Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prijatelji bez posla protiv usamljenosti zbog otkaza

None Foto: Fotolia

Zajednička potraga za poslom s prijateljima koji su također nezaposleni te promjena okoline proširit će vidike te pobijediti osjećaj usamljenosti

Što nezaposlenost dulje traje, to je usamljenost vjerojatnija. Obitelj se vraća kući navečer, a s prijateljima se čujete uglavnom porukama, mailovima i preko chata. Posao također tražite uglavnom na internetu. Iako ste u neprestanoj interakciji s ljudima, nedostaje vam prava komunikacija “oči u oči”. Vi sami želite ostati kod kuće jer ne želite trošiti previše novca niti odustati od potrage za poslom. No potreba za komunikacijom i promjenom okruženja ubrzo će postati vrlo snažna. Kako vas ne bi grizla savjest zbog napuštanja računala i potrage za poslom, ponesite laptop sa sobom u kafić koji ima pristup internetu, tzv. hot-spot. Takvi pristupi su najčešće besplatni, pa ćete tamo također moći tražiti posao. Samo ćete sad biti okruženi novim, drugim ljudima, a promjena okruženja će vam goditi. Također, možete se kod kuće povezati s prijateljima koji su isto bez posla.
Organizirajte druženje kod nekoga od njih doma i zajedno tražite posao. Združenim snagama možete smisliti nove strategije za traženje posla, a možda otkrijete zanimljivo radno mjesto koje prijatelj ne želi, a za vas je savršeno.

SAJMOVI I ZABAVE MOGU BITI ULAZNICA U NOVU TVRTKU
Učinkovit izlazak iz kuće u potrazi za poslom uključuje i razne događaje vezane uz vašu profesiju - sajmovi, proslave i sl. Ostati u toku s promjenama na radnom polju je odlično, a tamo ćete biti u izravnom kontaktu s ljudima koji vas mogu zaposliti. Budući da su kontakti nužni i da internet nije jedino rješenje za novi posao, ovo može biti dobra prilika.

DRUŠTVENA MREŽA NE SMIJE SE ZAPOSTAVITI
Usamljenost će pokleknuti pred druženjima s prijateljima. Iako izlasci opterećuju budžet, korisni su za pronalazak novog posla jer je vrlo važno ostati u kontaktu s mrežom ljudi koje poznajete. Ako ste dulje nezaposleni, pomoći će i volontiranje, koje također pruža mogućnosti za novo zaposlenje.

PARTNERU BEZ POSLA POTPORA JE NUŽNA
Ako je vaš partner izgubio posao, situacija može postati škakljiva te emocionalno i financijski vrlo stresna. Kako biste mu pomogli, za početak razradite plan i strategiju potrage za poslom. Ne zaboravite dizati mu moral i nikako ga ne obeshrabriti u daljnjoj potrazi, čak i ako se broj odbijenica poveća.

RAZUMIJEVANJEM PRENAMIJENITE KUĆNI BUDŽET
Nakon što partner ostane bez posla, razgovor o financijama je nužan. Kao i plan. Razmislite čega se možete odreći, gdje možete uštedjeti i bez čega ne možete živjeti. Također nastojte ne biti pesimistični. Mislite na ono što je sada dobro u vašem životu. I ne zaboravite na smijeh!

NEZAPOSLENOST JE SAMO PROLAZNA SITUACIJA
Nemojte kriti od djece da je netko od roditelja bez posla i da vas to brine. Razumno im objasnite situaciju i nastojte je promatrati kao trenutačnu i kontroliranu situaciju, a ne kao katastrofu.

Komentari (3)
  • Ne shvaćam baš naslov???

    7. 12. 2009,   16:02
  • Tuga trazi druga ha,ha!

    7. 12. 2009,   21:04
  • http://naturalpenisenlarging.blogspot.com/

    9. 12. 2009,   00:09