Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Najjeftinija i najskuplja potrošačka košarica

Najjeftinija i najskuplja potrošačka košarica
1

Povećanje PDV-a te cijena struje i plina doveli su i do poskupljenja hrane. Saznajte koja je najskuplja ili najjeftinija košarica i jesu li građani primijetili poskupljenja.

VIDEO

Povećanjem cijena energenata, svi se boje kako će to utjecati na cijene hrane i ostalih troškova života. Nerijetko slušamo od svih građana kako većinu svog mjesečnog budžeta troše samo na hranu, a gdje su i ostali troškovi života poput stanovanja, električne energije i ostalih aktivnosti? 

Još prošle godine smo svjedočili statistikama Državnog zavoda za statistiku, koji je objavio kako je u 2010. godine bilo oko 880 000 siromašnih, odnosno svaki peti stanovnik Hrvatske. Statistike su se zasigurno pogoršale, a trend nije obećavajući ako pogledamo svakodnevna poskupljenja. 

Agencija Stratego PR savjetovanje istražila je gdje je trenutno najjeftinija, a gdje najskuplja potrošačka košarica u razdoblju od 21. - 30. siječnja. Zabilježeno je kako je potrošačka košarica, što se tiče živežnih namirnica, najskuplja u Dubrovniku, a najjeftinija u Rijeci. U obzir se uzela tročlana obitelj pri čemu roditelji rade, a dijete ide u osnovnu školu (statistički, prosječna obitelj u Hrvatskoj broji 3.2 člana) te namirnice koje se svakodnevno koriste u kućanstvu. Za mjesečne količine 27 artikala osnovnih namirnica Dubrovčani mjesečno izdvajaju 1 701.6 kuna, a Riječani 1 429.90 kuna.

Osnovno povrće u trgovinama najmanje košta u Puli (130.08 kuna), a najviše u Rijeci (155.86 kuna). Voće je najjeftinije u osječkim trgovinama (136.69 kuna), a najskuplje u Splitu (151.25 kuna). Zbrojivši šest najosnovnijih higijenskih artikala, higijenska košarica je najskuplja u Zagrebu, a najjeftinija u Osijeku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odabrali su 32 najjeftinija osnovna prehrambena artikla i higijenske potrepštine, a za ukupan izračun odredili su količinu potrebnu za tročlanu obitelj. Obišli su sve trgovine velikih trgovačkih lanaca tražeći najjeftinije artikle. Svježe voće i povrće je najjeftinije na zagrebačkim tržnicama, gdje bi prosječna tročlana obitelj izdvojila 218.81 kunu. Istu bi stvar dubrovačka obitelj platila čak 404 kune. Usporedili su cijene pet prehrambenih artikala -Dukat mlijeka, Vegete, Domaćica keksi, kava Franck i Tide deterdžent u Konzumu, Mercatoru i Lidlu. Nisu primijetili značajnije razlike i zaključili kako su u pravilu cijene u istom trgovačkom lancu u svim promatranim gradovima iste.  

Što kažu obični potrošači?

Naše čitateljice Dijana B. i Božena M. komentirale su cijene u trgovinama. Inače, obje imaju četveročlanu obitelj. Dijana B. komentirala je koji su proizvodi najviše poskupjeli. "Neko značajnije poskupljenje nisam primijetila. Povrće ne možemo smatrati poskupljenjima jer je zimi uvijek skuplje jer nije sezona, Ono što sam svakako uočila jesu enormna poskupljenja banana, šečera i kava je apsolutno preskupa. Jedino rješenje je kupovati na akcijama." 

Božena M. podijelila je s nama svoje iskustva. "S obzirom na to da imam četveročlanu obitelj, najviše kupujem na akcijama i prema tome kreiram prehranu. Za određene proizvode još uvijek izdvojim više novce zbog kvalitete proizvoda, ali pokušavam naći kvalitetne proizvode po niskim cijenama."  

Iako smo svjedoci poskupljenja, svakako pratite svakodnevne akcije različitih trgovačkih lanaca. Dostupni su vam katalozi koje možete usporediti te na temelju toga odrediti gdje vam je najbolje i najpovoljnije kupovati. Kupujte sezonske namirnice i pokušajte prema povoljnijim proizvodima temeljiti vašu prehranu. S druge strane, ipak pokušajte izdvojiti više novca za one proizvode koji su zaista vrijedni i kvalitetni.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'