Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

"Prazan hod" - kako ga se riješiti i biti efikasniji

"Prazan hod" - kako ga se riješiti i biti efikasniji
1

Donosimo vam ulomak iz knjige "Gimnastika uma - probudite vlastiti um", autora O. Blacka i S. Baileyja u kojem otkrivaju kako otkloniti prazan hod

VIDEO

Godine 1983. engleska banka naposljetku je povukla iz upotrebe novčanicu od jedne funte i zamijenila je blistavim malim novčićem. Otada je iskovano više od 1,7 milijardi takvih novčića, a izgubilo ih se oko 300 milijuna. TO znači da svakog dana između jastuka na kauču i u podstavama kaputa nestane oko 40 tisuća funti. Velik je to novac. Dio tih novčića odlučit će se za za ranu mirovinu u kasicama prasicama, a drugi boluju ispod madraca čekajući kišni dan, no svi su od njih postali bezvrijedni. Budući da više nisu u upotrebi, pretvorili su se u mrtvi kapital. 

Nešto se slično događa i s vremenom. Ono se neće otktrljati ispod hladnjaka, ali postaje jednako bezvrijedno. Mrtvo vrijeme. Kao što i samo ime govori, to nije najugodniji i najproduktivniji dio našeg dana. Zapravo, u zamišljenom Rječniku vremena, definicija bi mu vjerojatno izgledala nekako ovako: "Mrtvo vrijeme, imenica, od latinskog izraza Morbidus Temporalis ili "prazan hod": vrijeme koje istječe zbog vanjskih, bilo zbog unutarnjih razloga, a moglo bi se bolje iskoristiti u druge svrhe. 

Ne smijemo ga poistovjetiti s privremenom stankom u radu, koja može biti korisna za obnavljanje energije. Mrtvo vrijeme ili prazan hod odnosi se na one prilike kad zastanemo iznenada u radu jer nemamo kamo otići i nemamo što raditi. Nije riječ o tome da smo dovršili posao ili postigli sve svoje ciljeve, nego nas je netko ili nešto zaustavio u radu. Više ne vladamo svojim vremenom i ono nam postaje beskorisno. Često čak i ne zamijetimo da se to događa. 

Koliko praznog hoda ima u jednom danu? To se razlikuje od osobe do osobe, ali ga je svakako više nego što mislite. A ako ste osoba uvijek gladna vremena, vaš bi dan bio itekako drukčiji kad biste uspjeli iskoristiti to mrtvo razdoblje. Kao kad iznenada pronađete izgubljenu novčanicu od 20 kuna, iskorištavanjem praznog hoda možete uštedjeti na vremenu. Stoga ga uzmite, jer je ionako vaše. 

Kako otkloniti prazan hod? 

Ako želite otkloniti prazan hod, morate s njim nešto napraviti. Evo nekoliko stvari koje možemo uvijek nositi sa sobom, kako bismo se njima pozabavili ili kad nam vrijeme počne istjecati. 

  • Popis stvari koje trebamo obaviti. Provjerite ga. Možda pronađete nešto što biste mogli napraviti ili nešto o čemu biste mogli barem razmisliti. 
  • Bilježnica ili prijenosno računalo. Nezgodno je kad dođe do zastoja u željezničkom prometu. No, nezgodnije je ako zaglavite na taj način i nemate gdje zabilježiti sjajnu ideju koja vam je pala na pamet. 
  • Olovka. Još je gore ako zapamtite sjajnu ideju, ponijeli ste notes, a onda shvatite da ste zaboravili olovku. 
  • Knjiga. Ako nikada nemate vremena za čitanje, ovo je prilika za vas. 
  • Blok za crtanje ili kamera. Nikada ne znate što bi vam moglo zapeti za oko. 
  • Testove koje trebate ispraviti ili dokumente koje treba pregledati. Osobito one koje ne traže dugačka razdoblja koncentracije bez ikakvih prekida. 
  • Dosadne stvari koje ste izbjegavali. Izvještaj čije čitanje neprestano odlažete, dosadan, ali važan stručni članak, posebne klauzule u dokumentima za razvod braka. Ionako nemate što bolej raditi.

Više od 100.000 ljudi sudjelovalo je u radionicama Gimnastike uma i preporučuju ih svima. Sada su prvi put stotine praktičnih savjeta i metoda, utemeljenih na primijenjenoj psihologiji, sabrani u jednoj knjizi Gimnastika uma - probudite vlastiti um, u nakladništvu VBZ-a. Uz nju se uči kako preuzeti nadzor, kako ostaviti dobar utisak, kako obaviti težak razgovor, kako se opustiti i biti kreativan, odnosno drukčijem ponašanju u osobnom i poslovnom životu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu