Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Postanite educirani alfa potrošač koji zna što kupuje

Postanite educirani alfa potrošač koji zna što kupuje
1

Što to znači biti Alfa potrošač te zašto je dobro znati prepoznati i razlikovati dobru ponudu i kvalitetu od loših proizvoda.

VIDEO

"Alfa potrošač je ključna uloga za koncept nekog proizvoda. On prihvaća taj proizvod, koristi ga i procjenjuje te svoje iskustvo prenosi na druge." Tako bi glasila neka definicija alfa potrošača ali tko su oni i koliko je zabavno biti alfa potrošač? Nije li to besplatna reklama za kompanije i zašto bi netko poželio biti alfa potrošač?

Jeste li se ikad zapitali zašto lijepe mlade cure i dečki stoje po šoping centrima i nude vam da probate neki novi proizvod? Reklama? Pa i ne baš samo reklama. Istraživanje tržišta? Donekle. No one u stvari 'pecaju' alfa potrošače. Traže potrošača koji će biti stvarno i iskreno zainteresiran za novi proizvod. Potrošača koji će ne samo probati proizvod nego će se zainteresirati do te mjere da istraži taj proizvod, analizira ga i počne razmišljati o tom novom proizvodu. Alfa potrošači su ključ uspjeha nekog proizvoda i ekipa iz marketinga to jako dobro zna pa takvi potrošači jako dobro prolaze i pri tome se dobro zabavljaju. Testiraju stvari koje još nitko nije koristio i to obično potpuno besplatno. Istina, ponekad nalete na neki proizvod koji i nije baš nešto pa ga u startu odbace ali i to je korisno za firme jer na vrijeme mogu prekinuti ulaganje u razvoj nekog proizvoda ili promijeniti da bude prihvatljiviji potrošačima. Alfa potrošači jako dobro znaju što žele a što ne. 

Alfa potrošač i internet

Moram biti iskren da nisam niti znao što radim kada sam počeo s eksperimentiranjem i igranjem s tim 'naprednim' tehnologijama. Meni je to bilo zanimljivo a nisam niti znao za izraz alfa potrošač, early adopter , beta tester i slične kojima se opisu upravo ono što sam radio iz čiste zezancije i znatiželje. U vrijeme starih 'analognih' modema i brzina do 56K internet je bio jako spor. Količina informacija koju smo mogli 'skinuti' s neta je bila prilično ograničena. Kada se pročulo da postoji nešto bolje odmah sam krenuo u akciju i pokušao na sve načine doći do superbrzog interneta. Ne, to nije bio ADSL (broadband) nego ISDN. Zvao sam HT, pisao zahtjeve i čekao i... dočekao.  Teško je opisati veselje koje izaziva otvaranje kutije u kojoj se nalazi (za mene) potpuno nova tehnologija. Analogija s djecom koja otvaraju darove je samo djelomično točna a istina je da sam ja u tome gori od malog djeteta. ;) I da,  internet je bio osjetno brži, bolji, kvalitetniji i brzine nisu varirale i odjednom sam imao dvije telefonske linije od kojih je jedna uvijek mogla biti slobodna za razgovore a druga za internet. Oduševljenje. Konačno sam osim slika mogao ponekad skinuti i neki jako mali video. Razlika je ogromna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No nakon toga se počelo šuškati o ADSL-u. Jedna od prvih reklama za ADSL je bila nešto kao nekoliko starijih gospođa sjedi ispod haube u frizeraju i jedna od njih priča o tome kako je skinula odličan 'dokumentarac' (uz namigivanje na riječ dokumentarac). Dakle ciljano baš za nerdove i geekove, koji su po pravilu alfa potrošači takvih tehnologija. Dobro su znali na što ciljaju. A pošto sam i ja pomalo i nerd i geek to sam morao imati odmah i oduševljenje je bilo još veće bez obzira što nisam upao u 'testnu' skupinu nego sam se samo predbilježio za liniju čim bude dostupna. Testirao sam, naučio osnove i počeo pričati o tome i o dokumentarcima, naravno. Nakon nekog vremena sam to spajao po firmama koje su do tada plaćale preskupe stalne veze. No prava pomama za širokopojasnim internetom počela je sa, vjerovali ili ne, sa  - Severininim 'dokumentarcem'. No je sigurno samo slučajnost. ;) 

ADSL je otvorio vrata VoIP-u, VoIP je smanjio cijene razgovora i tako to ide redom. Nakon igre s ADSL-om pojavio se mobilni internet pa još malo brži mobilni internet... I tako to krene. Evo danas testiram nešto što se zove LTE. Ukratko, još, još, brži internet od onog zadnjeg brzog mobilnog interneta. Znam, zvuči dosadno i koji je uopće smisao sve bržeg i bržeg interneta i to na mobitelima. Pa to sam se i ja pitao pa sam se još stotinjak drugih prijavio za testiranje i dobio mali bijeli USB stick i dva mjeseca superbrzog interneta bez ograničenja. E sad. Kako isprobati koliko je taj internet stvarno brz? Pa jednostavno, treba skinuti što više podataka u što kraćem vremenu a to je stvarno ozbiljan posao kada su vam na raspolaganju brzine do 50 Mbs prilikom skidanja i 25 Mbps kod slanja koliko sam najviše postigao u jednom trenutku. Film je 'dolje' za nekoliko minuta pa to i nije neko testiranje. Treba skinuti neki malo 'teži' film, recimo 3D 'dokumentarac' od desetak gigabajta i tako nekoliko njih. Naravno, sve u svrhu testiranja. Puštao sam crtiće kako bi testirao prenošenje videa i istovremeno ih gledao na drugom kompu. Uglavnom luda zabava za one koje vesele nove tehnologije i nove mogućnosti.

 Budućnost?

Cijelo to testiranje dalo mi je uvid u mogućnosti te tehnologije i neke naznake kako bi se ona mogla primijeniti tj. što mi kao potrošači možemo očekivati od još bržeg mobilnog interneta tamo negdje 2012 kada se on uvede u upotrebu? Kao prvo očekujem uvođenje raznih 'paketa' brzine i prometa, baš kao što je to bilo i s ADSL-om. Zašto? Pa zato što je brži od ADSL-a a optika nikako da se pokrene pa će oni kojima je potreban brži internet moći koristiti LTE kao odličnu zamjenu (u nekim slučajevima) za širokopojasni internet. Sam LTE je mobilna tehnologija pa je kao takav odličan za one koji nemaju svoj stan a htjeli bi imati svoj internet što im i nije tako jednostavno ako su recimo podstanari. Očekujem i pokretanje stranica sa 'divljim' live feedovima iz kafića s posebnim naglaskom na kafiće na Zrću, jer, hej, tko ne bi s prijateljima podijelio prizore sa Zrća :)  Ono što se sada radilo preko MMS-a i YouTubea sada će biti moguće organizirati u živo.

Očekujem i pad cijene prometa. Logika je vrlo jednostavna. Ako operator ima tehnologiju koja nudi stvarno zavidne brzine on računa i na nove načine primjene te tehnologije. Veće brzine znače i više prometa što bi po sadašnjim cijenama bilo nemoguće platiti. Pa ja sam samo za malo testiranja 'zdrobio' stotinjak Gigabajta u par dana... a mogao sam i više. Dakle, ako operater želi da ljudi koriste tu tehnologiju morati će ju učiniti i pristupačnom. Korist za sve ostale koji će biti izvan dosega te nove tehnologije će biti u tome što će se 'stara' tehnologija jednostavno preseliti na periferiju na kojoj je sada EDGE (jako spori mobilni internet) jedina opcija. 

Sve u svemu, biti alfa potrošač ili beta tester je jako dobra zabava pa svakome preporučujem da si izabere nešto što ga veseli i postane alfa potrošač pa makar to bilo i za nešto kao što je pekač kruha. Vjerovali ili ne ali moj članak o tome koliko troši pekač kruha je i danas, dvije godine nakon što je napisan, najčitaniji članak u pojedinim mjesecima. Svaki puta kada seljaci organiziraju neki prosvjed ja odjednom imam gomilu posjeta na članak o pekaču kruha. Go figure. ;)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang