Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Plavuše zarađuju najviše, ali brinete su i dalje najcjenjenije

None Foto: Allmoviephoto.com

Brinete će ostati u uredu nakon isteka radnog vremena, no njima i crvenokosima nije toliko potrebna pohvala i priznanje za posao kao plavušama, tvrdi istraživanje

Unatoč brojnim vicevima na račun plavuša, one zarađuju 700 eura više od žena drugih boja kose, pokazalo je posljednje britansko istraživanje. Uvriježeno mišljenje prethodnih godina bilo je da se brinete i crnke bolje snalaze u poslovnom svijetu, imaju bolju poslovnu reputaciju, a time i veću plaću. No novo istraživanje otkrilo je da žene sa svijetlom kosom godišnje zarade oko 27.000 eura, a brinete oko 26.300 eura. Najmanje pak zarade crvenokose, s prosječnim godišnjim prihodom od 26.150 eura. 

Istraživanje provedeno na 3000 zaposlenih žena pokazalo je da iako žene svjetlije kose bolje zarađuju, češće, nego one drugi boja kose, osjećaju kako ih poslodavci ne doživljavaju dovoljno ozbiljno. Brinete se na poslu osjećaju najcjenjenije, što je izjavilo osam od deset njih. Što se tiče razlike u zaradi kod žena s prirodnom i obojanom bojom kose nisu uočene bitne razlike.

Crvenokose često mijenjaju poslove

Brinete ne vole mijenjati radna mjesta te se najugodnije osjećaju ukoliko godinama rade za istog poslodavca i napreduju unutar jedne tvrtke. Crvenokose pak nemaju toliko strpljenja pa često mijenjaju poslove, u potrazi za boljom plaćom ili radnim uvjetima. Kod ispitanih plavuša važan faktor za zadovoljavajuće radno mjesto jesu ugodne radne kolege, priznanja za rad i pohvale. Brinete i crvenokose ne žude za pohvalama i priznanjem ni u približnoj mjeri u kojoj to žele plavuše.

Tko ostaje najduže na poslu

Brinete su požrtvovne i ostati će na poslu dugo nakon isteka radnog vremena ako je to  potrebno da se posao obavi. Prosječna plavuša dočekati će kraj radnog vremena s torbom u ruci, spremna za odlazak. Nerado će ostajati duže, obično isključivo ako to šef zatraži. Crvenokose žene su po istraživanju najambicioznije te će nedovršeni posao odraditi kod kuće. Njima velik broj radnih sati ne smeta ako im je za to ponuđena dobra plaća.

- Istraživanje pokazuje kako boja kose ipak može utjecati na karijeru i poslovan život - rekao je voditelj istraživanja Simon Comins.

Komentari (2)
  • ma ne,to su se brinete koje su se uguzile samo ofarbale u plavo

    29. 12. 2010,   16:36
  • citat :"Prosječna plavuša dočekati će kraj radnog vremena s torbom u ruci, spremna za odlazak. Nerado će ostajati duže, obično isključivo ako to šef zatraži." .. Mislim da upravo sa tim ostancima na poslu malo duže (na traženje šefa) ... postižu ovu razliku u godišnjoj plaći :P

    30. 12. 2010,   15:04