitateljica isključivo kupuje na akcijama. "S obzirom na to da je dvoje djece u pitanju, veliki su izdaci za odjeću i obuću. Pratim akcije i npr. u kolovozu u Peku uvijek bude sniženje obuće od 50%. Tada kupim i tenisice i cipele, sve što mi treba. Za cijenu jednoga, kupim dva artikla. Odjeću, također, kupujem isključivo na sniženjima."

Postoje i razne internetske stranice malih oglasa gdje također možete naći rabljenu ili novu odjeću. Mnoge mame prepravljaju staru odjeću ili se razmjenjuju s prijateljima, ako su im djeca različite dobi. Iskoristite sve što vam se nudi. Čitateljica Gita nam je dala još nekoliko praktičnih savjeta. "Kako bi pratila akcije pojedinih trgovina, preko e-maila se pretplatim na njihove newslettere, gdje mi stižu informacije o svim akcijama i novostima. Dnevno ili tjedno izdvojim pola sata da sve pregledam te napravim popis i odem u kupovinu. Također, uvijek napravim popis onoga što mi treba. Radije uštedim na ovakvim sitnicama i onda priuštim djeci neko putovanje tijekom zime ili ljeta." Mnoga djeca u srednjim školama rade preko ljeta neki posao kako bi olakšali svojim roditeljima. To je dobro i za jedne i za druge. Roditelji neće imati velike troškove, a djeca već od rane mladosti nauče cijeniti zarađeni novac.

Stoga, iskoristite sve navedene savjete i pametno trošite. Novac ulažite u izvanškolske aktivnosti ili putovanja jer je nepotrebno stvari za školu, koje su ionako potrošna roba, plaćati skuplje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang