Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Otrovne fraze kao 'možda' mogu uništiti poslovni ugled

Otrovne fraze kao 'možda' mogu uništiti poslovni ugled
1

Primjerice, fraza “pokušat ću” je prazno obećanje, a ne iskrena namjera da se odradi posao. Zato je valja zamijeniti s “učinit ću to” ili “ne mogu to izvršiti”

VIDEO

Hijerarhija tvrtke često sprečava zaposlenike da izraze svoje osjećaje. Posljedica može biti pasivno-agresivno ponašanje kojim se neizravno izražavaju nezadovoljstvo, ljutnja, zavist i sl. Prikriveno neprijateljsko ponašanje pasivno-agresivnih zaposlenika, koji su u stanju kočiti baš sve, vrlo negativno utječe na radni moral i smanjuje produktivnost čitavog tima. Pasivno-agresivnoga kolegu može se prepoznati po otrovnim riječima kojima se služi. Poslovni treneri savjetuju da bi svaki zaposlenik trebao analizirati svoj poslovni rječnik jer u njemu može pronaći poneku “zabranjenu” riječ ili frazu kojom se koristi kako bi kupio vrijeme kad ne želi dati konkretan odgovor ili nešto odlučiti. Otrovne fraze i riječi, poput “pokušat ću”, “kako god”, “možda”, “ne znam”, “javit ću vam se” ili “vidjet ćemo”, mogu uništiti poslovni ugled te ih treba iskorijeniti. 

Primjerice, fraza “pokušat ću” je prazno obećanje, a ne iskrena namjera da se odradi posao. Zato je valja zamijeniti s “učinit ću to” ili “ne mogu to izvršiti”. Ako nešto ne možete napraviti, poslovni treneri savjetuju da zamolite kolegu za pomoć.

“Kako god” je pljuska

To je poštapalica koja umanjuje važnost onoga što sugovornik kaže. Govore je i šefovi kad vas se žele brzo riješiti. Uvrijedit ćete kolegu ako na njegovo ozbiljno pitanje odgovorite s “kako god” jer to je odgovor bez odgovora koji koči komunikaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Skrivanje iza “možda”

Kada u timu dođe do sukoba mišljenja, neki se zaposlenici skriju iza odgovora “možda” ili fraze “ne znam”, koja je izgovor, a ne odraz stvarnog neznanja. Cilj je izbjeći teret odlučivanja. Inzistirajte na odgovoru i ne dajte kolegi da se olako izvuče.

Zbog izgovora nisu poželjni u timu

Oni koji se ispričavaju čim zinu lijeni su, spori, nemaju dovoljno radne energije te je oduzimaju drugima pa ih oni koji streme k vrhu ne žele u timu.

“Ako” samo stvara temelj za izgovore

Kada kažete “ako”, već na početku pretpostavljate da nećete uspješno obaviti posao. Primjerice, izjavom “ako Boris dovrši svoj dio posla, tada ću moći završiti svoj” štitite se od mogućeg neuspjeha te stvarate temelj za izgovore ako ne završite posao na vrijeme.

Nikad ne reci: “Da, ali...”

Jedna od otrovnih fraza koju treba izbaciti iz poslovnog rječnika je “ti želiš da sve bude savršeno”. Mnogi se njome služe kada im odugovlačenje s poslom nije opcija te će projekt dovršiti u roku, ali ne i dovoljno dobro, tvrdi psihoterapeutkinja i poslovna savjetnica Linda Durre. 

Primjerice, na vrijeme su napravili izvještaj koji je šef tražio, no on je površan i nepotpun. Ako se suočite s takvim kolegom, on će žučno braniti svoj rad optužujući pritom šefa i kolege da su prekruti, da robuju standardima te da su perfekcionisti. Još jedna otrovna fraza koju ne želite čuti niti biste je smjeli “servirati” kolegama je “da, ali...”. 

Njome se zapravo služe pasivno-agresivni kolege kao taktikom izbjegavanja kada ne žele odgovore, pomoć niti rješenje problema. Ako je kolega “servira” vama, razgovarajte s njim i recite mu da je takvo ponašanje na poslu nepoželjno jer koči razvoj čitavog projekta. 

“Ne mogu sada, to ću napraviti sutra”

Misle li da na poslu nisu dovoljno cijenjeni zaposlenici, često iskazuju skriveni bijes ovom frazom. Verbalno prihvaćaju zadatak, no odgađaju završetak posla time što odugovlače, zaboravljaju važne rokove, kasne na posao ili idu na bolovanje.

“Zašto se toliko uzrujavaš?”

Pasivno-agresivni kolega glumi da je smiren te simulira šokiranost - na što ostatak tima, premoren od njegova neizravna neprijateljstva, burno reagira. Pitanje “zašto se uzrujavaš” zaobiđite jer će ono samo izbaciti kolegu iz takta.

“Pretpostavljam” je bijeg

Ta se riječ izgovara tiho, uz slijeganje ramena, te je još jedan pokušaj izbjegavanja odgovornosti. Kolega koji je mrmlja samo se djelomično slaže s vama te si želi ostaviti manevarski prostor kako bi se mogao izvući izjavom da nije znao - nego je samo pretpostavljao.

“Javit ću vam se sutra”

Poslovni ljudi rabe ovu frazu kad kupuju vrijeme ili izbjegavaju otkriti detalje o projektu. Ako suradnik kaže da će vam se javiti, to vjerojatno neće učiniti - stoga zatražite da odmah odredi dan i vrijeme kada će vas nazvati. Ako to ne učini, odredite termin te vi nazovite njega kako biste dobili potrebne informacije.

“Vidjet ćemo“

Ovim se odgovorom kupuje vrijeme i izbjegavaju sukobi. No on je često i prikriveno “ne”. Budite odlučni i iskreni te recite kolegi da vam za odluku treba više pojedinosti. Zatražite od njega da vam detaljnije predstavi svoju ideju ili projekt, sa svim pozitivnim i negativnim stranama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang