Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mlađi šef izluđuje radnike ali može biti i dobitna kombinacija

None Foto: Allmoviephoto.com

Nemojte uspoređivati mlađeg šefa sa svojim djetetom jer najmanje što mu treba na poslu je još jedan tata, a mladost često donosi kreativne i svježe poslovne ideje

Zbog sve većeg miješanja generacija na tržištu rada 43 posto zaposlenika starijih od 35 godina trenutačno ima mlađeg šefa, pokazalo je istraživanje internetskog portala careerbuilder.com. Zaposlenici koji su od mlađih šefova zbog generacijskog jaza razdvojeni i različitim sustavom vrijednosti iskreno priznaju da postoji izravan šum u komunikaciji te da nelako od njih primaju naredbe. Stariji kukaju jer se mlađi ponašaju kao da su sposobniji i pametniji od njih te kao da su predodređeni i ne trebaju radom zaslužiti položaj. Izluđuje ih i to što im ne daju dovoljno uputa i favoriziraju mlađe zaposlenike. No osim frustracija novonastala radna dinamika donosi i spoj mudrosti, iskustva, ambicije i energije, što se može pozitivno odraziti na učinkovitost. Osuđeni na suradnju, i jedni i drugi trebali bi uskladiti ponašanje pa komunicirati putem maila i chata, ali i licem u lice. 

Manje problema

To što nisu stalno pod stresom i vječno zaposleni, ne znači da stariji lošije obavljaju posao.

Bez dokazivanja

Starijima se ambicija mlađih da rade 15 sati na dan na jednoj koli i pizzi čini nezrelom i opasnom.

Novi projekt je vrijeme za dokazivanje

Novi šefovi, bili oni mlađi ili stariji, često ne znaju koje vještine posjeduju njihovi zaposlenici. Oni koji ih posjeduju ne bi ih trebali skrivati nego - naprotiv, pokazati ih šefu. Najbolji trenutak je pri obavljanju novog zadatka ili projekta. 

Stariji je mentor bez obzira na hijerarhiju

Prirodnu sklonost da mlađima treba pomoći mudrošću i iskustvom stariji trebaju koristiti i u poslu - bez obzira na hijerarhiju. Ako zaposlenik pomaže dobronamjernim i pametnim savjetom na način koji nije pretjerano nametljiv ili bezobrazan, šef ga sigurno neće ignorirati, nego će ga prihvatiti kao mentora. 

Stariji imaju iskustvo, a mlađi nove ideje

Ako imate mlađeg šefa, nemojte primjećivati samo negativne stvari, poput nedostatka iskustva, nego zavirite i među pozitivne. Mlađi šef može donijeti svježu energiju punu novih ideja. Kombinacija iskustva i nove perspektive donosi najbolje rezultate. 

U razgovoru sa starijima pokažite poštovanje 

Bez obzira na to jeste li šef ili kolega, obvezno se prema starijima odnosite s poštovanjem, no nemojte se uplašiti iskustva koje oni imaju. Takvim primjerom svi zaposlenici će shvatiti kako ste kvalificirani za posao i kako vam treba vjerovati. 

Uči se tijekom cijelog života

Tijekom cijele karijere važno je biti u trendu s novim tehnologijama potrebnim za posao - bez obzira na dob. U tvrtkama često postoje besplatni tečajevi na kojima se zaposlenici mogu poučiti novim znanjima i vještinama.

Komentiraj, znaš da želiš!