Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 4

Novi udar na standard: Struja poskupljuje za više od 13,5 %

Novi udar na standard: Struja poskupljuje za više od 13,5 %
2

Nakon dizanja PDV-a, poskupljenja goriva i plina, Vlada je najavila porast cijena električne energije za više od 13,5 posto. Koliko je uistinu taj postotak opravdan?

VIDEO

Najavljeni porast cijena električne  energije za više od 13, 5 posto uzbunio je hrvatsku javnost te smo  razgovarali s Nenadom Kurtovićem, članom Savjeta za zaštitu potrošača pri Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA).

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić potvrdio je za Media Servis da će struja poskupjeti i više od 13,5 posto jer je kako kaže u međuvremenu cijena u proizvodnji energije generalno porasla. Iz Vlade se slažu da se radi o udaru na standard, ali tvrde da drugačije ne može. 

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata za Večernji list je izjavio:  "Cijene goriva već streme prema nebu, a ostaju bez Vladine intervencije, očito je na počeku i poskupljenje plina, sad još i struja… A tu su već i povećane cijene režija, hrane, povećane rate kredita zbog povećane kamate i sl. U vremenu kada tri četvrtine građana ima problema s pokrićem redovitih mjesečnih troškova i kada je Hrvatska još uvijek u dubokoj gospodarskoj i socijalnoj krizi, svako poskupljenje električne energije izazvat će lančanu reakciju poskupljenja roba i usluga. To će biti udar i na posrnulo gospodarstvo, kojemu treba predah i potpora za izlazak iz krize, a ne da ga ovako potonulog poskupljenje električne energije dodatno povuče prema dnu. Osim toga, nakon povećanja PDV-a, ovo je još jedan poticaj za podizanje cijena, jer gospodarstvo više nema unutarnjih rezervi kojima to može amortizirati. A sve to prelit će se u konačnici na građane koji će takvo povećanje osjetiti i platiti dva puta, kroz povećane cijene roba i usluga i kroz povećane kućne račune. Građani to jednostavno više ne mogu podnositi".

"Imamo europske cijene, ali ne i europski standard zbog čega ističe važnost da Vlada uzme u obzir kupovnu moć, ali i lokaciju  pojedinca kod poskupljenja" 

Nenad Kurtović, član Savjeta za zaštitu potrošača pri Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) nam je komentirao poskupljenje kao djelomično opravdano zbog loše hidrološke situacije. Naglasio je da većinu proizvodnih kapaciteta električne energije HEP-a čini potencijal domaćih hidrocentrala te dodao:"Uvjeravam vas da je opravdano poskupljenje eventualno do 7 posto i to od 1.svibnja. Nakon toga bi bilo dobro da se sagleda cijena nafte i plina koje koriste termoelektrane i napravi konkretan plan". Na pitanje ima li to veze s nepovoljnim poslovanjem i slabijom proizvodnjom HEP-a, rekao je da HEP mora provesti racionalizaciju unutar tvrtke. "Potrebne su određene mjere štednje unutar HEP-a kako bi se situacija poboljšala. Tek na zimu bi Vlada trebala odlučiti što i kako nakon provedenih mjera, a ne odmah poskupiti struju više od 13 posto."

Nenad Kurtović apelira da se u Zakonodavstvo Republike Hrvatske uvedu odredbe koje bi definirale model energetski siromašnog kućanstva. U zemljama Europske unije takav status vrijedi niz godina te se odnosi na kućanstvo i grijanje. Naglašava kako je definiranje takvih kućanstava od iznimne važnosti za Hrvatsku jer je električna energija civilizacijski minimum. "Imamo europske cijene, ali ne i europski standard zbog čega ističe važnost da Vlada uzme u obzir kupovnu moć, ali i lokaciju  pojedinca kod poskupljenja", naglašava Kurtović. 

Tvrdi kako će priobalni dio Hrvatske snositi najveći teret zbog činjenice da u Dalmaciji prevladava električna energija za razliku od sjevera Hrvatske koji više koristi plin. "Nije isto poskupljenje za mene u Splitu koji plaćam mjesečnu ratu struje 500 kuna i za nekoga u Zagrebu tko koristi jeftini plin i toplinsku energiju te plaća mjesečno dvjestotinjak kuna struje".

Savjeti Nenada Kurtovića o uvođenju modela energetski siromašnog kućanstva zvuče logično, kao i uzimanje u obzir lokacije potrošača. Koliko će sve navedeno Vlada RH uzeti u obzir ostaje nam da tek vidimo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith