Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Moguće je nadmudriti neman zvanu recesija

None Foto: fotolia

Plačanjem računa putem internet bankarstva, mudro možete sve račune spremiti u proračunsku tablicu i imati bolji pregled financijske situacije

Korisno je napraviti točan mjesečni buđet koji se smije trošiti. Tih samo sat vremena zbrajanja i oduzimanja stavki kućnog buđeta donose znatnu uštedu, jer je to jednostavan način da srežete vlastitu potrošnju. Plačanjem računa putem internet bankarstva, osim što ćete uštedjeti vrijeme, mudro možete sve račune spremiti u proračunsku tablicu i tako imati bolji pregled financijske situacije. Da biste uopće počeli štedjeti, jako je bitno otplatiti stare dugove i pokušati se izvući iz minusa. A za to je  potrebna velika pribranost pri peglanju kartica. Probajte baratati sa kreditnim karticama samo tamo gdje se nude popusti na njihovo korištenje, a za ostalo koristite gotovinu. Minusu na kartici svi pribjegavaju, ali nevolje nastaju ako se on otme kontroli. Pobjedite svoj minus ili bar počnite njime upravljati.

Konkretni razlozi i krajnji užitak motivacija su za štednju
Popišite stvari za koje treba štedjeti, kao na primjer zimovanje, popravci u kući ili ulaganje novca u posebna osiguranja. Apstraktni razlozi za štednju nisu toliko učinkoviti kao oni stvarni. A veselje koje uslijedi nakon ostvarenog cilja je neprocijenjivo. Pomisao na krajnji užitak, jer si napokon možete priuštiti nešto što ste jako željeli, olakšati će vam mjesece odricanja.

Okušajte se u cijenkanju
Teška vremena zahtjevaju aktiviranje kominikacijskih vještina, poput cijenkanja. Pogađanje oko bolje cijene, osim uštede, nosi i zabavu jer možete provjeriti koliko ste uvjerljivi. Neka vam “žrtva” bude vodoinstalater, električar ili kumica na placu...

Usporedite cijene proizvoda
Recesija prisiljava ljude da postanu oprezniji i počnu uspoređivati cijene proizvoda jer to donosi uštedu.

Izravno mjesečno plaćanje
Otvaranje trajnog naloga omogućuje planiranje troškova i rasterećenje od obveze plaćanja na određeni datum- brigu o tome preuzima banka. Pogodan je za plaćanje režija ili mjesečnih obroka kredita. Tako možete pratiti na što točno trošite novac.

Optimizmom protiv krize
Usprkos recesiji, ratovima i pandemijama ljudi su po prirodi optimisti, to je rezultat najnovije američke studije.

Pad posjeta kafićima
Recesija izrazito pogađa ugostitelje, jer je ljudima postalo skupo druženje po kafićima, pa se sve više druže unutar četiri zida. Komentiraj, znaš da želiš!