Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oslobodite se minusa novim životnim navikama

None Foto: Shutterstock

Kad su osnovne životne potrebe zadovoljene, želja za novim stvarima je ta koja stvara i vodi u nesretni minus

Minus na računu često je posljedica želje, a ne potrebe, kaže američka financijska stručnjakinja Liz Pulliam Weston. I kad zadovoljimo osnovne životne potrebe poput hrane, odjeće i “krova nad glavom”, zadovoljstvo koje osjećamo nestaje pred željom za stvarima koje će nas samo ispuniti tek privremeno poput nove haljine ili DVD uređaja. Sustav vrijednosti koji se temelji na novcu potiče nas da trošimo što više bez prave potrebe, što se odražava na našem bankovnom računu, ali i duhovnom stanju, dodaje Pulliam Weston. No financijska neovisnost za kojom većina ljudi čezne u nadi da će ispuniti sve želje ima svoju cijenu, stoga prije no što krenemo trošiti, upitajmo se koliko nam zapravo treba i je li novac ono što nas ispunjava. Racionalnim odnosom prema materijalnom moguće je stati na kraj nepotrebnim troškovima te postupno smanjiti želju za kupovinom.

>>> Okruženje trgovačkih centara potiče na trošenje, stoga slobodno vrijeme provodite na otvorenom kako biste spriječili nepotrebne troškove

>> Plaćanjem računa putem interneta uštedjet ćete na proviziji koju naplaćuju financijske institucije poput banaka i poštanskih ureda

>>> Obilazite li rasprodaje u nadi da ćete uštedjeti, mogli biste potrošiti više novca nego što ste naumili, ali i u “žaru” kupovanja jeftine odjeće završiti sa stvarima koje su vam nepotrebne.

>>> Kreiranjem mjesečnog budžeta podijeljenog po stavkama koje obuhvaćaju osnovne životne troškove spriječit ćete “rasipanje” novca na neplansku kupnju, ali i uštedjeti novac.

>>> Odlazite li na odmor, računajte na varijaciju cijena u namirnicama ili nepostojanje jeftinijih trgovina u mjestu u koje dolazite. Stoga namirnice koje najčešće koristite ponesite sa sobom.

>>> Promidžbeni leci kao i internetski portali pojedinih trgovačkih centara unaprijed oglašavaju proizvode na akciji, stoga se prije kupnje informirajte o ponudi i cijenama određenih proizvoda.

>>> Cijene smrznute hrane više su od pojedinačnih namirnica potrebnih za kuhanje istog jela

Komentiraj, znaš da želiš!