Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

MMF sugerira: u mirovinu sa 67 godina, PDV na kruh 10 posto!

None Foto: Reuters 3

Novi prijedlozi Međunarodnog monetarnog fonda su povećanje radnog vijeka na 67 godina te uvođenje 10 posto poreza na proizvode koji su bili izuzeti od PDV-a

Iako je Međunarodni monetarni fond u prošlotjednoj zaključnoj izjavi o Hrvatskoj danoj nakon redovitih konzultacija u Zagrebu pohvalio napore hrvatske Vlade u povećanju porezne discipline, smatra kako oni nisu dovoljni jer se gospodarstvo još bori s novim rastom nakon duboke recesije iz 2009. godine

Uz opasku da je davno trebao biti donesen plan snažnih reformi, MMF sugerira da one uključe povećanje radnog vijeka, smanjenje zaposlenosti, povećanje poreza te efikasniju upravu, objavio je Večernji list.

Povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu

Bivša vlada 2010. godine povećala je radni vijek žena na 65 godina, ali uvela i dvadesetogodišnje prijelazno razdoblje kako bi tek od 2030. Hrvatice trebale ići u starosnu mirovinu sa 65 godina. Međutim, prema MMF-u već bi se sada trebalo smanjiti to prijelazno razdoblje donošenjem odluke o produljenju radnog vijeka na 67 godina i za žene i za muškarce.

MMF također smatra kako treba povećati kazne za prijevremeno umirovljenje te pojačati kontrolu “nad očigledno zloupotrebljavanim” sustavom invalidskih mirovina.

Nova porezna presija

Premda konstatiraju da je porezno opterećenje visoko, MMF sugerira Vladi da ide na još veću poreznu presiju. Zbog ulaska u Europsku uniju iduće godine, Hrvatska mora ukinuti nultu stopu PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove i knjige. Iako je Vlada najavila da će te grupe proizvoda oporezivati s pet posto PDV-a, MMF sugerira da najniža porezna stopa za njih bude deset posto.

Kako prenosi 24 sata, Hrvatska udruga sindikata već je pozvala Vladu da ne posluša preporuke MMF-a jer ih smatraju štetnima i protivnima interesima hrvatskih građana. "Vrhunac neukusa i cinizma je preporučivati povećanje uvjeta za odlazak u punu mirovinu u zemlji u kojoj je na Zavodu za zapošljavanje više od četvrtina nezaposlenih mladih iz dobne skupine do 34 godine", smatraju u HUS-u. 

Iako i ministar financija Slavko Linić smatra da stanje u zemlji alarmantno, izjavio je za Večernji list kako ipak neće žuriti s produljenjem radnog vijeka niti s PDV-om dok Vlada ne vidi što će biti s investicijskim ciklusom u nastavku ove i prvom dijelu iduće godine. "Procijenimo li da nećemo ostvariti planirani rast od 1.7 posto u idućoj godini, tada ćemo razmatrati i prijedloge o duljem radnom vijeku i većem PDV-u", rekao je.

Komentari (4)
  • Bravo, tako se to radi kada država nema novaca, a kada mi obični građani nemamo, što onda ministre Liniću, a računi dolaze na naplatu, prijetite ovrhama i slično. Molim Vas odgovor??? Kako otplaćivati rate kredita kada stalno rastu??? Kako otplaćivati rate kredita kada su otkazi kao kruh u tosteru, svaki pet minuta u državi netko dobije otkaz??? KAKO DALJE, MINISTRE, PITAM JA VAS, mi nismo u modućnosti krasti...

    11. 10. 2012,   19:06
  • tako jeeeeeeeeeeeee!! nova parola će biti "S posla na groblje". Možda da ipak produlje radni vijek do stote jer 67 možda neko i doživi pa će imat pravo na mirovinu!

    15. 10. 2012,   17:26
  • to predlažu poradi sebe jer vlasti i moći ne žele se odreć sve dok očima trpću. mi smo država koja je izišla iz komunizma, pa rata , pa opljačkana od svojih pojedinaca i kako se mi možemo ravnati po državama koje su već u to vrime bile u blagostanju. . .razočarana sam sve više u Evropu i pitam se jel to nama triba . . .

    12. 10. 2012,   09:25