Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Pravila riskiranja: Vizualizirajte situaciju i prevladajte sav strah

Pravila riskiranja: Vizualizirajte situaciju i prevladajte sav strah
1

Modno pravilo koje glasi : “Nikad ne nosite sve trendove istodobno” može se primijeniti bilo da riskirate u životu ili u poslu, a bez riskiranja nema profita

VIDEO

Prvo što detaljnije zamislite ishod situacije. Tek potom odlučite hoćete li biti ‘hazarder’, bilo da je riječ o novom poslovnom pothvatu, financijskim ulaganjima ili teškim životnim odlukama.

– Prije upuštanja u rizik, što u mojoj profesiji znači skakanje s vrha zgrade ili boravak u gorućem automobilu, detaljno zamislim cijeli scenarij najmanje 20 puta. I svaki je put sve savršeniji. “Ušuljaju” li se negativne misli, prekidam i počinjem ispočetka. Kad se konačno nađem u stvarnoj situaciji, potpuno vjerujem u sebe, a rizična je akcija ‘dječja igra’ - kaže Darrin Prescott, elitni kaskader, čije se vratolomije mogu vidjeti u holivudskim blockbusterima poput “Matrixa”, “Spider-Mana” i “Bourneova identiteta”. 

No vizualizacija je samo jedno od zlatnih pravila uspješna riskiranja. 

– Treba znati u kojem trenutku odustati. Zato odredite granice preko kojih ne smijete prijeći. Samo najprofesionalniji ‘kockari’ mogu doći nadomak cilju te, suočeni s lošim osjećajem, odlučno okrenuti leđa svemu – tvrdi speleologinja Jill Heinerth. 

Tko ne riskira, ne profitira, kaže stara izreka, no u rizik se treba upuštati strpljivo i oprezno. 

– Postoji ‘modno pravilo’ koje se može primijeniti na život: nikad ne nosite sve trendove istodobno. Kako biste povećali mogućnost uspjeha, odaberite uočljivu ogrlicu, živu boju ili izražajan make-up, a ostalo neka bude jednostavno.  

Drugim riječima, preuzimajte rizik postupno, korak po korak – savjetuje omiljena stilistica slavnih, Jennifer Rade, koju nazivaju i “zlom vješticom garderobe”.

Vjeruj u sebe

Ako riskantne situacije gledate s optimizmom, veća je vjerojatnost da ćete uspjeti, tvrdi dr. Carson.

Uvijek poslušajte drugo mišljenje

Ne možete napredovati ako jednostavno radite po svome. Poslušajte druge, čak i kad ste sami “na sceni”. Grupna je svijest često mnogo inteligentnija od perspektive pojedinca, kaže američki komičar Matt Walsh.

Otpustite kočnice i sami odlučite

Sa svih strana bombardiraju nas upozorenja poput: “Za sve što kupite trebate imati jamstvo”, “Osiguranja su nužna vama, kući, autu”. I zato stalno oklijevamo. Sami procijenite što vam je doista potrebno te onda odlučite, ističe neurokirurg dr. Benjamin Carson.

Zbog straha se ne ostvarujemo

Izbjegavajući nepoznato, odnosno strahujući od rizika, često ne iskorištavamo svoje potencijale i ne ostvarujemo ciljeve, kaže dr. Carson, koji je na temelju vlastitih iskustava napisao priručnik “Preuzmite rizik: identifikacija, izbor i život s prihvatljivim rizikom”.

Važno je razlučiti hitno i nebitno

Kako biste lakše odlučivali, prioritete određujte usput, savjetuju psiholozi. Važno je, navode, znati razlučiti ono što je doista hitno od onoga što može čekati. Jednako je važno “stati na loptu”, odnosno napraviti stanku kad je to potrebno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode