Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 8

Najgori posao imaju drvosječe, novinari na 'visokom' 5. mjestu

Najgori posao imaju drvosječe, novinari na 'visokom' 5. mjestu
1

Tri od deset najgorih poslova su iz prehrambene industrije, a to su konobari, pomoćnici u kuhinji i mesari, a najgori su oni potplaćeni i po život opasni poslovi

VIDEO

Iako je svaki rad ponekad težak, na poslu je najteže drvosječama, mljekarima, profesionalnim vojnicima, radnicima na naftnim bušotinama i novinarima, pokazalo je istraživanje američkog portala za zapošljavanje Career Cast. Promatrajući ukupnu nezaposlenost, zaradu, radne uvjete te stres izglasali su 10 najgorih poslova u 2012.

Top deset najgorih poslova

1. Drvosječa

U toj profesiji puno je nezaposlenih, plaće su male, a uvjeti jako loši. Osim rada na otvorenom u svim vremenskim prilikama i neprilikama, drvosječe su izložene stresu zbog same prirode njihova posla. Oni moraju biti na stalnom oprezu, nose težak fizički teret i trebaju paziti na ono što rade drugi drvosječe. U SAD-u zarađuju oko 180.000 kuna na godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Mljekar

S prihodom tek nešto većim od onog što ima drvosječa, mljekar se nalazi na poziciji drugog najgoreg posla na svijetu u 2012. Budući da svjetska mljekarska industrija proživljava veliku krizu, vrlo je mala mogućnost zapošljavanja, a s prihodima mljekari jedva pokrivaju svoje izdatke. Iako taj posao nije toliko fizički zahtjevan, stres povezan s lošom perspektivom posla jest, kažu stručnjaci. Prema američkim podacima, mljekari u prosjeku zarade oko 190.000 kuna na godinu.

3. Vojnik 

Profesionalni vojnici se po samom opisu svog posla nalaze na trećoj poziciji najgorih poslova, jer je njih život ugrožen gotovo svakog dana. Osim toga, daleko su od svog doma i obitelji, izloženi su velikom stresu i često pucaju pod "teretom" velike odgovornosti. Profesionalni američki vojnici zarađuju oko 210.000 kuna na godinu.

4. Radnik na bušotini

Iako je u 2011. taj posao proglašen najgorim na svijetu, zbog blagog povećanja plaća i potražnje za radnicima, danas su nešto boljoj poziciji. Ipak, izolirani su od prijatelja i obitelji na duga razdoblja, njihov radni dan je često beskonačan, rade u teškim vremenskim uvjetima i imaju veliku odgovornost, zbog opasnosti od katastrofa na bušotini. U prosjeku zarađuju oko 190.000 kuna na godinu.

5. Novinar

Pod stalnim pritiskom od gubitka posla na zahtjevnom tržištu rada koje zahtijeva dobre priče i fotografije, novinari i fotoreporteri nemaju slobodno vrijeme na koje mogu računati. Također, često rade pod kratkoročnim ugovorima, zbog čega ne mogu dugoročno osigurati svoju egzistenciju. U prosjeku zarađuju oko 200.000 kuna na godinu, pokazuju američki podaci.

6. Konobar

Najstresniji dio njihova posla je rad s ljudima, često loši uvjeti rada, cjelodnevno stajanje na nogama i loše plaće, premda imaju veće mogućnosti zapošljavanja od dosad nabrojanih profesija. U SAD-u konobari u prosjeku zarade oko 100.000 kuna.

7. Popisivači potrošnje vode i struje

Ova profesija proglašena je sedmom najgorom u 2012. Oni dolaze ljudima u domove, gdje moraju očitati potrošnju struje ili vode, a na taj se način susreću sa sve više negostoljubivosti. U prosjeku zarade oko 200.000 kuna na godinu.

8. Pomoćni radnik u kuhinji

Njihov je zadatak izvršiti sve kuhinjske poslove koje im zadaje kuhar, a najčešće se svode na pranje suđa, kućanskih aparata pa čak i podova. U SAD u prosjeku zarade oko 100.000 kuna na godinu.

9. Mesar

Rade pretežno stojeći, u pognutom stavu, uz znatnu vlažnost u prostoriji i veliku buku. Podovi po kojima gaze su često skliski od masnoća, krvi i vode, a zbog ponavljanja istih kretnji posao im je često jednoličan i zamoran. Također rukuju s opasnim alatima zbog kojih im koncentracija mora biti stalna. Prema američkim podacima, zarade oko 165.000 kuna.

10. Urednik vijesti

Posao urednika je pripremanje vijesti i drugih materijala za radio ili televiziju. Često su potplaćeni s obzirom na duljinu njihova radna dana i stres koji svakodnevno podnose. Prosječna godišnja zarada iznosi oko 150.000 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje