Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Neplanski troškovi pri odlasku u dućan lako postaju prošlost

Neplanski troškovi pri odlasku u dućan lako postaju prošlost
1

Prije svakoga velikog troška uvedite tzv. dan za razmišljanje kako biste mogli procijeniti imate li dovoljno novca za novo glačalo i tekuće troškove taj mjesec

VIDEO

Kao prvi korak u odvikavanju od pretjeranog trošenja na namirnice je ostavljanje kreditne kartice kod kuće. I orijentiranje na plaćanje gotovinom. Problem s balansiranjem “od prvog do prvog” nastaje kada se troši više no što se zarađuje. Velike količine novca ljudi troše na sitnice poput slatkiša, grickalica i gaziranih pića. Kako biste se obuzdali, postavite si veći financijski cilj. To može biti odlazak na ugodno putovanje ili renoviranje stana.

Svaki put kada poželite kupiti nešto nepotrebno, sjetite se cilja i olakšajte si kontroliranje novca. Pri odvikavanju od pretjeranog trošenja pomoći će i plan kupnje. Prije svakog odlaska u trgovinu napravite detaljan popis stvari koje su vam zaista potrebne. Istodobno odredite koliko novca možete potrošiti u pojedinom tjednu i dignite potrebnu svotu na početku tjedna. Čim ispraznite tjedni proračun, zabranite si dodatne odlaske u kupnju. A ako pri kupnji primijetite nešto što vam je potrebno, zapišite to na novi popis. Tada ćete odlučiti treba li vam zaista nova vaza ili staru treba samo malo ulaštiti.

Prije svakoga velikog troška uvedite tzv. dan za razmišljanje u kojem ćete procijeniti imate li sada dovoljno novca za novo glačalo i tekuće troškove. Međutim, ako ste i nakon 24 sata jednako zagrijani, tada vam glačalo uistinu treba.

Ekološko je i jeftinije 

Od kuće ponesite platnene vrećice. Pritom nećete kupiti nove plastične, koje su jedan od najvećih zagađivača okoliša.

Web istraživanje 

Mnogi trgovački lanci većinu artikala i cijena imaju na svojim web stranicama - sastavite popis i istražite gdje ćete što kupiti.

Prijatelji pomažu u odluci o kupnji

Ako imate problema s kontroliranjem impulsa za trošenje novca, pronađite nekoga tko će vam praviti društvo tijekom odlaska u kupnju. Neka prijatelj na sebe preuzme ulogu vašega glasa razuma koji će vas objektivno savjetovati.

Oprez! s košarom u ruci troši se manje novca

Umjesto kolica uzmite košaru. Velika kolica dizajnirana su tako da bi vas potakla na veću kupnju i trošenje novca. U njih stane golema količina robe i vi doživljavate nesvjesni poriv da ih napunite. Rabite ih samo onda kada unaprijed želite kupiti veću količinu robe.

Glad za trošenjem 

U kupnju nipošto nemojte ići gladni jer ćete kupiti i više nego što vam je potrebno poput čokoladice za dizanje šećera i sl.

U redu za blagajnu radi se inventura

Prije nego što stanete u red za blagajnu, napravite kratku inventuru svega što ste stavili u košaru. Je li vam uistinu potrebno sve što ste uzeli? Izvadite sve bez čega ćete moći ovaj tjedan. Nastavite s inventurom sve do trenutka kada ćete se osjećati potpuno zadovoljni s onime što ćete kupiti.

Dodatni savjeti

Ako se nikako ne možete oduprijeti impulzivnom trošenju, sastavite popis i zamolite prijatelja da obavi kupnju umjesto vas. Svakako mu vratite uslugu. Ne padajte na akcije “plati dva - treći gratis”, neki su artikli povoljniji kupuju li se pojedinačno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu